StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA |

Dubrovnik prvi u Hrvatskoj donio plan upravljanja spomeničkom cjelinom, uređeno igralište Palčice, ‘ležeći policajci‘ pred školama i igralištima

Piše Grad Dubrovnik
9. travnja 2021. - 10:07
Na dijelovima nerazvrstanih cesta uz škole i dječja igrališta postavit će se 11 usporivača brzine, tzv. ležećih policajacaGrad Dubrovnik

OČUVANJE BAŠTINE

Usvojen Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika

Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a “Starim gradom Dubrovnikom” jednoglasno je usvojen na 38. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, a dokument će poslužiti kao podloga za sve daljnje planove, odluke i strateške dokumente kojima će se uređivati život na području povijesne jezgre.

- Izglasavanjem ovog dokumenta Grad Dubrovnik postao je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji ima plan upravljanja, konzervatorsku podlogu sa svim smjernicama koje će nam u konačnici dovesti ono što nam treba - a to je mjera i održivost na naš prostor – izjavio je gradonačelnik Mato Franković prilikom izglasavanja prijedloga odluke.

image
Usvojen je opsežan Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika
Grad Dubrovnik

Izrada samog dokumenta je započela u srpnju 2019. godine, a temeljila se na opsežnom participativnom procesu, rezultat kojeg su definirani ciljevi i prioriteti. U procesu izrade sudjelovali su brojni dionici, a od iznimne važnosti je aktivna participacija građana i civilnog društva. Kontinuitet utjecaja lokalne zajednice nastavit će se kroz predstavništvo gradskih kotara u upravljačkom tijelu Plana.

- Zahvaljujući izrađivaču i neprocjenjivoj ulozi lokalne zajednice, nevladinih organizacija, udruga civilnih društava, predstavnika kotara i političkih organizacija smo došli do ovog dokumenta. Ovaj plan ne bi bio životan ni realan bez velikog broja sati koji su svi oni utrošili u izradu ovog plana, a tome i služe svjesni građani koji žele dobro svome gradu. Politika je napravila ono što je bilo ključno – nije se miješala. Plan će se mijenjati, osnaživati, prilagođavati kako razdoblja budu prolazila i to samo s jednim ciljem - očuvanje ovog prostora koji u sebi nosi bogato naslijeđe, a mi ga moramo sačuvati za sve buduće generacije – poručio je gradonačelnik Franković o konačnom donošenju dokumenta. Plan upravljanja izradio je s Arhitektonski fakultet u Zagrebu, dok je naručitelj Zavod za obnovu Dubrovnika.

Očuvanje živog Grada

Očuvanje „živog Grada“ u fokusu je strateških aktivnosti istaknutih u Planu. Naglasak je i na razvoju adekvatnih infrastrukturnih sustava i mreža, organizacija održivog prometnog sustava te podizanju kvalitete turističkih usluga.

EU SREDSTVA – GRAD ZA DJECU

Uređeno igralište vrtića Pčelica

U sklopu EU projekta „Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika” nabavljena je oprema za igralište Dječjeg vrtića Pčelica u Novoj Mokošici. Igralište je obogaćeno nizom novih sprava poput pješčanika, mostića, kombiniranih setova s kućicama, ljuljačkom, penjalicom i toboganima, kućicom s didaktičkim panoima te nogometnim gol s mrežicom.... Postavljena je gumena antistresna podna obloga te druga oprema poput žičane ograde, klupica i stola. Sve postavljene sprave udovoljavaju propisanim standardima kvalitete, dječje sigurnosti i standardu zaštite okoliša.

image
U sklopu EU projekta „Grad ZA djecu..." nabavljena je oprema za igralište Dječjeg vrtića Pčelica u Novoj Mokošici
Grad Dubrovnik

Ukupne vrijednosti 273.743,75 kuna, oprema za igralište je financirana sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, dok je nabavu, dopremu i montažu sprava za igru te prateće opreme izvela tvrtka KOVA d.o.o. iz Velike Gorice.

U okviru projekta prethodno je nabavljena oprema za uređenje igrališta DV Pile, oprema za provođenje Montessori i sportskog programa te senzorne sobe. Nabavljeno je i novo dostavno vozilo kao i informatička oprema - video nadzor, 16 prijenosnih računala i projektor.

Prethodno je uvedena usluga poslijepodnevne smjene, kao i rad subotom u određenim dječjim vrtićima, pružanje usluge u vrtiću na Lopudu tijekom ljeta, angažirani su brojni odgojitelji, asistenti, djelatnici u tehničkom osoblju i drugi stručni kadar poput psihologa. „Grad za djecu“ uključuje i brojne edukacije usmjerene ka jačanju stručnih kompetencija za kojima je stručna služba vrtića iskazala interes.

Grad za najmlađe

Projekt „Grad ZA djecu“ ukupno je vrijedan 14.080.986,10 kuna i u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Financiranje ide kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

SIGURNOST U PROMETU

Usporivači brzine uz škole i dječja igrališta

U sklopu povećanja sigurnosti prometa na cestama, Grad Dubrovnik provodi radove na postavljanju opreme za usporavanje prometa. Na dijelovima nerazvrstanih cesta uz škole i dječja igrališta ukupno će se postaviti 11 usporivača brzine, tzv. ležećih policajaca. Lokacije na kojima se „ležeći policajci“ postavljaju su kod Studentskog doma i OŠ Montovjerna u Ulici Marka Marojice, u neposrednoj blizini sportsko-rekreacijskog parka s dječjim i sportskim igralištima na glavici Babinog kuka (Kliševska ulica) te u blizini Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik u Ulici Gabra Rajčevića.

image
Na dijelovima nerazvrstanih cesta uz škole i dječja igrališta postavit će se 11 usporivača brzine, tzv. ležećih policajaca
Grad Dubrovnik

Usporivač brzine pridonijet će sigurnosti i u neposrednoj blizini dječjeg igrališta u Ulici od Montovjerne, a po dva komada postavit će se u Novoj Mokošici, i to na prilazu školi u Ulici Bartola Kašića te na kolniku ulica Vinogradarske i Od Izvora. Ukupna vrijednost nabave i postavljanja opreme s pripadajućim prometnim znakovima je oko 117 tisuća kuna, izvođač radova je tvrtka Tehnogradnja d.o.o., dok je prometni elaborat za postavljanje izradila tvrtka Apsida inženjering d.o.o.

19. travanj 2024 22:51