StoryEditorOCM
DubrovnikPROGRAM MUZEJA DOMOVINSKOG RATA UOČI DANA BRANITELJA

Dvije tematske izložbe o braniteljima

Piše DV
3. prosinca 2018. - 12:19
Povodom obilježavanjaDana dubrovačkih branitelja Muzej Domovinskog rata u Dubrovniku, kao i svake godine, već tradicionalno priređuje više izložbi i događanja u sklopu tog dana. Ove godine na programu su izložbe Hrvatske ratne fotografije i Dubrovački umjetnici braniteljima u počast.

Izložba Hrvatska ratna fotografija za temu ima Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ u sklopu koje dubrovački muzej nastavlja obradu i prezentaciju izabranih dokumentarnih ratnih snimaka dubrovačkih i hrvatskih fotografa i fotoreportera. Njihovim opsežnim ratnim stvaralaštvom sačuvana su dragocjena vizualna svjedočanstva o herojstvu i stradanju Grada u srpsko-crnogorskoj agresiji 1991. i tijekom Domovinskog rata. Najveći dio snimljene građe, prepuštene zaboravu i propadanju daleko od očiju javnosti, čuvaju sami autori u osobnim arhivama ili se nesređena nalazi u ustanovama za koje su radili i s kojima su surađivali tijekom i neposredno nakon ratnih razaranja. Rijetki su oni koji su, poput Božidara Gjukića, Mila Kovača, Božidara Vukičevića i Matka Biljka, sve svoje sačuvane ratne snimke ustupili Muzeju radi stručne obrade, proučavanja i buduće prezentacije.

Autori tematske izložbe „Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ su ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo Đuraš, povjesničari te voditelji muzejskih Zbirki, koji su do sada priredili više od 30 tematskih izložbi iz Domovinskog rata, stalnu izložbu „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ u tvrđavi Imperijal na Srđu, te objavili brojne kataloge, stručne tekstove, članke i feljtone. Ovom izložbom, već tradicionalno, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik obilježava  obljetnicu najtežeg napada na Grad 6. prosinca 1991. i Dan dubrovačkih branitelja.

Pored već navedenih autora fotografija, posebnu zahvalnost za ostvarenje ove izložbe dugujemo Zavodu za obnovu Dubrovnika, Dubrovačkoj biskupiji i Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, koji su nam omogućili uvid i istraživanje u svojim bogatim arhivima.
Uz fotografije, kao visokovrijedne muzejske predmete i prvorazredne povijesne izvore, tijekom rada na izložbi koristili smo i opsežnu dokumentaciju iz Zbirke dokumenata MDRD, kao i brojne tiskovine iz tog vremena.
 
Druga izložba „Dubrovački umjetnici braniteljima u počast“ organizira se u suradnji Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i Umjetničke galerije Dubrovnik. Izložba dubrovačkih umjetnika koji su svoja djela naslikali u počast dubrovačkim braniteljima predstavlja djela autora među kojima su Mišo Baričević, Nikola Dubčić, Mirica Dubčić, Vedran Grabovac, Josip Ivanović, Nada Zec Ivanović, Loren Ligorio, Ivan Perak, Jasmina Runje, Tonko Smokvina i Josip Škerlj. Prisjećajući se herojskih dana obrane Grada, svojim darovima – slikama izloženima u prostoru Tvrđave Imperijal na Srđu iznad Dubrovnika – oni, svaki na svoj način uzdižu simboliku i značenje tih sudbinskih dana te odaju počast ranjenim i poginulim braniteljima, ali i svima koji su doprinijeli pobjedi dobra nad zlim. Ujedno, i cijela izložba je dar! Nakon njezina završetka izložene će slike biti darovane Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik koji će u nekim boljim vremenima moći prezentirati stalni postav u primjerenim uvjetima i izložiti građu muzejskih zbirki, blago zajedničke memorije i tuge, ali i ljubavi i optimizma nove budućnosti.
 
Izložbe će biti otvorene u tvrđavi Imperijal na Srđu u srijedu 5. prosinca s početkom u 16 sati
Zahvaljujući tvrtci Excelsa nekretnine d. d., posjetitelji izložbi mogu na Srđ doći i žičarom uz simboličnu cijenu od 15 kuna za povratnu kartu. Prigodno je radno vrijeme Žičare Dubrovnik tog 5. prosinca produženo do 17,15 sati.
 

 
25. travanj 2024 07:50