StoryEditorOCM
DubrovnikVAKSERI I ANTIVAKSERI|

DUBROVNIK NA RAZINI SUMNJIČAVE DALMACIJE: Evo kolika je procijepljenost u gradu i tko je za, a tko protiv širenja obveze COVID potvrda

Piše Silvia Rudinović
25. listopada 2021. - 07:33

Ne postoji plan širenja EU digitalnih COVID potvrda, ali uskoro ćemo početi razgovarati o tome. Tim je riječima Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odškrinuo vrata širenju COVID potvrda u sve sfere društvenog života, pa se odmah počelo nagađati otkud će Stožer civilne zaštite krenuti: restorana i kafića, trgovačkih centara, festivala, frizerskih i kozmetičkih salona ili bazena i drugih sportskih objekata za rekreaciju.

image
Ilsutracija
Niksa Stipanicev/Cropix

Dubrovnik: 38 posto potpuno cijepljenih

Vodimo li se iskustvima zapadnoeuropskih zemalja, a u Njemačkoj se već neko vrijeme ne može u restoran, kino ili na bazen bez COVID potvrde, u Austriji čak ni sjediti ispred kafića, s nedovoljnom procijepljenošću stanovništva i velikim skokom broja zaraženih posljednjih dana, očekivano je širenje broja ustanova i aktivnosti na koje će se moći samo s dokazom o cijepljenju, preboljenoj bolesti ili negativnim testom. Samo 38 posto stanovništva Dubrovačko-neretvanske županija potpuno je cijepljeno. Barem jednu dozu cjepiva primilo je 44,51 posto stanovnika. Interaktivna karta HZJZ-a pokazuje da je najveća procijepljenost otočke populacije. Više od 40 posto potpuno cijepljenih je na Mljetu, Lastovu, Korčuli, pelješkim općinama Trpanj i Janjina, u Pločama i dijelu neretvanskih općina. Prema posljednjim podacima, u Dubrovniku je manje od 38 posto potpuno cijepljenih, a ovih dana se dana krenulo i s 'booster' dozom.

Otkako je na snazi obveza COVID potvrde ili negativnog testa za dolazak na posao u ustanove zdravstvene i socijalne skrbi, cijepilo se 50 zaposlenika Opće bolnice Dubrovnik. Ostalo ih je stotinjak koji nemaju COVID potvrdu, dakle nisu cijepljeni niti preboljeli koronu.

image
Marijo Bekić:  Dosad smo imali dva slučaja pozitivnog brzog antigenskog testa među djelatnicima
Bozo Radic/Cropix

- Točnu brojku cijepljenih imat ćemo kad oni prime drugu dozu cjepiva. Otpora nije bilo, a dosad smo imali dva slučaja pozitivnog brzog antigenskog testa među djelatnicima. Prikupljamo popis zainteresiranih za cijepljenje zaposlenika trećom dozom. To ćemo početi za nekoliko dana, a zanimanje je veliko – tvrdi doc.prim.dr.sc. Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

Realno je očekivati, kaže, da se i kod nas proširi popis mjesta na koja se može ući samo s COVID potvrdom, jer politika uvođenja epidemioloških mjera vodi se koordinirano unutar EU.

- Volimo se uspoređivati s Njemačkom, Austrijom i Francuskom; to su mjerne jedinice kad nam odgovara i često to radimo selektivno. U trenucima kad su oni već uveli COVID potvrde, mi smo bili daleko liberalniji – kaže Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, i dodaje: „Kako bi sve djelatnosti radile neometano i punim kapacitetima, COVID potvrde trebaju postati standard. S moje strane, a mislim da se to odnosi i na većinu ugostitelja, podrška širenju COVID potvrda! Na taj način ćemo spriječiti bilo kakvo ometanje poslovne djelatnosti“.

Epidemiološko stanje nalaže prilagodbu novim radnim uvjetima, kaže Farčić. Uvođenjem obveze COVID potvrda, ugostitelji, turistički radnici i ostale djelatnosti izbjeći će lanjski scenarij zatvaranja objekata.

BEKIĆ O LAUCU: Previše medijske pozornosti

Što ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić kaže na izjavu Gordana Lauca, člana Vladinog Znanstvenog savjeta, kako „imamo i neočekivani višak smrtnosti u lipnju i srpnju koji se poklapa s intenzivnim cijepljenjem“.
- Prevelika se medijska pozornost daje različitim osobama, a treba se voditi odlukama Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Sve ostalo su spekulacije, radilo se o znanstveniku ili ne. O ovoj su temi najovlašteniji davati izjave liječnici koji liječe oboljele od COVID-a, infektolozi i epidemiolozi, kojima je to uža specijalnost – komentira Bekić.

Do 500 ljudi dnevno na bazenu

- Uvijek postoje grupacije koje će imati otpor prema svemu. Nemam fetiš na cijepljenje niti na COVID potvrde, ali mislim da su to zdravorazumske odluke, nužda u ovim okolnostima. Koliko dugo će to trajati, ovisi o nama. Zemlje na koje se referiramo, a ukinule su ograničenja, imaju visoku procijepljenost. U tom smjeru i mi trebamo ići. U ovom se trenutku mogu pozvati samo na zdravi razum – komentira Nikolina Farčić.

image
Nikolina Farčić: "Nemam fetiš na cijepljenje niti na COVID potvrde, ali mislim da su to zdravorazumske odluke"
Tonći Plazibat/cropix

Primjer je Danska koja danas živi posve normalno, bez potvrda i obveze nošenja maske u trgovinama. Cijepljeno je 75,7 posto njihove populacije i čak 96 posto Danaca starijih od 50 godina. Presudnu ulogu u toj zemlji odigrala je visoka razina povjerenja u liječnike. Među prvima su uveli COVID putovnice ili potvrde kao uvjet za ulaz u frizerski salon, autoškolu i aktivnosti koje čovjeku nisu neophodne i smatraju se osobnim odabirom građana, a popis se samo širio.

Vodeći se iskustvima drugih zemalja, bude li se širio krug mjesta u koja se može samo uz COVID potvrdu, na popisu bi se mogle naći teretane, različiti sportski objekti, pa tako i bazeni. Gruški bazen otvoren je od 7 do 23 sata za Jugove plivače i vaterpoliste, rekreativce i djecu. U prosjeku, bazenom dnevno prođe 400 do 500 osoba, podatak je Športskih objekata.

image
"Zemlje na koje se referiramo, a ukinule su ograničenja, imaju visoku procijepljenost"
Luka Gerlanc/Cropix

- Nisam epidemiolog, možda je to s potvrdama teško provesti kad znamo da pola stanovništva u Hrvatskoj nije cijepljeno. Pridržavamo se i pratimo mjere Stožera. Sve lige i natjecanja su krenula, doduše bez gledatelja, odnosno uz COVID potvrde u zatvorenim prostorima, ali još uvijek nije donesena nikakva odluka o pravilima za treniranje klubova. Kroz naše sportske objekte dnevno prođe jako mnogo ljudi, ali nemamo informaciju da je u nekom od njih dosad zabilježeno žarište zaraze - kaže Lukša Klaić, ravnatelj Športskih objekata Dubrovnik.

Daniela Žderić, predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Dubrovačko-neretvanske županije, kaže kako o ovoj temi nije imala priliku razgovarati s kolegama da bi iznosila stav čitavog ceha, ali kaže kako bi osobno voljela da ne dođe do širenja upotrebe potvrda.

image
Hoće li u kafićima uskoro trafiti COVID potvrde?
Niksa Stipanicev/Cropix
RAVNATELJICA ŠKOLE: Ne tražimo liječničke potvrde čim dijete kihne

Sa zahlađenjem stigle su viroze i prehlade koje nemaju veze s COVID-om. Uobičajeno je da djeca u školskim i predškolskim kolektivima u ovo doba godine šmrcaju. Treba li zbog toga svaki put testirati dijete na COVID-19? Silvana Bjelovučić, ravnateljica OŠ Marina Getaldića i potpredsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, kaže kako škole nemaju nekih posebnih uputa.
- Ne postupamo drugačije nego inače. Ne treba testirati dijete čim kihne. I prošle smo se godine s roditeljima dogovorili da se dijete kod kojega postoji neka sumnja na koronu, dva dana ostavi doma da se vidi hoće li razviti simptome – kaže Bjelovučić.

20. travanj 2024 05:08