StoryEditorOCM
DubrovnikIZBORI 2021.|

DUBROVNIK-NAŠ GRAD Gradsko vijeće kao mjesto nadmetanja u najboljim idejama

Piše DV
17. travnja 2021. - 12:44

U povodu raspuštanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika te raspisivanja novih lokalnih izbora od strane Vlade RH, iz platforme Dubrovnik-naš grad poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

"Vlada je na svojoj prošloj sjednici raspustila Gradsko vijeće Grada Dubrovnika i pred nama su još jedni lokalni izbori. Stranke i grupe birača počele su skupljati potpise potpore za nove kandidature.

Za mjesec dana birat ćemo gradonačelnika po peti puta direktno, te Gradsko vijeće.

Gradsko vijeće sada će imati četiri člana manje i ukupno će imati 21 vijećnika.

U proteklih četiri saziva gradskoga vijeća imali smo nekoliko različitih saziva, Gradskih vijeća koji su se preglasavali, gradsko vijeće koje se dogovaralo, Gradsko vijeće koje je negiralo demokratsku volju građana i dva puta rušilo proračun pa se išlo na imenovanje povjerenika i prijevremene izbore…

Takve vratolomije, čiji su uzrok, kao i obično bila unutarstranačka rivalstva HDZ-a, a asistenti HDZ-u raspoloživi žetončići, nisu donijele ništa dobro. Tek smjenu straže u lokalnom HDZ-u te gubitak vremena od kojeg se ni danas nismo oporavili, jer mnogi projekti planirani u srušenom proračunu za 2017. nisu ni danas realizirani.

Sva djelovanja Gradskoga vijeća bila su u znatno boljim ekonomskim zdravstvenim i socijalnim prilikama.

Dubrovnik se nalazi u dubokoj krizi uzrokovane pandemijom, ali i vlastitim slabostima koje su nastale djelomično upravo zato jer nismo imali šireg konsenzusa unutar grada i posebno unutar Gradskoga vijeća oko presudnih tema.

Krizna vremena zahtijevaju i veći oblik suradnje, međusobnog poštivanja i postizanja konsenzusa oko najvažnijih pitanja. Puko preglasavanje većine, koja u novome sazivu iznosi jedanaest vijećnika,  i forsiranje suprotnog stava od predloženog samo radi političkog rivalsta, neće dobro proći. Ne smijemo i ne trebamo biti isti, trebamo poštovati uzajamne različitosti, ali trebamo odbaciti stranačke rovove i potkopavati dobre ideje i dobra rješenja samo zato što ih je predložila druga strana.

Dubrovnik još uvijek ima poseban teritorijalni status, odvojeni smo od ostatka zemlje i zato zajednički trebamo preuzeti odgovornost za stanje na dubrovačkom području.

Zato, nakon izbora kao budući gradonačelnik predložiti ću odmah prvoga dana imenovanje tri radna tijela ili

Prvo: lokalni krizni stožer sastavljen od predstavnika Grada Dubrovnika, susjednih općina i Zračne luke Dubrovnik kako bi sukladno zdravstvenome stanju na dnevnoj razini pratili epidemiološku situaciju na području jugoistočno od Bistrine te u suradnji sa Nacionalnim stožerom, kao i županijskim ali i preporukama koje daju nama vodeće emitivne zemlje odakle će dolaziti najveći broj turista usuglašavali zdravstvene mjere, kako bi one bile prilagođene prometnim, gospodarskim i medijskim specifičnostima Dubrovnika.

Drugo:  turistički i gospodarski stožer sastavljen od profesionalaca turističkoga sektora ali i predstavnika svih klubova vijećnika koji će biti zastupljeni u Gradskome vijeću kako bi predložene mjere mogli odmah primijeniti kroz odgovarajuće odluke u stvarni život. Stanje je naprosto takvo da jedan dan naše eventualne neefikasnosti u donošenju odluka, može nekom poduzetniku praviti razliku između stavljanja ključa u bravu i nastavka poslovanja. U čemu se ono razlikuje od TZ ili HGK? U tome što, za razliku od te dvije institucije, nije izgubilo povjerenje gospodarstvenika.

Treće: suglasje oko glavnih razvojnih i gospodarskih ciljeva koji će proizaći i iz programa stranaka ali i realnoga života grada. Najmanje jednom mjesečno sastanak svih predstavnika političkih stranaka u gradu sa pročelnicima grada Dubrovnika , kako bi se raspravili konkretni projekti grada, te usuglasili točke za Gradsko vijeće. Na taj način će nam sukobi i preglasavanja trebati vrlo rijetko, a u velikom dijelu odluka strateškoga karaktera imat ćemo konsenzus. Neka Gradsko vijeće ne bude  mjesto nadmetanja u uvredama i smicalicama, nego u najboljim idejama.

U donošenju planova za izlazak iz ekonomske krize, usvajanju proračuna i pristupu glavnim investicijama u javnome i privatnome sektoru.

Dubrovnik treba snažnoga i kreativnoga gradonačelnika, te Gradsko vijeće koje će znati prepoznati prioritete i suglasjem donijeti mjere koje će ujedinjavanjem grad činiti jačim, a ne ga razjedinjavanjem i svađama slabiti.", zaključuju iz platforme Dubrovnik-naš grad.

18. travanj 2024 16:07