StoryEditorOCM
DubrovnikSTOŽER CIVILNE ZAŠTITE|

DVA NOVA SLUČAJA  26 oboljelih s blagom kliničkom slikom, Studentski dom spreman s dva odvojena objekta do nedjelje

Piše DV
26. ožujka 2020. - 10:57
"U Dubrovačko-neretvanskoj županiji imamo dva nova pozitivna slučaja na koronavirus, ukupno ih je 26, što znači da je stanje stabilno ali jednako ozbiljno kao i dosad. I jedna ispravka - čuli smo na pressici da je spomenut pacijent na respiratoru u Dubrovniku - to je lapsus, radi se o KB Dubrava, a ne Dubrovniku. " - istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

"Dosad je u Zagreb poslano 165 uzoraka, trenutno je 7 hospitaliziranih i 19 pacijenata u samoizolaciji. U karanteni imamo 4 smještene osobe, 3 Hrvata i jedna Grkinja. Od jučer nismo imali kršenje mjere samoizolacije, zahvaljujem se svima koji se mjera drže, to je najbolji način da izađemo kao pobjednici iz ove bitke" - dodao je načelnik Stožera Joško Cebalo.




"Od 26 pacijenata pozitivnih na COVID 19, sedam je u bolnici, od naših djelatnika pozitivnih na virus je jedan liječnik koji je u samoizolaciji i dobrog općeg stanja, kao i ostali pacijenti. Od dvoje novopozitivnih jedno je hospitalizirano, a od ovih 7 jedna je osoba puštena na kućnu njegu i samoizolaciju. Pohvaljujem studente sveučilišta koji su napravili odlične maske koje se mogu više puta upotrijebiti, štite nas bolje od originala." - pohvalio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić sjajnu inicijativu studenata, u jeku nedostatka zaštitne opreme, osobito za zdravstvene djelatnike.



Dvoje novozaraženih su bračni par koji je zaražen u Austriji, dodao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić, a treća osoba također je bila u Austriji nevezano za navedeni par, dok se četvrta zarazila kućnim kontaktom već poznatog pozitivnog člana obitelji. Obitelj je već bila u samoizolaciji i nastavljaju provoditi tu mjeru. Iz te obitelji uzeti su i još neki uzorci, pa će se vjerojatno pokazati i pokoji novi slučaj pozitivan na COVID 19.

"Jedan od 4 nova slučaja je liječnik Hitne medicinske službe, bio je prije 20 dana u Austriji, a otkad je ušao u RH je u samoizolaciji u koju je pošao izravno po ulasku u državu, ni s kim nije bio u kontaktu, a zadnja dva dana nema nikakve simptome, pet dana je imao blage simptome - grlobolja i povišena temperatura. Ovim putem ističem nužnost da nam svi pozivatelji hitne pomoći govore istinu kad ih pitamo presudne stvari za izlazak timova za intervencije, nema razloga za strah i sram, bitno je i za njih i za nas, jer znate što bi se moglo dogoditi ako mi ispadnemo iz igre..." - poručuje Lulić.



Policija danas nema nikakvu novu odluku, ističe načelnik PU DUbrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, provode se i dalje mjere zabrane izlaska iz mješta boravišta i prebivališta osim u nužnim slučajevima i s valjanim propusnicama. "Obavili smo jučer i nekoliko desetaka mjera provjere poštivanja samoizolacije, i svi su pronađeni doma, zahvaljujem svima što se drže propisanoga još jednom. Pojedine firme nisu uspjele svim zaposlenicima dati propusnice i naravno da je životno da takva osoba može proći uz posebnu provjeru, osobe koje voze prehrambene namirnice na primjer, sve ostale koje zaista nemaju potrebe, neće proći policijske punktove, ali već jučer, drugi dan provođenja, toga nije ni bilo. Nitko pritom nije kršio mjeru samoizolacije."



Studentski dom bit će spreman za prihvat do nedjelje, dodaje dr. Bekić, a to je ujedno i najbolja moguća opcija, s dva odvojena i sjajno organizirana i izolirana objekta, u jednom će biti pacijenti s blagom kliničkom slikom kojima nije potrebna 24-satna skrb, a u drugome samoizolirani. Organizirat ćemo jedan trijažni i jedan primarni medicinski objekt jer su sobe u odličnim uvjetima - prozračne su s velikim prozorima, zasebnom klimatizacijom i dobrim sanitarnim dijelom, a još očekujemo dodatno opremanje. Funkcionirat će na principu suradnje primarne i privatne zdravstvene zaštite - poliklinika Glavić dat će medicinske sestre, primarna zdravstvena dat će liječnike, i svima se na svemu zahvaljujem - ističe Bekić.
 Nove zalihe testova za COVID 19 nemamo, dodaje dr. Lakić, tek za nekoliko tjedana će nam pokušati poslati, ali to je nama kasno, pa smo prenamijenili neke testove i zasad ih imamo dovoljno. Svi smo u istoj nezahvalnoj situaciji - dodao je Lakić.

Kad je u pitanje stanje u rehabilitacijskoj bolnici Kalos na Korčuli, župan Dobroslavić kaže kako zasad vjeruju demantiju ravnateljice ustanove, jer su već i prije imali liječnike koji su se žalili na raznorazne situacije pa su provjere svih institucija, uključujući i Liječničku komoru, pokazale kako je ravnateljica u pravu. Ipak provjera kreće i ovaj put, "čini se da su svi dopisi o stanju i aktivnostima u Kalosu bile samo izmišljotine", rekao je župan. Kad je u pitanju prijedlog da se građani prate preko mobitela, župan je dodao kako se nada da će to biti, ako se i uvede, samo nužna provjera i ništa šira od toga.
25. travanj 2024 08:07