StoryEditorOCM
DubrovnikSVE TAJNE RAČUNA ZA VODU|

Evo što plaćaju 23 tisuće kućanstava od Duboke ljute do Žuljane u kojima se u četiri mjeseca ‘popije‘ preko 2 milijuna kubika

Piše Gabrijela Bijelić
17. rujna 2020. - 18:06
Korona je skresala sve troškove, pa tako i one za potrošnju vode na području pod ingerencijom Vodovoda, od Duboke ljute na istoku do Žuljane na Zapadu, gdje je od lockdowna do kraja kolovoza potrošeno 27 posto manje vode nego u istom razdoblju lani.

- Vodovod Dubrovnik trenutačno broji nešto više od 26 tisuća potrošača, nešto više od 3 tisuće pravne osobe i 23 tisuće kućanstava. U taj broj ulazi i oko 5500 potrošača s vodomjerima na daljinsko očitanje. Potrošnja pitke vode od 1. travnja do 31. kolovoza iznosila je 3 005 890 kubična metra, dok je u istom razdoblju ove godine iznosila 2 189 253 kubika – ističe glasnogovornik Tihomir Matić i potvrđuje kako je, slično kao Elektrojug, i Vodovod uveo 'poštedu' potrošača zbog epidemije:

- Odmah po izbijanju ove zdravstvene krize Vodovod je donio odluku o odgodi ovrha te iskapčanja neurednih platiša, kako bi svim sugrađanima omogućili da kroz krizno vrijeme imaju pitku vodu. I prije pandemije Vodovod je potrošačima koji imaju veća dugovanja omogućavao obročnu otplatu duga putem nagodbe, kako bi građanima olakšali plaćanje. No, treba naglasiti kako je pravodobno plaćanje računa i naplata potraživanja uvjet sigurne vodoopskrbe, budući da se Vodovod Dubrovnik financira isključivo prihodima od naplate cijene kubika vode, koja je, usprkos povećanim troškovima poslovanja zbog veće cijene električne energije, kao i drugih energenata, ali i izgradnje uređaja za pročišćavanje pitke vode u Komolcu, jednaka već posljednjih šest godina i iznosi 3,73 kune po kubiku – podsjeća Matić.

 

Pročistač k'o po špagi



I otkriva kako je od početka godine Vodovod zaprimio 260 zahtjeva za nove vodoopskrbne priključke, te 37 zahtjeva za priključak odvodnje. Prosječna cijena priključka za vodu je od 2 do 7 tisuća kuna, ovisno o potrebnom materijalu i satima rada, dok se za priključak na sustav odvodnje plaćaju troškovi od 1500 kuna. Na upit o vodomjerima, glasnogovornik Vodovoda naglašava kako se oni redovito očitavaju na mjesečnoj razini te obavezno mijenjaju jedanput unutar pet godina, a po potrebi i ranije.

image
Pročistać u Komolcu
Tonći Plazibat/CROPIX



- Vodovod kod redovne zamjene vodomjera postepeno ugrađuje vodomjere na daljinsko očitanje te je cilj u idućih pet godina prebaciti većinu sustava na daljinsko očitanje. Do danas je petina svih naših korisnika u sustavu daljinskog očitanja – kaže naš sugovornik kojega pitamo i o novostima oko rada pročistača u Komolcu:

- Pročistač pitke vode uredno funkcionira te je pokazao svoj značaj za vrijeme posljednjih obilnih kiša, kada su stanovnici koji se pitkom vodom opskrbljuju s rijeke Omble imali u svojim špinama čistu vodu cijelo vrijeme. Nakon probnog perioda rada tijekom kojeg uređajem upravlja izvođač radova, slijedi preuzimanje upravljanja od Vodovoda Dubrovnik. Što se tiče kontrola, rad uređaja nadzire se 24 sata na dan, a provode se razne kontrole i procedure nadzora sanitarne ispravnosti vode. Od njegovog puštanja u rad do danas najveća mutnoća na izvorištu iznosila je 20 NTU, dok je „izlazna“ voda, tj. voda nakon procesa ultrafiltracije sadržavala samo 0.01 NTU, a što je značajno manje od zakonskog minimuma od 4 NTU. To pokazuje kako naši sugrađani sada mogu bezbrižno koristiti pitku vodu i za vrijeme najvećih zamućenja Omble, jer će ona zahvaljujući pročistaču iz njihovih špina izlaziti bistra – ističe Tihomir Matić.
 

Spajanje Omble i Palate


Najavljuje kao sljedeći korak spajanje sustava Palate i Omble putem pročistača. Time će se, tumači on, osigurati da i stanovnici od Zatona do Trstenog te na Elafitima imaju pitku vodu za vrijeme zamućenja izvorišta Palate. Aktivnosti na ostvarenju tog cilja započele su već projektom Štikovica-Vrbica-Lozica do naselja Mokošica, a bit će dovršeni kroz projekte unutar Aglomeracije Dubrovnik. Vodovod Dubrovnik inače uz Grad Dubrovnik pokriva još i općine Ston, Dubrovačko primorje i Župa dubrovačka, gdje se temeljem vodopravnih dozvola koristi 9 izvorišta za zahvaćanje pitke vode.

image
Rekonstrukcije vodoopskrbne mreže u povijesnoj jezgri Dubrovnika
Vodovod Dubrovnik



Na području Grada Dubrovnika su četiri izvorišta – ​Ombla, Palata, Šumet i Račevica, na području Općine Župa dubrovačka dva – Zavrelje i Duboka Ljuta, u Općini Dubrovačko primorje je izvorište Nereze, dok su na području Općine Ston dva izvorišta – Studenci i Žuljana. ​Voda se ujedno, temeljem potpisanog ugovora, dobavlja i iz sustava Svitava-Moševići, putem kojeg se opskrbljuje dio Općine Dubrovačko primorje.
 

Sve tajne računa za vodu


Mjesečni račun za usluge vodoopskrbe i odvodnje sastoji se od više stavki, od kojih dio Vodovod samo naplaćuje u ime drugih tijela poput Hrvatskih voda, kao što su naknada za zaštitu voda ili naknada za korištenje voda i taj novac se prosljeđuje njima.
Tu je i naknada za razvoj koja se naplaćuje na području pojedinih jedinica lokalne samouprave prema odluci predstavničkog tijela, dakle gradskog ili općinskog vijeća. Taj prihod Vodovod Dubrovnik reinvestira na području tog grada ili općine te o tome podnosi izvješće, a prihodi idu za financiranje gradnje komunalnih vodnih građevina.

image
Pročistać u Komolcu
Tonći Plazibat/CROPIX



Na računu je i fiksni dio najniže osnovne cijene vodnih usluga za pokriće troškova koji ne ovise o količini potrošene vode već su posljedica priključenja nekretnine na komunalne vodne građevine, redovitog održavanja ispravnosti komunalnih vodnih građevina te ispitivanja i održavanja zdravstvene ispravnosti vode za piće, odnosno održavanju sustava vodoopskrbe neovisno o potrošnji. Varijabilni dio potrošnje se naplaćuje prema količini potrošene vode i važećem cjeniku usluga Vodovoda Dubrovnik.
Osim posebnih naknada, sav prihod Vodovoda Dubrovnik usmjerava na održavanje i unapređenje sustava vodoopskrbe i odvodnje, a za primjer navode investicije poput izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje u Orašcu te Mokošici, Štikovici i Zatonu, kao i izgradnja sustava odvodnje na Lopudu.
 
19. travanj 2024 04:27