StoryEditorOCM
DubrovnikSVEČANOST U ATLANT CENTRU

FOTOGALERIJA Dubrovački obrtnici od danas imaju svoj vlastiti obrtnički dom

Piše dv; Foto: Božo Radić/CROPIX
8. studenog 2019. - 18:19
Udruženje obrtnika Dubrovnik od danas ima svoj novi obrtnički dom u Atlant centru.
- Ostvarili smo san a to je ovaj naš novi prostor Udruženja. San o vlastitom prostoru odnosno domu obrtnika počeo se realizirati davne zime 2007. kada je Upravni odbor odlučio da uz redovitu članarinu obrtnici izdvajaju i pet kuna mjesečno kako bi jednog dana imali vlastiti prostor. Ponosni smo i sretni što se san napokon ostvario. Dug je put bio od male tijesne neugledne sobice u Ulici sv. Dominika u predratno vrijeme kada smo bili marginalizirani dio društva pa do većeg prostora u Širokoj ulici u najmu a potom i prostor u Getaldićevoj ulici također u najmu, kojeg smo zadržali kako bi za naše obrtnike bili prisutni i u povijesnoj jezgri – kazao je prilikom otvorenja predsjednik Udruženja obrtnika Dubrovnik Zlatko Begušić. Naglasio je kako su upravo obrtnici tijekom povijesti uvijek bili temelj i stup društva.
- Čvrst, žilav, nepokoren, preživljavajući turbulentna vremena i opstajući usprkos svemu. Udruženje danas broji preko dvije tisuće članova od Prevlake do Orebića. Budući da ovaj dio nema značajnu industrijsku djelatnost, obrtnici ozbiljno sudjeluju u najvažnijoj gospodarskoj grani turizmu i čine kičmu gospodarstva Grada i Županije – dodao je Begušić ističući pritom dobru suradnju s Gradom Dubrovnikom, Županijom dubrovačko – neretvanskom i Vladom RH.
Okupljenima se obratio gradonačelnik Mato Franković, naglasivši kako je Grad uvijek znao prepoznati važnost obrtništva.
- Obrtnici nisu i ne smiju biti jedini izvor financiranja gradskog proračuna Oni moraju biti dio ali istovremeno Grad kroz svoju politiku mora poticati i prepoznavati sve naše obrtnike te s njima imati dijalog i suživot. Cilj nam je zaštiti obrtništvo i to ćemo raditi i ubuduće – kazao je Franković i zahvalio se Udruženju na partnerskom odnosu i dijalogu koji je iznjedrio brojne dokumente koji su na snazi ili će tek biti.
Nazočne je pozdravio i župan Nikola Dobroslavić izrazivši zadovoljstvo što dubrovački obrtnici imaju vlastiti prostor.
- Dubrovnik je uvijek bio ponosan na svoje obrtnike. Siguran sam da će obrtnici i dalje biti čvrsti temelj našeg gospodarstva i uspjeha – naglasio je Dobroslavić.
Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec u svom obraćanju posebno je istaknuo značaj što jedno Udruženje ima svoj vlastiti prostor.
- U životu svake obitelji najveći je trenutak kada stvaraju svoj dom. I dubrovački obrtnici stvorili su svoj dom, mjesto na koje će mnogi obrtnici doći u svoju kuću, gdje će mnogi oni koji će željeti otvoriti obrt također doći po savjet jer da je lako biti obrtnik svi bi bili obrtnici. To nije zanimanje to je odluka hrabrih ljudi koji su spremni izložiti sebe, svoju obitelj, svoju uslugu ili proizvod tržištu često puta sa rizikom hoće li uspjeti ili ne. To je ono što krasi obrtništvo, ono što nas razlikuje od ostalih zanimanja jer kada imaš uslugu ili proizvod i kada to pokažeš želiš naći svoje mjesto pod suncem onda tek shvatiš koliko je teško ali koliko je to i vrijedno – kazao je Ranogajec.
U novim prostorima izloženi su proizvodi dubrovačkih tradicijskih obrta, a 24 sata dnevno na displayu u poslovnom centru Atlant moći će se reklamirati svi poslovni subjekti predstavljajući svoje proizvode i usluge. Nove prostore Udruženja obrtnika Dubrovnik blagoslovio je don Marinko Šljivić. Za uzvanike je priređen i domjenak kojeg su priredili dubrovački obrtnici, članovi Udruženja, a sve to uz zvuke klape 'Ragusavecchia'.
20. travanj 2024 07:35