StoryEditorOCM
DubrovnikFOTOGALERIJA PRAĆENA IZVJEŠTAJEM

EKSKLUZIVNO DONOSIMO Stigle trešnje na lapadsku placu!

Piše PSD.
4. svibnja 2019. - 14:36
Kišurina, vjetar, niske temperature, munje, gromovi – kraj svijeta.  Ova subota dobila je toliko apokaliptičnih najava po akcijskim cijenama da nam više nije jasno kako nije ljuta koliko smo je 'otračali'. I evo, živi smo, zdravi, na mjestu, munje nam ne trebaju, neki od nas su već ionako munjeni, poneki zbunjeni, malo je naspavanih, a koliko sretnih i zadovoljnih? Pitajte vašu suprugu kad dođete doma, sve će vam biti jasno.  

- Kad smo ovdje, dobro je, poručuje nam poznato lice, naša draga prodavačica s kojom otvaramo „ovosubotnji lapadski cjenovnik“. Imena luda nalaze se svuda pa se tako salata (20) ugurala pokraj špinata (4 kuna/balica), a onda je tu i bob koji je stao negdje između 20 i 25 kuna i dalje ne mrda kao auto koje zapadne u duboko blato. Bob je Bob, a tu se možda negdje skrio i Bob Rock. Ima i kukumara sa zdravim vitaminima, a bome i 'zdravom' cijenom od 30 kuna. Zna kukumar za sebe pa vi pričajte što hoćete i kome hoćete! Žućenica stoji 20 kuna, a objesile su svoje glave šparoge. Ne znamo čemu takvo raspoloženje?! Jest da su najavili smak svijeta za ovu subotu i posljednju delumbiju u našim životima, ali nije baš sve tako crno! Pa ima sivih oblaka, pobogu! Pa šparoge koštaju 20 kuna i još uvijek ih ima, suverene su 'vladarice' lapadske place. Mladi luk se 'isprsio' i pružio koliko je dug i širok. Može mu bit kad je 5 kuna! Pošto su žene uvijek jače, ljepše i bolje, tako je dominantnija kapula i to s potpunim pravom jer joj je cijena pet puta veća od one lukove!



Pošto je u Dubrovniku sve rekordno, na svakom kantunu je netko ili nešto rekordno, tako i u ovom tekstu moramo spomenuti nešto 'rekordno'. Taj pridjev zaslužuje cijena sušenih smokava – 50 kuna! Nemojte ih kupovati danas, kupite ih sutra, nek ostvare još jedno noćenje za vikend tako da zabilježimo porast noćenja i još rekorda. Što vam je?! Takvi se 'skupi' gosti ne odbijaju!

Samo što smo se zapričali kad evo glavica kupusa (10 kuna) završila je na vagi. Boli glava, a nigdje tablete pa je vaga poslužila kao analgetik. Našli smo i zovu koje ima dosta i koja ima krizu identiteta pa se još ne zna njezina cijena. Uglavnom, tko voli čaj ili sok od zove mogao bi uzet pun saket pa se doma malo zabaviti umjesto da maltretira bračnog druga.  



Od zelenila ćemo još izdvojiti blitvu po cijeni od 10 kuna i s tim završavamo poglavlje zelenila. Prelazimo na rotkvice (5 kuna) i mrkvu koja se jadna sva raspada, neugledna je i ružna, ali s ponosom nosi svojih 5 kuna! Dakle, dovoljan je samo „jedan medo“ i mrkva je vaša! Priznajte, ni na vjenčanju niste tako dobro prošli! Patate su zato dobro prošle, kupljene su i ovog jutra, a onaj tko ih je kupio po kilogramu je morao izdvojiti 10 kuna.  



A sad ćemo se osvrnuti na umjetnost jer lapadska placa kao da je umjetničko djelo. Tako su se naše prodavačice slučajno pobrinule za dopunu, za onaj koloristički, finalni „touch“, primjerenu završnicu svojemu djelu pa su u toj poplavi zelenila dali i jednu crvenu, žarko crvenu 'točku', a ta je 'točka' košić s trešnjama. DOBRODOŠLI! WELCOME! WILLKOMMEN! BENVENUTO! BIENVENUE! BIENVENIDA! Eto, to je što možemo reći ovim trešnjama koje su stvarno uranile, a izazvale su i pozitivne reakcije Lapađana. Lovili smo nedavno slikati Ronalda, a tako smo ulovili i trešnje, imamo foto-dokaz. Stigle trešnje! Nek' su nam stigle, vrijede svaku od svojih 40 kuna po kilu. Podsjetile su nas da ovo proljeće nije samo jaketa, čizme i dugi rukav, nego da će doći oku i srcu topliji, ugodniji, vedriji dani. Kaže nam tete s place kako je trešnje spasila od kiše i kosovića. Trešnje našle spas u Lapadu! Živjele trešnje!



U dijelu antikvarijata zatekli smo velik izbor knjiga, ali i raznoraznih predmeta: privjesaka, bedževa, figurica, starog ukrasnog posuđa… Slobodno inspektorski 'pronjuškajte' i ovaj dio ponude, ako ste znalac, možda i otkrijete poneko blago.



Kraj kao i uvijek ostavljamo za ona divna čuda biljnog svijeta - cvijeće. Boket maćuhica je 20 kuna, kao i boket krasnih žutih perunika. Jedan kokot ili spasovac, kako ih tko već zove, košta 5 kuna. Crvena boja ovog cvijeta, koji obično cvijeta negdje oko Spasova, odličan je dodatak crvenilu trešanja. A koliko su nas svojom bjelinom tek impresionirale kale?! Stoje mirno kao prvopričesnici, poslušaju što im se reče, svečane su i tmuran dan natope vedrinom. Tri kale idu u boket koji možete nabaviti za 15 kuna. Naša draga prodavačica odlučila je za objektiv pozirati pokraj svog cvijeća. I što vam još u životu treba kad pogledate tako simpatičnu sliku?! Liječi dušu od turobnih misli.



S tim dragim mislima vas prepuštamo fotogaleriji Tončija Plazibata. Hladno proljeće oslikalo se i na lapadskoj placi, naivno smo čak očekivali jagode, a ponuda place je ispala više ranoproljetna, ožujska, ali nema veze, nadoći će i to, dočekat ćemo mi i jagode i sve one druge sočne plodove proljeća. Zasad je važno ne poći glavom od ovoliko kiše i oblaka i ne svađati se s dragom ili dragim za vikend oko bedastoća. Stojte nam zdravo i koliko možete – veselo. A ako već morate a imate i mogućnosti - može i munjeno!  

B. Lucić
20. travanj 2024 10:23