StoryEditorOCM
DubrovnikNOVOSTI STOŽERA

Dvoje novooboljelih, jedna medicinska sestra. Stigao novi respirator

Piše Silvia Rudinović
1. travnja 2020. - 10:58
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji od jučer su registrirana dva nova slučaja oboljelih od koronavirusa i sad ih je ukupno 41, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Iz naše županije dosad je u Zagreb poslano 297 uzoraka na analizu, a trenutačno se očekuje još 25 nalaza. Hospitalizirano je 11 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga 10 na odjelu za infektologiju i jedan u jedinici intenzivnog liječenja. Troje pacijenata je i dalje na respiratoru u Respiracijskom centru Križine, u Splitu.

Jedna od novooboljelih je medicinska sestra, izvijestio je ravnatelj Opće bolnice dr. Marijo Bekić. Ona je druga zaposlenica bolnice s potvrđenim pozitivnim nalazom, nakon ranije već poznatog slučaja liječnika.
U samoizolaciji je 14 medicinskih sestara i medicinskih tehničara, šest liječnika i jedan zasposlenik  koji ne spada među medicinske djelatnike.

Dr. Bekić se ispričao zbog nesporazuma kod uzimanja uzorka pacijentice iz Metkovića. Pacijentici će jutros biti uzet uzorak, rekao je Bekić i dodao da su odgovorni uključeni u obradu pacijentice napisali izviješće, ona je obrađena i u tom trenutku nije bila životno ugrožena.

Ravnatelj Bekić kaže kako je u bolnicu stigao jedan novi respirator koji će danas biti testiran. 
- To je respirator firme Dräger koji je "mirnodopskim uvjetima" naručen u sječnju ove godine, sukladno planiranim mjerama opremanja bolnice od decentraliziranih sredstava Dubrovačko-neretvanske županije. Nije izravno vezan uz COVID-19, a ostali su na putu i očekujemo ih vrlo brzo - rekao je dr. Bekić.

Joško Cebalo, šef Županijskog stožera civilne zaštite izvijestio je kako u posljednja 24 sata nije bilo kršenja samoizolacije. Državljanki Grčke isteklo je 14 dana karantene, pa je s veleposlanstvom dogovoren njezin prijevoz kući, tako da je u karanteni ostala još jedna osoba.

Dr. Mato Lakić naglasio je važnost istinitog odgovaranja na upite epidemiologa o kontaktima zaraženih radi zaštite njihovog i javnog zdravlja. Za pojedinice pacijente još uvijek se ne zna kako su oboljeli, iako postoje pretpostavke o povezanosti s nekim ranijim slučajevima. 

- Nije vrijeme za kave ni ćakule - poručio je dr. Lakić i dodao: "Mjere su dobre dok se provode!".

Zbog čega pojedinci taje vlastite kontakte prilikom upita epidemiologa, pitao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i poručio kako je stigmatizacija oboljelih nedopustiva. 

Na novinarsko pitanje o otkazima koji se najavljuju i već dijele, župan je poslodavcima poručio da ne žure i da pričekaju da mjerodavna tijela donesu gospodarske mjere koje bi im mogle pomoći u očuvanju radnih mjesta.

Dr. Lakić je izjavio kako se zaposlenici Doma zdravlja Dubrovnik već obučavaju za uzimanje uzoraka za testiranje na koronavirus, tzv. drive-trough, a vjerojatno će isto napraviti u domovima zdravlja Korčula i Metković. Trenutačno se u našoj županiji testiranja obavljaju samo u Dubrovniku.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević kaže kako su dobili obavijest da su se roditelji uputili prema konavoskim brdima kako bi uživali u sniježnim radostima. Nije vrijeme za to.
- Kako se ne bi izlagali policijskom postupanju i eventualnim troškovima, postavili smo jutros policijske punktove i već jutros imali par odvraćanja osoba prema gornjem dijeku Konavala koje tamo nemaju prebivalište - upozorio je načelnil Pavličević.
 
24. travanj 2024 07:08