StoryEditorOCM
DubrovnikDUNEA |

EDUKACIJE, OBILASCI, RADIONICE Diljem Županije organiziraju se zanimljivi programi povodom Dana Europe

Piše Dv
5. svibnja 2021. - 15:19

Povodom svečanog početka rada Informacijskog centra Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije, kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA, diljem naše županije organizira se zanimljiv program za Dane Europe koji se održavaju od 4. do 21. svibnja 2021. godine.

Obilježavanje Dana Europe, koji se slavi 9. svibnja, započinje kroz online radionice i kvizove za učenike osnovnih škola na području doline Neretve. Učenici petih razreda kroz EKO igru 'Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove' uključit će se u natjecanje za recikliranje već korištenih materijala za izradu novog predmeta, tj. pretvaranje starih predmeta u kućice/hranilice za divlje ptice. Najbolja ideja osvaja nagradu – dron letjelicu za svoje razredno odjeljenje, a proglašenje pobjednika bit će 21. svibnja, ususret obilježavanju Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode.

Unutar europskog tjedna, 4. svibnja, slavi se i sv. Florijan, zaštitnik vatrogasca te će se tom prilikom učenicima OŠ Janjina na Pelješcu održati edukacija o rizicima od požara, uz predstavljanje Zelenog plana Europske unije.

Za vikend, 8. svibnja, planirane su aktivnosti stručne edukacije 'Upoznajmo zaštićenu biroaznolikost Baćinskih jezera', a taj dan obilježava se i Međunarodni Dan ptica selica, godišnje globalne kampanje posvećene podizanju svijesti o pticama selicama i potrebi međunarodne suradnje u njihovom očuvanju. Za sam Dan Europe, 9. svibnja, organiziran je uspon na Babinu Gomilu i obilazak videonadzora doline rijeke Neretve, omogućen kroz EU projekt 'Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve'. Uspon vodi HPD Sniježnica uz stručno vodstvo Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima DNŽ i Regionalnu agenciju DUNEA.

Obilazak lokacija održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Za sve sudionike organizirana je užina (sendviči, voda), te se moli da se sudionici za terenski obilazak adekvatno pripreme (sportska odjeća i obuća). Zbog ograničenog broja prijava i poštivanja epidemioloških mjera, potrebno je dolazak potvrdite putem elektroničke pošte info@zastita-pirode-dnz.hr ili na mobitel 099/4411-533 zaključno do petka, 07. svibnja 2021. godine do 12:00 sati.

U sklopu „Dana otvorenih vrata'' svoja vrata besplatno će u subotu, 8. svibnja od 10 do 14 sati otvoriti Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, obnovljena i opremljena eksponatima bogate etnografske i povijesne baštine kroz projekt 'Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija'. U istom razdoblju moći se uživati i u virtualnoj stvarnosti koju pruža BLUEMED Centar za promicanje znanju, otvorenom u sklopu Odjela za arheologiju Muzeja i galerija Konavala u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju. Svakako posjetite i Dom vinarske tradicije – prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima koji se prostire na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke – Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja. 

Svoja vrata otvorit će i Prirodoslovni muzej Metković od 10 do 12 sati, organiziran u pet soba kružnog rasporeda. Ornitološka zbirka temelj je postava muzeja i dio prve sobe. U drugoj, trećoj i četvrtoj sobi su trodimenzionalni prikazi vodenih i kopnenih staništa delte rijeke Neretve. Mogu se vidjeti prikazi močvare, tršćaka, kanala, riječnog vodenog toka, kamenjara i točila, te šumskih staništa i antropogeno uvjetovanih naselja i poljoprivrednih površina. Prikazi završavaju scenama selidbe ptica kao i njihovim zimovanjima u vodenim i kompnenim staništima. Video zapisi prikazuju ponašanja životinja u staništima i njihovo glasanje. Iz treće sobe izlazi se u vrt s autohtonom vegetacijom u kojoj se nalaze kućice za ptice i hotel za kukce. Peta je soba posvećena aktivnoj zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti neretvanskog kraja.

U okviru obilježavanja europskog tjedna, Grad Dubrovnik i DURA organiziraju u ponedjeljak, 10. svibnja, obilazak Lazareta te Kneževa dvora u vremenu od 10 do 14 sati, dok će se u istom vremenu moći posjetiti i Poduzetnički inkubator Ploče. Obilazak će biti organiziran u grupama, te će se održati i dva predavanja u 10 i 11 sati na temu 'Poduzetništvo' i 'Pokreni svoj posao'. Radionice i obilazak organizira Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Prijave su obavezne na mail dcp@dcp.hr do petka, 7. svibnja.

U četvrtak, 13. svibnja od 10 do 12 sati na Stradunu ispred Sponze organizira se predstavljanje EU projekata financiranih iz EU fondova, u organizaciji Grada Dubrovnika i DURA-e. Udruga Erasmus Student Network Dubrovnik organizira radionicu i pop kviz za učenike Privatne gimnazije Dubrovnik o osnovnim pojmovima, institucijama i mogućnostima koje nudi EU.

Završno događanje Dana Europe održat će se 21. svibnja ususret Međunardnom danu bioraznolikosti i Danu zaštite prirode RH, a riječ je o edukativnim radionicama koje će organizirati Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Dubrovačko-neretvanske županije. Također, proglasit će se i pobjednik EKO igre ''Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove' u kojoj sudjeluju najmlađi sudionici europskog tjedna.

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije". Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

20. travanj 2024 10:18