StoryEditorOCM
DubrovnikPOPUŠTANJE - NE OPUŠTANJE

Dubrovnik počeo ‘disati‘, uz male butige, javni prijevoz otvorila se i placa

Piše Ahmet Kalajdžić
27. travnja 2020. - 14:11
-Iskreno da vam kažem, falio mi je posao, a sad kad sam počeo raditi osjećam da je opseg posla smanjen i da kupaca još uvijek nema u uobičajenom broju. Očekujem postupni povratak svih kupaca, pa čak i čekanje u redu u vrijeme marendi- priča Karlo Čanić iz fast- fooda preko puta Jugova bazena u Vukovarskoj ulici. Mladi prodavač zrači optimizmom, sretan je ponovno radi, uvjeren je: punom parom i dodaje:- Osjećam da će se vremenom sve vratiti u "normalu", a od slanih jela najviše se traže bureci, dok je štrudel od jabuka najtraženiji iz "slatkog programa".

image
Karlo Čanić u punoj opremi
Ahmet Kalajdžić


Đir dubrovačkim trgovinama započeli smo s Karlom a nastavili s "dokazanim" trgovačkim veteranom Željkom Šoletićem s kojim smo razgovarali ispred njegove trgovine tekstilom "Riva" na Obali Stjepana Radića. Butiga se još uvijek priprema i vrata kupcima otvara u utorak, a mjere relaksacije Šoletić spremno komentira:

image
Željko Šoletic se sprema za sutrašnje otvorenje trgovine
Ahmet Kalajdžić


- Nije me strah coronavirusa nego brinem hoće li uopće biti turizma. Vlada je uvela i pazi na primjenu mjera zdravstvene sigurnosti, ali su u najmanju ruku od jednake važnosti mjere ekonomske sigurnosti. Tko ove godine uopće o njima može govoriti? Prije ponovno otvorenja trgovine danas još moram dobro proučiti donesena nova pravila poslovanja, pronaći prostor za odlaganje robe nakon što je kupci isprobaju. Vremenom će taj prostor postajati veći jer roba mora "odstajati" barem pet dana. U tako otežanim uvjetima još nikad nismo radili ali sam uvjeren kako ću opstati zahvaljujući starim kupcima. S jedne strane, ostali su vjerni i već su me počeli telefonski kontaktirati te dogovarati što da im pripremim. Ti su kupci naučili na red, ali s druge strane, upravo stoga što su stariji strahujem da će manje dolaziti jer su rizična skupina. Očekuje nas teško razdoblje i borba za preživljavanje- dijelom rezignirano govori Šoletić koji je, kao i većina dubrovačkih trgovaca, uvjeren da će optimizma biti ako bude i sezone.

image
Trgovinkinja Jasna Martić
Ahmet Kalajdžić


Nedaleko njegove je trgovina "Gligora" gdje trgovkinja Jasna Martić ističe da za nju promjene nema jer cijelo proteklo vrijeme nije ni prekidala s radom. Nakon što je poslužila vjernog kupca, još uvijek čili umirovljenik Toni Petričić kaže kako je non- stop u điru:

image
Jasna Martić i Toni Petričić u trgovini Gligora
Ahmet Kalajdžić


-U obitelji sam ja zadužen za kupovinu svega što treba i ni malo mi nije teško. Sve obavim za samo 30 do 45 minuta. Doma napravim popis i stoga ciljano kupujem.;Mjere sigurnosti su izvrsne, ali su nažalost, jutros na gruškoj placi jutros bili malobrojni prodavači: jedan na "zelenom" dijelu place i još jedan na Peskariji. Sramota! Zaželjeli smo se svježeg voća i povrća! Trgovački su centri u danima iza nas odradili sve kako treba i bili dobro opskrbljeni, ali smo se zaželjeli svježe, domaće verdure- kategoričan je Petričić kojem ljutnja splašnjava na pojašnjenje kako je danas ipak prvi dan, a da se "prvi mačići u vodu bacaju".


I doista, zeleni dio gruške place je oko 10 sati već bio pust: prvog dana konačnog početka rada došlo je samo dvoje proizvođača iz Konavala. Sve što su imali, planulo je u tili čas, a ljubazni djelatnici gradskog komunalnog poduzeća "Sanitat" kažu kako se svoj dolazak za utorak već najavila četvorica proizvođača, tako da će i ponuda biti bogatija. U navedeno je vrijeme na peskariji bila samo Marija Jeramaz, a na njezinom, po svim propisima ograđenom i uređenom banku, bile su samo srđele. Zapadale su 20 kuna, a u kratkom intermezzu između dvojice zadovoljnih kupaca Marija govori kako su ovrate, koje su zapadale 70 i 80 kuna, prve prodane:

image
Marija Jeramaz na Peskariji
Ahmet Kalajdžić


-Pesakrija ponedjeljkom i inače slabije radi, ali ne žalim se: bilo je dovoljno kupaca a srđela dovoljno za sve. Očekujem kako će već sutra i na susjednim bancima biti više ulova ribara i da će sugrađani imati veći izbor. Važno je krenuti, a vidim da slično misle i kupci. Svi mi kažu da željno čekaju da počnu s radom.

Đir i provjeru zaživljavanja "normalnijeg" radnog i životnog ritma uopće završavamo posjetom trgovini "Planet obuće" u bivšoj robnoj kući "Srđ" gdje poslovođa Nevenka Curić ističe da su djelatnice Ivanka Nardelli i Katica Sentić zajedno s njom butigu pripremile za ovotjedni početak rada:

image

Nevenka Curić, poslovodja Planet obuće.
Ahmet Kalajdžić


- Tijekom minulog vikenda, odnosno u petak i subotu popunjavali smo police novim artiklima koji su svo vrijeme nesmetano stizali. Potpuno smo spremni za kupce, maske i dezinficijens imamo, a u ponudi je program za sezonu proljeće- ljeto 2020. Novo radno vrijeme sada je svaki dan od 9 do 19 sati. No, prvi je dan i brojni kupci samo provire kroz vrata, pozdrave nas i radosno najave dolazak tijekom tjedna. Što da vam još kažem? Nije tajna da smo svi na minimalcu, ali ni to da smo željni rada. Tako ćemo najbrže doći na staro, ali je ipak moguće kako će se niža primanja zaposlenih odraziti na naše poslovanje i ukupni promet uopće. No, moramo se hrabro i puni optimizma uhvatiti u koštac sa svim problemima.

Očito, prvi dan popuštanja mjera Nacionalnog stožera CZ pokazuje rezultate. No, još je mnogo izazova pred našim sugrađanima koji su svjesni da imaju dovoljno vremena sve na stari način "uhodati" do početka glavne turističke sezone u kojoj se doista, više no ikada, treba boriti za svakog gosta.
19. travanj 2024 12:33