StoryEditorOCM
DubrovnikOBIŠLI SMO POS-ove STANOVE O KOJIMA SE MJESECIMA PRIČA

Evo koliku će stanarinu plaćati mlade obitelji u Mokošici, za dubrovačke prilike prava sitnica

Piše Anđelka Kelava
13. veljače 2022. - 16:47

Uskoro će se ispuniti san četrdesetak mladih dubrovačkih obitelji koje u turističkom Dubrovniku muku muče s podstanarskim životom, uglavnom preskupim i nedostatnim, a često i neadekvatnim. Useljenjem u novoizgrađene POS stanove u Mokošici riješit će životno pitanje sigurnog krova nad glavom. Za mlade u Dubrovniku značajna je vijest kako Grad, kroz javni poziv, prikuplja zahtjeve za davanje u najam svojih stanova, pogotovo kad znamo kako mladi i mlade obitelji godinama plaćaju prenapuhane stanarine, ako uopće nađu raspoložive kvadrate koji nisu rezervirani isključivo za turiste. Zavirili smo i mi u budući životni kutak mladih sugrađana.

Rok za prijavu 45 dana

Okoliš zgrada je već uređen, cesta asfaltirana, a nedostaju još detalji poput nogostupa, signalizacije... U neke od stanova u četiri zgrade već su uselili dubrovački branitelji, a ostatak čeka uskoro nove stanare nakon što je Grad Dubrovnik raspisao javni poziv za prikupljanje ponuda za najam stanova u vlasništvu Grada, a kako bi riješili stambeno pitanje mladih obitelji. Javni poziv otvoren je 45 dana, zaključno do 22. ožujka. Ove stanove Grad je izgradio u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja u sklopu strateškog projekta Dubrovačke stanogradnje.

image
POS stanovi u Mokošici
Božo Radić/cropix

Kroz tek nove stanove proveo nas je Ivan Raguž iz gradskog Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove.

Ono što, onako na prvu, možemo poručiti budućim stanarima je da im sunčevih zraka sigurno neće nedostajati. Stanovi su to s dobro raspoređenim prostorijama, već ugrađenim bojlerima za centralno grijanje, stanovi s osiguranim garažnim mjestom koje se također unajmljuje, ali znate da je vaše pa ne morate voditi brigu gdje parkirati ili gubiti vrijeme čekajući na parkirno mjesto.

Najprije smo obišli najveći stan u prizemlju od osamdesetak četvornih metara. Uz dnevnu sobu, kuhinju tu su i dvije prostrane spavaće sobe.

image
POS stanovi u Mokošici
Božo Radić/cropix

Stanu pripada i prostrani balkon s pogledom na Rijeku dubrovačku. Uz stan može se iznajmiti i garaža, a vlasnicima je na raspolaganju i prostor za ostavu. Uz ove s najviše četvornih metara, stanovi koji se daju u najam raspoređeni su u tri kategorije pa je 11 jednosobnih stanova namijenjeno mladim osobama ili mladim obiteljima do dva člana. Za mlade obitelji od tri do četiri člana dostupno je 18 jednoipolsobnih i dvosobnih stanova, dok je 14 dvoipolsobnih i trosobnih stambenih jedinica namijenjenih mladim obiteljima od pet i više članova.

Kriteriji za dobivanje stana su rigorozni, može se čuti proteklih dana. S obzirom na neslavno iskustvo s dosadašnjim POS stanovima koje su uvlasnici čak iznajmljivali ili su ih pak dobivali oni kojima doista nisu potrebni, ne čudi. Pa evo tko će sve moći useliti u nove stanove. Jedan od uvjeta su da podnositelj u trenutku raspisivanja javnog poziva nema više od 45 godina, da ni on ni članovi obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje, stanuju kao podstanari, ne koriste gradski stan, nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu građevinsko zemljište kao ni poljoprivredno veće od jednog hektara, nemaju poslovni prostor te nisu oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa.

Stanarina 1700 kuna

Između ostalog stoji i to kako je važno da pokretnine te novčana sredstva i vrijednosni papiri podnositelja zahtjeva te članova njegove obitelji ne prelaze ukupnu vrijednost veću od pola milijuna kuna. Jedan od uvjeta je i da podnositelj zahtjeva i članovi obitelji u posljednjih 15 godina nisu prodali ili darovali nekretnine u svom vlasništvu i suvlasništvu odnosno da se na neki drugi način nisu odrekli nasljedstva.

image
POS stanovi u Mokošici
Božo Radić/cropix

Najvažniji je svakako cijena. Visina mjesečne slobodno ugovorene najamnine za pojedini stan namijenjen stambenom zbrinjavanju mladih i mladih obitelji u novogradnji iznosi 20 kuna po metru četvornom, visina mjesečne najamnine za garažno mjesto koja pripada stanu iznosi 15 kuna po četvornom metru, dok vanjsko parkirno mjesto iznosi 4 kune po četvornom metru.

I eto računice, za stan od 80 četvornih metara koji smo prvo obišli uz garažno mjesto unutar zgrade budući vlasnik trebao bi platiti oko 1700 kuna stanarine mjesečno. S obzirom na cijene podstanarskih stanova u Gradu, uistinu prihvatljivo.

Teret podstanarstva

Cijene podstanarskih stanova u Dubrovnika iznimno su visoke. Premda se usljed pandemije koronvirusa i manjeg broja turista na tržištu pojavio veći broj stanova za iznajmljivanje i samim tim pad cijene, ali i dalje su podstanarski stanovi skupi. Prema ponudama Agencija za iznajmljivanje stan od nekih do pedesetak četvornih metara dođe od 2 do 3,5 tisuća kuna. Naravno tome treba dodati režije i ostale troškove. Tako da je ovaj potez Grada Dubrovnika i iznajmljivanje POS stanova dočekana s odobravanjem.
Na posljednjoj sjednici Gradsog vijeća gradonačelnik Mato Franković je istaknuo:
- Dobra najmjera je jedno, ali naši sugrađani moraju vjerovati u ispravnost odluke i nitko ne smije dvojiti je li netko nekoga nazvao oko dodjele stana. Moraju biti jasno papiri i bodovi, jer je interes velik, a stanova je 43. Najmanje će se 300 ljudi prijaviti i zato moramo biti potpuno transparentni.

19. travanj 2024 05:58