StoryEditorOCM
DubrovnikKORONA U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Fali učitelja i učenika, pa čak i čistačica ali i dalje je nastava uživo. Evo kakva je situacija na dubrovačkom području

Piše Kristina Filičić
14. siječnja 2022. - 17:39

Nakon zimskih praznika, unatoč nezavidnoj covid statistici, dubrovačke osnovne škole nastavu odvijaju po modelu A – nastava u školi. Dok dnevno novozaražene mjerimo u stotinama, po proteku prvog tjedna novog polugodišta provjerili smo kakva je situacija s brojem (samo)izoliranih u osnovnoškolskim ustanovama.

U Osnovnoj školi Marina Držića jedan treći razred je u izolaciji, točnije 28 učenika škole. Zbog covida u školi nije ni šest djelatnika. Uspijevaju li bez poteškoća organizirati nastavu pitamo ravnateljicu škole Zrinku Capor.

- Uspijevamo jer moramo, ali nije lako. Uskače svatko tko može. Od šest djelatnika, dvije su spremačice. Koliko je svaki  djelatnik važan u školi dovoljno govori kako jutros umjesto četiri, imamo jednu spremačicu. Izdržavamo nekako. Za sada smo još u školi osim tog jednog odjeljenja koji je cijeli pošao u izolaciju jer je učiteljica koja je tri puta cijepljena u izolaciji – kaže ravnateljica Zrinka Capor.

U ponedjeljak u OŠ Ivana Gundulića je 27 učenika u razrednoj i 24 u predmetnoj nastavi bilo ili zaraženo ili izolirano te 7 djelatnika od kojih 6 učiteljica.

- To su učenici i djelatnici koji nisu došli u ponedjeljak u školu te na takav način nisu ni došli u kontakt sa ostalim učenicima. Do danas je broj duplo veći. Svakodnevno smo u kontaktu sa HZJZ-om i epidemiolozima te se s naše strane trudimo pripomoći da se nastava što duže održava uživo – kaže ravnateljica Vedrana Elez. Učitelji, kao i do sada, paralelno rade i sa učenicima uživo i sa učenicima koji su kod kuće putem virtualnih učionica.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

- Od početka studenog imamo poteškoće s pronalaskom zamjena za učiteljima koji su pozitivni. Učitelji su u svakodnevnom kontaktu sa većim brojem učenika i bez obzira na zaštitu izloženiji većoj zarazi, bilo da se radi o covidu ili sezonskim prehladama i virozama - zaključuje Elez.

U Osnovnoj školi Marin Getaldić slična je situacija.

- Od učenika njih 16 u razrednoj i 19 u predmetnoj nastavi su pozitivni ili u izolaciji, a u izolaciji su i dva učitelja. Nije se lako organizirati, ali za sada nam još uvijek nije problem – ističe ravnateljica Silvana Bjelovučić i dodaje:

- Najčešće krajem tjedna u dogovoru sa Stožerom i osnivačem dogovaramo strategiju na osnovu brojeva i potreba. Odluke o modelu izvođenja nastave donose se na razini tjedna s obzirom na trenutnu situaciju. Nastojat ćemo održavati nastavu uživo dok god budemo imali uvjete.

Među rijetkima u RH Osnovna škola Cavtat odlučila je nastavu nakon zimskih praznika započeti po mješovitom B modelu. Učenici viših razreda nastavu pohađaju na daljinu putem platforme Teams, dok su učenici nižih razreda u školskim klupama.

- Sretni smo jer svi učitelji rade, nitko nije odsutan zbog covida i to je olakotna okolnost za organizaciju u ovim složenim vremenima. Među učenicima, 21 je u izolaciji i 10 u samoizolaciji – kaže ravnateljica cavtatske škole Kate Kukuljica i dodaje:

- Jutros sam se čula s općinskim Stožerom i definitivno smo na tragu da je to što smo velike kroz ovaj tjedan ostavili kod kuće ipak dobro učinjeno i da ćemo to pretočiti u još jedan tjedan. Hoćemo li kroz vikend dobiti drugu sliku pa ćemo trebati i male poslati doma ne znam, ali se nadam da nećemo.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Kroz ovaj tjedan u OŠ Cavtat su imali po 40 učenika pod mjerama, danas 31, veći dio odnosi se na učenike nižih razreda koji pohađaju jutarnju smjenu po modelu A.

- Vidjet ćemo kako će se to dalje manifestirati jer i danas neki idu na testiranje. Treba naglasiti kako roditelji poštuju mjere, kontaktiraju nas za sve, što je jako bitno.

Kakva je situacija u župskoj Osnovnoj školi u kojoj se nastava također odvija po modelu A, pitali smo ravnatelja Antona Jurkića:

- Zasad ni jedan razred nije online. U izolaciji je 35 učenika i 56 je u samoizolaciji kao kontakti zaraženih. Pet djelatnika škole u izolaciji je kao pozitivno, a jedan je u samoizolaciji s tim da će troje zaposlenika izaći iz izolacije do vikenda. Situaciju pratimo iz dana u dan - kaže ravnatelj Jurkić.

23. travanj 2024 15:37