StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI TURISTIČKI VODIČI U NACINALNOM PROJEKTU

FOTO Odličan odaziv građana gratis obilasku Grada, došlo ih je dvjestotinjak, najmlađa znatiželjnica tromjesečna Iris

12. siječnja 2020. - 18:20
U povodu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, danas je Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske u sklopu projekta "Upoznaj svoju zemlju" u 30 gradova širom zemlje od Vukovara do Dubrovnika na malo drugačiji način realizirala tu akciju kroz besplatno vođenje građana.

Projekt je organiziran uz potporu Hrvatske turističke zajednice te da su u našem gradu članovi Društva turističkih vodiča poveli građane u razgled povijesne jezgre Grada.



Točno u podne, ispred zgrade Turističke zajednice grada Dubrovnika okupilo se skoro dvije stotine građana koje su, u približno jednakim grupama, u šetnju poveli vodiči Jelica Čučević, Marko Sjekavica, Frano Haklička, Patricija Cvinar, Nikolina Kapović, Marina Kljunak Čujkin, Nikša Violić, Ivana Zbačnik i Maja Milovčić.

U grupi koju su pratili novinar i fotoreporter Dubrovačkog vjesnika najmlađi sudionik bila je Iris Pasković Zore, stara samo tri mjeseca koju je nosio tata Željko, a najstarija je bila gospođa od 78 godina. Ništa manje zanimljiv nije ni podatak kako su, svo vrijeme trajanja razgledanja Grada četiri djevojčice; Maris, Marija, Marta i Lucija, stare između 6 i 10 godina, pomno slušale i pratile turističkog vodiča držeći se za ruke, što su mnogi sugrađani sa simpatijama popratili.



Akcija se u Dubrovniku provodi već treći put, a danas su svi sugrađani koji su se uključili u projekt "Upoznaj svoju zemlju" doznali mnogo više o Franjevačkom samostanu Male braće te Kneževu dvoru.

Vođenje je postiglo puni učinak: sudionici obilaska su ne samo obnovili znanje, nego i doznali nove podatke iz bogate povijesti. Čuli su i tako da se inozemni turisti čude zbog čega nitko ne bere naranče kraj Onofrijeve fontane, da se ugodno iznenade kada upravo tu probaju arancine, za koje mnogi poslije toga traže recept.



Upravo taj i još neke recepte vodiči moraju napamet znati prenijeti. U klaustru Male braće vidjeli vidjeli su sliku s vedutama Grada zabilježenim prije Velike trešnje 1667. godine, te kako je Grad izgledao bez trgova koji su nastali tek s obnovom poslije potresa. Doznali su nepoznate detalje o staroj ljekarni iz 1317. godine, vidjeli gdje stoje brojne relikvije ali i prvo izdanje "Judite" Marka Marulića, doznali o više od 200 relikvija u moćniku katedrale Uznesenja Marijina....



Mnogi su obećali ponovno doći i uključiti se u ovu akciju kojoj cilj nije samo edukacija, nego i želja vodiča da svaki građanin postane promotor svoje domovine. Na isti način su htjeli ukazati na značaj nacionalnog identiteta i kulturne baštine kao i svih turističkih djelatnika koji pridonose ugledu naše zemlje.



Željeli su istaknuti važnost zaštićenih lokaliteta za predstavljanje zemlje i naglasili kako su u tijeku izrada Pravilnika o popisu zaštićenih lokaliteta i Pravilnika o stručnom ispitu za turističke vodiče koji su jedina mjesta na kojima će našu zemlju predstavljati isključivo oni turistički vodiči koji su se i educirali u Republici Hrvatskoj.



Stoga su posebno ukazali na otežani položaj mladih vodiča koji se za mjesto pod suncem moraju izboriti u znatno jačoj konkurenciji nego njihove starije kolege nekad. Nadajmo se da će i u tome uspjeti, a o rezultatu tih napora izvijestit ćemo naše čitatelje po okončanju akcije.
 
23. travanj 2024 10:34