StoryEditorOCM
DubrovnikMUZEJ DOMOVINSKOG RATA

Evo što donosi program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Piše dv
3. kolovoza 2021. - 21:00

Virtualna izložba „Dani ponosa 1991. – 1995.“

U sklopu ovogodišnjeg programa kojim obilježavamo 30. obljetnicu početka srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku i općeg napada na dubrovačko područje, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Muzej Domovinskog rata Dubrovnik priredio je virtualnu izložbu „Dani ponosa 1991. – 1995.“, autorice Varine Jurice Turk.

Dana 4. kolovoza 2021. Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, u tvrđavi Imperijal na Srđu predstavit će virtualnu izložbu „Dani ponosa 1991. – 1995.“ povodom 30. obljetnice herojske obrane Grada, koju će biti moguće razgledati svaki dan od 9 - 22 sata do 1. listopada 2021., na www.mdrd.hr, Facebook stranici Muzeja kao i ispred crkve sv. Vlaha, 5. kolovoza u 21 h. Zbog epidemioloških mjera ove godine nažalost neće se upriličiti službeno otvorenja izložbe u tvrđavi Imperijal.

Izložbu čini više od 300 odabranih predmeta iz muzejskih zbirki i dokumentacije, koji su raspoređeni u četiri kronološko tematske cjeline: STRADANJE I HEROJSKA OBRANA DUBROVNIKA (listopad-prosinac 1991.); OSLOBAĐANJE HRVATSKOG JUGA (svibanj-listopad 1992.); VRO OLUJA 1995. i HRVATSKI BRANITELJI.

Prva cjelina posvećena je sjećanju na stradanje i uspješnu herojsku obranu Grada tijekom 1991. godine. O zločinačkom agresorskom razaranju i pokušajima osvajanja potpuno okruženog Dubrovnika iznova svjedoče potresne fotografije istaknutih dubrovačkih i hrvatskih fotografa i fotoreportera. Upotpunjene su iznimnim radovima velikog hrvatskog i crnogorskog slikara Dimitrija Popovića, iz ratnog ciklusa inspiriranog stradanjem Dubrovnika 1991. godine, čije je originale donirao Muzeju.

U drugoj cjelini pratimo tijek velike oslobodilačke operacije Hrvatske vojske, kojom je 1992. izvršena deblokada Grada, oslobođeni privremeno okupirani dijelovi dubrovačke općine, a potpuno poraženi neprijatelj odbačen od međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske.

Treća tematska cjelina posvećena je vojno redarstvenoj operaciji „Oluja“, čijim je uspješnim izvođenjem pobjedonosno okončan Domovinski rat. Fotografije ponajboljih hrvatskih ratnih fotoreportera Matka Biljka i Božidara Vukičevića svjedoče o napredovanju Hrvatske vojske na sjevernodalmatinskoj bojišnici, oslobađanju Knina i velikom slavlju na kninskoj tvrđavi.

U sklopu ove cjeline su i snimci dolaska Vlaka slobode u Split i dočeka 4. Gardijske brigade na splitskoj rivi - dva važna događaja koja su, neposredno po završetku Oluje, simbolično označila ponovno spajanje sjeverne i južne Hrvatske i konačnu pobjedu. Istodobna događanja na dubrovačkom području, u vrijeme i nakon Oluje, prikazana su fotografijama Mila Kovača i Zvonimira Pandže, fotoreportera dubrovačkog dopisništva „Slobodne Dalmacije“.

Posljednju cjelinu čine ikonične fotografije branitelja sa svih hrvatskih bojišnica u Domovinskom ratu.

Budući da na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Muzej Domovinskog rata obilježava značajnu 13. obljetnicu otvorenja stalne izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“, omogućili smo našim brojnim posjetiteljima pregled ove izložbe i u prostorima tvrđave Imperijal na Srđu. Ovom prigodom moći će razgledati i odabrane fotografije razaranja Grada 1991., kao i snimke nezaboravnog

svečanog postrojavanja dubrovačkih branitelja, kojim je 6. prosinca 2011. obilježena dvadeseta obljetnica obrane Dubrovnika i Dan dubrovačkih branitelja.

U sklopu istog programa, tematska izložba Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik - „OLUJA 1995.“, autorice Varine Jurice Turk, gostuje u Blatu na Korčuli, u ustanovi u kulturi „Blatski fižuli“ te će biti svečano otvorena, 4. kolovoza u 21 sat u Maloj dvorani Doma kulture.

Tematska izložba „Oluja 1995.“ autorice Varine Jurice Turk

Povodom 26. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oluja”, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Muzej Domovinskog rata Dubrovnik tradicionalno je priredio prigodni program.

U srijedu 4. kolovoza, u Blatu, Korčula, „Blatskim fižulima“, u Maloj dvorani doma kulture s početkom u 21,00 sat, bit će otvorena stvarna i virtualna tematska izložba „Oluja 1995.“ autorice Varine Jurice Turk.

Za njihovu realizaciju odlučili smo se radi pokazanog velikog interesa javnosti za izložbu iste tematike „Oluja pobjede i slobode“, priređenu 2015. godine uz 20. obljetnicu VRO Oluja, te prošlogodišnje izložbe „Oluja 1995. – 2020.“ koje je razgledalo više od 40 000 posjetitelja.

Ujedno, ovogodišnjom značajno proširenom i obogaćenom virtualnom izložbom u mogućnosti smo stručnoj i široj javnosti prezentirati nove spoznaje i utvrđene važne povijesne činjenice do kojih smo došli sustavnim istraživačkim radom i nastavkom stručne obrade građe muzejskih zbirki i dokumentacije.

Budući da je u središtu našeg interesa ostala dokumentarna ratna fotografija, koja se potvrdila kao temelj vizualne memorije, visoko vrijedan muzejski predmet i prvorazredan povijesni izvor, ovom prigodom posebno ističemo provedenu opsežnu digitalizaciju i inventarizaciju, kojom je obuhvaćeno preko 10 000 izvornih ratnih negativa iz sadržaja Zbirke fotografija. Obrađeno je i cjelovito ratno stvaralaštvo proslavljenih fotoreportera „Slobodne Dalmacije“ vezano uz Oluju.

Ova postignuća omogućila su izlaganje većeg broja dojmljivih dokumentarnih snimaka i tekstova objavljenih u „Slobodnoj Dalmaciji“ i „Dubrovačkom vjesniku“, koji su i ovaj put podijeljeni u dvije kronološko tematske cjeline.

U prvoj cjelini fotografijama Matka Biljka i Božidara Vukičevića pratimo pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske na području sjeverne Dalmacije i oslobađanje Knina. U sklopu ove cjeline obrađena su i dva važna događaja, koja su simbolično potvrdila konačnu pobjedu, dolazak Vlaka slobode u Split i svečani doček 4. Gardijske brigade na splitskoj rivi.

U drugoj cjelini fotografijama Zvonimira Pandže i Mila Kovača svjedočimo o događanjima na dubrovačkom području u vrijeme Oluje, a prezentiramo i nove utvrđene povijesne činjenice, koje potvrđuju važnost uspješne obrane juga Hrvatske i slamanja zločinačkih napada VRS, poduzetih u kolovozu 1995. godine s krajnjim ciljem ostvarenja velikosrpskih planova o stjecanju izlaza na morsku obalu.

18. travanj 2024 05:56