StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Dubrovniku pohvale za demografske mjere, Libertasu 18 novih autobusa, a Mokošici nova LED rasvjeta

Piše Grad Dubrovnik
26. studenog 2021. - 09:12

SUFINANCIRANO EUROPSKIM SREDSTVIMA

Libertasu 18 novih autobusa

Ugovori za nabavu 18 novih autobusa za potrebe JGP Libertas Dubrovnik vrijednosti gotovo 31 milijun kuna, od kojih su 85 posto sredstva Europske unije, potpisani su ovog tjedna u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Ugovore su potpisali direktor društva Libertas Dubrovnik Franko Mekišić i prokurist društva Auto Hrvatska PSC Marko Tihava, uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i suradnika. Riječ je o nabavci dva zglobna gradska niskopodna autobusa, šest solo gradskih niskopodnih, sedam solo gradsko-prigradskih i tri midi prigradska autobusa. Dobavljači su dvije tvrtke koje su u javnoj nabavi odabrane kao najpovoljniji ponuditelji - Auto Hrvatska PSC d.o.o. i Autobus d.o.o.

image
Gradski prijevoznik Libertas ojačao je vozni park

Gradonačelnik Mato Franković ovom je prilikom poručio kako je ova gradska uprava još jednom pokazala na koji se način trebaju koristiti europski fondovi, u ovom konkretnom slučaju za modernizaciju voznog parka Libertas. ''Svjedoci smo da je Libertas već sada putnike vozi određenim brojem autobusa financiranim europskim fondovima, a ovo je samo nastavak tog projekta.

Vjerujem da će u nadolazećim operativnim programima biti još dodatnih autobusa, a kako bi Libertasova flota bila što mlađa te samim time i komfor prijevoza za sve naše sugrađane bio što veći. Svakako moramo istaknuti i činjenicu da se radi na programu poboljšanja sustava naplate i najave unutar samih autobusa, na programu „contactless“ plaćanja i vjerujem da će i to zaživjeti vrlo skoro u nadolazećem razdoblju, također financirano od strane europskih fondova“, kazao je gradonačenik.

Flota iz EU

Investicija nabave 18 suvremenih autobusa sufinancira se iz strukturnih fodova Europske unije.

REKONSTRUKCIJA SUSTAVA JAVNE RASVJETE

Mokošica dobiva 75 novih stupova s LED svjetiljkama

Gradonačelnik Mato Franković potpisao jeprošlog tjedna ugovor o izvođenju radova rekonstrukcije javne rasvjete u Mokošici. Radovi koje će izvoditi tvrtka Veritas Esco d.o.o. iz Splita obuhvaćaju nabavku, isporuku i ugradnju rasvjetnih stupova te LED svjetiljki s pripadajućim popratnim radovima u naselju Mokošica i to na predjelu ulica Put na more, Podumane, Ulica na moru i Staro selo.

image
Vrijednost investicije je 360.632,50 kuna s PDV-om, a rok dovršetka 120 radnih dana

Na predjelu Ulice na moru, Puta na more i ulice Podumane predviđena je ugradnja energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete u ukupnoj duljini od oko 1.240 metara, s tim da će u ulici Put na more biti postavljeno devet stupova javne rasvjete visine pet metara, dok će se u ulicama Na moru i Podumane postaviti 35 stupova javne rasvjete visine šest metara. Ugradit će se ukupno 44 cestovne LED svjetiljke. Svi rasvjetni stupovi su namijenjeni za zonu jake bure.

Rasporedit će se tako da ne smetaju kolnim i pješačkim prilazima izgrađenim kućama i garažama uz cestu, a da se pri tome osigura što ravnomjerniji međusobni razmak. Na drugoj trasi predviđena je energetski učinkovita i ekološka javna rasvjeta svih ulica Starog sela u ukupnoj duljini od oko 1.235 metara. Postavit će se 31 stup javne rasvjete visine pet metara s 33 cestovne LED svjetiljke.

Svjetlo za sve

Osnovna svrha instalacije cestovne rasvjete je kvalitetno i sigurno odvijanje cestovnog prometa svih kategorija motornih vozila te pješaka i biciklista.

POZITIVAN DEMOGRAFSKI RAZVOJ DUBROVNIKA

Gradonačelnik Franković na sastanku s državnom tajnicom Željkom Josić

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, uz župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića, sudjelovao je danas na radnom sastanku s državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željkom Josić održanom u palači Ranjina. Teme o kojima se razgovaralo su demografske i pronatalitetne politike javne i regionalne samouprave, kao i mjere usmjerene mladima, poput stambenog zbrinjavanja koje predstavlja velik izazov na dubrovačkom području.

image
Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić pohvalila je Dubrovnik zbog demografskih mjera

U ovoj je prigodi gradonačelnik Franković državnu tajnicu Josić upoznao za brojim demografskim i pronatalitetnim mjerama i politikama koje se provode na razini Grada Dubrovnika s ciljem opstanka i podupiranja mladih i mladih obitelji, te povećanjem kvalitete života svih građana. Državna tajnica Željka Josić kazala je kako Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija pokazuju vrlo visoku razinu demografske osviještenosti.

"Grad Dubrovnik kao jedinica lokalne samouprave ima brojne demografske mjere koje treba pohvaliti i nastaviti kontinuirano podupirati. Jedan dobar model na području Dubrovnika koji je potrebno istaknuti ovdje kao primjer jest Dubrovačka stanogradnja koja podrazumijeva stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Ovaj projekt kako bi se do kraja proveo treba suradnju svih drugih državnih tijela te prilagodbu određenog zakonodavnog okvira", naglasila je državna tajnica Josić.

Poticaji idu dalje

Grad Dubrovnik nastavlja s ulaganjima i izdvajanjima sredstava koji imaju znatan utjecaj na stvaranje dobre demografske slike i pokazatelja.

20. travanj 2024 05:38