StoryEditorOCM
DubrovnikHOĆE LI ‘SKLAD‘ PRESTATI BITI MANTRA?

Evo tko će Dubrovčanima ‘krojiti‘ prostorne planove. Čak su i ‘srđevci‘ zadovoljni, iako i dalje drže da se radi samo o ‘kozmetici‘

Piše Silvia Rudinović
14. rujna 2022. - 11:06

Prostorni plan uređenja (PPU) i Generalni urbanistički plan (GUP), u 17 godina otkako su doneseni na Gradskom vijeću, doživjeli su niz izmjena i dopuna, a oko rezultata su svi suglasni – Dubrovnik je godinama izložen gruboj devastaciji prostora. Ovotjednim potpisivanjem ugovora s tvrtkom Urbanistica iz Zagreba, kreće se u još jedne izmjene i dopune koje gradska vlast naziva sveobuhvatnim, štoviše, tvrde da ćemo u roku dvije godine dobiti nove planove.

image

Povijesna cjelina

Božo Radić/Cropix

Najavljeno je preispitivanje i redefiniranje uvjeta i načina gradnje. Posljednjih se godina, kad su u pitanju planovi, poput mantre ponavlja riječ ‘sklad‘ te se uglavnom spominje potreba za limitiranjem gradnje i restriktivnijim uvjetima, osobito na užem gradskom području. A, mnogi čekaju odgovor na pitanje, koliko će se i gdje moći graditi? Spominju se Gornja sela i neizgrađeni dijelovi izvan užeg područja Dubrovnika, što zahtijeva i razvoj infrastrukture.

Odabrani izrađivač plana dosad je sudjelovao u izradi 240 prostornih planova na području čitave države. Sudeći prema referencama koje navode na svojoj stranici, imaju mnogo iskustva na PPU-ovima općina u Primorsko-goranskoj županiji i Istri. Kako navode, u našoj županiji su radili ciljane izmjene i dopune prostornih planova uređenja općina Orebić i Dubrovačko primorje, UPU turističke zone i luke nautičkog turizma Sestrice u Primorju i UPU zone ugostiteljsko turističke namjene ‘Bili dvori‘ u Lovištu. Direktorica Urbanistice, Jasminka Pilar – Katavić, jedna je od troje imenovanih članova Saborskog odbora za prostorno uređenje, za što se kandidirala uz preporuke Hrvatske komore arhitekata, Udruženja hrvatskih arhitekata, Udruženja hrvatskih urbanista, Instituta za turizam, Društva arhitekata Zagreb. Preostalih dvoje imenovanih članova koji nisu zastupnici, su iz Dubrovnika: arhitekt Krunoslav Ivanišin i Nike Sudarević koja je 2005. godine, kad su doneseni prvi PPU i GUP grada Dubrovnika, u gradonačelničkom mandatu Dubravke Šuice, ovdje bila pročelnica odjela za prostorno uređenje.

image

Babin kuk

Tonči Plazibat/cropix/Tonči Plazibat/cropix

- Pozitivnim ocjenjujem da Izmjene GUP-a i PPU-a Grada Dubrovnika neće raditi tvrtke poput IGH Urbanizam i Urbos koje su do sada imale gotovo pa monopol na izradu prostornih planova i pritom se poprilično kompromitirale. Ipak, po dosadašnjem odnosu ove gradske vlasti prema prostornom planiranju teško je očekivati neku suštinsku promjenu što pokazuju i slučajevi problematičnih pogodovanja projektima Maestrala, Remize, lapadske Arene, dvaju novih hotela za Valamar na Babin kuku, bez obzira na svemoguće negativne utjecaje i infrastrukturne probleme koje će oni izazvati za građane – komentar je Đura Capora, oporbenjaka u Vijeću (Srđ je Grad).

Kaže kako su se prethodne, bombastično najavljivane izmjene GUP-a pokazale tek kao kozmetičke.

- I građani Dubrovnika i mi u Srđ je grad očekujemo izradu novog GUP-a koji će suvremeno odgovoriti na sve potrebe i probleme s kojima se grad suočava. Teško je od HDZ-a očekivati promjenu paradigme kad ta stranka prostorno planiranje doživljava servisom za pogodovanja mešetarima i developerima bliskima HDZ-u. Na sličan način je teško povjerovati da se HDZ bori protiv korupcije kad ta stranka na svim razinama generira svakodnevno koruptivne afere – izjavljuje Capor.

U svibnju ove godine, govoreći o UPU-u Radeljević-Libertas, rečeno je kako je Grad, sukladno iskazanom mišljenju ministarstva, obavezan provesti izmjene i dopune tog plana, a s tim u vezi izmjene GUP-a i PPU-a. Taj prostor, jedan je od zanimljivih tema oko kojih će se voditi rasprava u iduće dvoje godine, kao i oko pitanja poput gradnje u Gospinom polju ili infrastrukture od Nuncijate do Ploča i Lapada.

16. travanj 2024 05:36