StoryEditorOCM
DubrovnikIZA RIJEKE I ZAGREBA |

Dubrovnik prvak u digitalnoj spremnosti gradova u 2021.

Piše dv
13. listopada 2021. - 11:39

Grad Dubrovnik najbolji je grad u digitalnoj spremnosti, u kategoriji malih gradova, prema Analizi digitalne spremnosti hrvatskih gradova u 2021. koju je treću godinu zaredom provela konzultantska tvrtka Apsolon. U konkurenciji 20 hrvatskih gradova i prema cjelokupnom indeksu digitalne spremnosti, zauzeo je visoko treće mjesto, odmah iza Rijeke i Zagreba.

Dubrovnik je odnio apsolutnu pobjedu u tri od pet kategorija –u području Dostupnost i kvaliteta e-Usluga, Dostupnost gradskih podataka i Participacija građana u odlučivanju. U području Servisnih informacija i objedinjenih sustava plaćanja zauzeo je drugo mjesto.

Time je prepoznat iskorak koji je Dubrovnik učinio u odnosu na prethodnu godinu kroz središnji gradski portal e-Dubrovnik, za pristup javnim informacijama, otvorenim podacima i digitalnim uslugama i servisima. Kao primjer dobre prakse izdvaja se pružanje uvida građanima u sve gradske račune putem mrežnih stranica, kao i veliki set otvorenih podataka ili implementirane geografske informacijske sustave (GIS) za kartografsku prezentaciju prostornih podataka.

„Budući da građane potiče na suodlučivanje o predloženim proračunskim rješenjima, Dubrovnik je ogledni primjer participativne demokracije u Hrvatskoj.“, navodi se između ostalog u objavljenoj analizi.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković izrazio je zadovoljstvo rezultatima analize, ističući važnost transparentnosti javne uprave i sudjelovanja građana u procesima odlučivanja.

„ Grad Dubrovnik sustavno koristi i razvija nove digitalne i Smart City koncepte, koristeći suvremena rješenja kako bi unaprijedio sveukupnu kvalitetu života te kako bi svoje poslovanje u što većoj mjeri otvorio prema građanima. Implementacijom sustava Otvoreni grad postigli smo to da su građani do najniže razine uključeni u financijsko poslovanje Grada, ali i upravljanje te sudjelovanje u donošenju odluka kroz dio sustava „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom“. Koristeći ga mogu promovirati svoje ideje i prijedloge za poboljšanja kvalitete života u svom gradskom kotaru/mjesnom odboru ili gradu kao cjelini te ih pratiti na putu od ideje do realizacije.“, kazao je gradonačelnik Franković.

Ukupni pobjednik prema cjelokupnom Kompozitnom indeksu digitalne spremnosti hrvatskih gradova ove je godine Rijeka, koja je na prvom mjestu i u kategoriji velikih gradova. U skupini srednjih gradova pobjedu je odnijela Pula.

19. travanj 2024 19:00