StoryEditorOCM
DubrovnikU DVORANI VISIA

Film o povijesnoj vojnoj postrojbi kojoj je danas najvažnija uloga predvođenje procesije na blagdan zaštitnika Grada

Piše DV
4. veljače 2023. - 21:12

Dubrovački trombunjeri pozvali su na projekciju filma ‘Dubrovački trombunjeri‘ autora Tonka Jovića, nastalom u produkciji ‘Manjgure’ i ‘Digital video studija‘, koja se održala u dvorani Visia – u Samostanu sv. Klare večeras, u subotu, 4. veljače s početkom u 18:30 sati.

Dubrovački trombunjeri su povijesna vojna postrojba, po predaji utemeljena 1417. godine. Trombunjeri sudjeluju u svim važnijim događajima u Dubrovniku, ali i diljem Lijepe naše. Najvažnija im je uloga predvođenje procesije na blagdan zaštitnika Grada, svetog Vlaha, 3. veljače, kada se ujedno obilježava Dan grada Dubrovnika.

- Ovaj film prvi je od kompozicija filmova koji će nastati kroz sljedeće razdoblje. Ovo je dobar put, na moderan način skupiti povijest lumbardanja i trombunjera u našem Gradu, uz Festu sv. Vlaha – istaknuo je predsjednik Društva dubrovačkih trombunjera Tomislav Macan.

U uvodnom programu nastupila je klapa Kaše, a prisutnima se obratio i rektor crkve Svetog Vlaha don Ivica Pervan. Projekciji je prisustovao i gradonačelnik Mato Franković, a za 51 godinu aktivnog članstva u Društvu, zahvalnicu je dobio trombunjer Pavo Miloslavić s Brgata.

 

23. travanj 2024 09:57