StoryEditorOCM
DubrovnikUPISI U SREDNJE ŠKOLE

Evo što se novog nudi dubrovačkim osmašima. Od web dizajnera do upravnog referenta, a kuhare čeka godina više školovanja! Donosimo sve detalje

Piše Kristina Filičić
7. lipnja 2023. - 07:29

Upisi osmaša u srednje škole započeli su prijavom u elektronički sustav upisa srednje.e-upisi.hr, a ono što im slijedi je prijava obrazovnih programa koja će se provoditi od 28. lipnja do 7. srpnja. Moći će ih prijaviti najviše šest. U dubrovačkim srednjim školama za školsku godinu 2023./2024. učenicima nude upis i u nekoliko novih programa obrazovanja. U Ekonomskoj i trgovačkoj školi uz uobičajene razredne odjele za ovu strukovnu školu, zainteresirani osmaši moći će upisati novi program – web dizajner. Riječ je o programu koji nudi mogućnost stjecanja i razvijanja digitalnih vještina, koje su na tržištu rada tražene, kaže ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Suzana Đurđević. 

image

Suzana Đurđević, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole

Bozo Radic/Cropix

- Prvi put smo prije dvije godine podnijeli zahtjev resornom ministarstvu da nam odobri provedbu ovog programa koji je inače dosta kompatibilan sa našim programima Ekonomist i Komercijalist. Smatramo da kroz program Web dizajner možemo ojačati i ta dva programa. Naime, u programima Ekonomist i Komercijalist učenici imaju vježbeničku tvrtku (predmet u kojem se simulira osnivanje i vođenje prave tvrtke) kroz koju stječu kompetencije za poduzetništvo, tu rade i stranice za svoje vježbeničke tvrtke tako da ćemo sasvim sigurno raditi projekte i projektne zadatke gdje ćemo povezivati sve te smjerove. Web dizajneri će ekonomistima i komercijalistima pomoći u izradi web stranica a obratno, oni će njima pomoći naučiti na koji način te svoje vještine mogu pretočiti u vlastito poduzetništvo – pojašnjava Đurđević. Naglašava kako je prednost novog programa što će učenici kroz četiri godine školovanja osposobiti digitalne vještine potrebne za razvoj web stranica, mobilnih aplikacija, video igrica i drugih projektnih rješenja. U Ekonomskoj očekuju dobar interes za novi smjer web dizajner za koji su se pripremali dvije godine jer ‘trebalo je posložiti i kadrovsku strukturu i materijalne uvjete kako bi sve funkcioniralo‘.

Uvođenjem četverogodišnjeg programa Web dizajner, ove godine u ponudi upisa neće biti smjer Poslovni tajnik. No tu je smjer Upravni referent:

- Smatramo da je dovoljno imati jedan program za administrativna zanimanja, a mi imamo Upravni referent. Po programu je dosta sličan smjeru Poslovni tajnik pa smo se opredijelili za njega jer je konkretniji, ima više pravnih predmeta.

Za dubrovačku Ekonomsku i trgovačku školu ministarstvo je odobrilo 124 upisna mjesta: za smjerove Ekonomist, Komercijalist i Upravni referent po 24 mjesta, 26 mjesta za Web dizajner, a jednako toliko i za trogodišnji program obrazovanja Prodavač budući da je riječ o deficitarnom zanimanju. 

image

Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole

Božo Radić/Cropix

U Turističkoj i ugostiteljskoj školi novost je što se u predstojećoj školskoj godini uvodi četverogodišnji obrazovni program smjer Kuhar.

- U okviru projekta uspostave regionalnog Centra kompetentnosti izrađen je novi kurikul kuharski tehničar/tehničarka a izrađen je sukladno istraživanju tržišta i zahtjeva tržišta rada na način da će učenici dobiti dodatne kompetencije i omogućit će im se takozvana vertikalna prohodnost odnosno dat će im se mogućnost upisa na više i visoke škole što do sada nisu imali – pojašnjava ravnatelj Ante Perušina.

Do sada su u TUŠ-u imali dva razreda kuhara na razini 4.1 (trogodišnje obrazovanje) a sada će jedan od njih biti na razini 4.2 (četverogodišnje obrazovanje).

- Omogućuje se vertikalna prohodnost i između ta dva smjera. Učenik koji se u prvoj godini pokaže bolji i zainteresiraniji, a iskaže želju, omogućit će mu se prelazak na višu razinu, dakle iz trogodišnjeg u četverogodišnji kuharski smjer i obratno. Ako učenik vidi da mu je razina 4.2 preizazovna, može se prebaciti na 4.1 razinu – kaže ravnatelj TUŠ-a a na pitanje koja je razlika između trogodišnjeg i četverogodišnjeg školovanju za kuhara, odgovara:

- Dobit će dodatne kompetencije odnosno njihova znanja i vještine će biti na višoj razini: dodatne vještine iz komunikacijskih vještina, vođenje kuhinjske administracije, neki ekonomski predmeti... Kuhar na razini 4.2 dobit će kompetencije koje će mu omogućiti bolju pozicioniranost na tržištu rada kao i mogućnost upisa na više i visoke škole. Time ćemo omogućiti našoj djeci da uistinu postanu nositelji gastronomije na našem području – kaže Perušina.

Za ove promjene nije bilo potrebno povećavati nastavni kadar jer sve se riješilo reorganizacijom unutar škole.

- Kroz uspostavu regionalnog Centra kompetentnosti ostvarit će se i dva akademisa Čingrija i Garište gdje će doći do izražaja dodatna kvaliteta praktične nastave u školskim objektima. Naravno, cijeli kurikul je rađen po principu učenja temeljenog na radu. To ne znači da i razina 4.1 nije takva ali ipak se u novom kurikulu posebno vodilo računa da se kroz modularnu nastavu to učenje temeljeno na radu digne na još višu razinu.

Upisna kvota u ovoj školi ostaje na prošlogodišnjoj razini a smjerovi Hotelijersko-turistički tehničar, Turističko-hotelijerski komercijalist, kuhar, konobar, slastičar te pomoćni kuhar i slastičar. 

image

Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole

Bozo Radic/Cropix

U Obrtničkoj i tehničkoj školi također nude novi smjer – autolimar.

- Ponudili smo autolimara nakon dugo vremena pa ćemo vidjeti kakav će biti interes. Smjer je trogodišnji, u kombinaciji s automehaničarom i vodoinstalaterom. Na taj smjer smo se odlučili zbog tržišta jer autolimar je deficitarno zanimanje kojeg na tržištu nedostaje. Obrtnici s kojima kontaktiramo stalno nam sugeriraju da bi to trebalo ponuditi, pa ćemo vidjeti. Nudili smo i stolar i pitur ali nije bilo interesa - ističe ravnatelj Dinko Mandić.

U Obrtničkoj i tehničkoj školi prošle godine je ostalo neupisanih učenika, bio je veći interes od raspoloživih upisnih mjesta.

- Ove godine smo povećali broj upisnih mjesta, ponudili novo deficitarno zanimanje za kojim je potreba.

Ova škola upisuje u mješovitom razredu osam vodoinstalatera, šest autolimara, 12 automehaničara.

- Elektroinstalatera i elektromehaničara je po 13, arhitektonske tehničare ove godine bijenalno mijenjano s geodetima, njih primamo cijeli razred 26 učenika. Za smjer Pomoćni cvjećar za djecu s teškoćama u razvoju primamo ih 10 te kombinirani razred frizer i kozmetičar, 16 odnosno 8 mjesta – nabraja ravnatelj Mandić.

U Medicinskoj školi uz razred medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege u školskoj 2023./24. godini novost je da će se upisati i razred Zdravstveno laboratorijski tehničar/tehničarka.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix
22. travanj 2024 08:27