StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.|

ANALIZA KREŠIMIRA MACANA: Dubrovnik je čvrsta utvrda HDZ-a, ali...

Piše Anđelka Kelava
9. travnja 2021. - 13:16

Nešto više od mjesec dana prije lokalnih izbora dubrovačka politička scena postaje sve zanimljivija. Ankete predviđaju da bi u drugi krug mogli aktualni gradonačelnik Mato Franković i bivši, Andro Vlahušić?

S obzirom na stanje u kojem je dubrovački SDP i sve što se događalo s njihovim kandidatom za gradonačelnika povratniku Vlahušiću se otvorio prostor da uđe u drugi krug. To će mu možda i poći za rukom budući da je puno kandidata, pa postotak potreban da budete drugi i ne mora biti veći od 15-20 posto. Favorit je najčešće kandidat na poziciji jer se zna reći da kandidati na poziciji mogu jedino pobijediti same sebe. Dosta je teško izazivačima okrenuti atmosferu u kratkom vremenu ako im aktualni čelnik ne da puno povoda za to. To su potvrdila i dosad objavljena istraživanja, prema kojima Franković ima najviše šansi i u drugom krugu. No, sam dan izbora je uvijek priča za sebe – nikad ne znate tko će izaći na birališta. Vidjeli ste ljetos na parlamentarnim izborima.

Kako komentirate povratak Andra Vlahušića na političku scenu, posebno s obzirom na to da se na prošlim izborima zbog sudske presude nije mogao kandidirati za gradonačelnika?

Da nije bilo sudske presude, kandidirao bi se i prošli put i bio jedan od favorita. Sad je izazivač protiv etabliranog i mlađeg protivnika, a i naizgled bez jače stranačke podrške, što je ovih dana možda i prednost. Volju ima, vidjet ćemo hoće li imati i dovoljno podrške.

Kako u praksi povratnici u politiku prolaze na izborima?

Nema pravila, sve ovisi o okolnostima. Ako se ne varam, Vido Bogdanović je prošli put vrlo elegantno ušao u Gradsko vijeće. Za gradonačelnika je bitka veća, no u svakom slučaju će Vlahušić imati i jaku podršku u Gradskom vijeću.

Dubrovnik je trenutačno zbog pandemije u iznimno teškoj situaciji, terase su zatvorene, turista nema. Što kandidati u ovakvoj situaciji uopće mogu ponuditi građanima da bi dobili njihov glas?

Pa prvo i najvažnije je kako su se snašli u vrijeme koronakrize ako su na vlasti, a izazivači moraju ponuditi perspektive koje rješavaju neke od izazova koje je pred grad postavila korona. Politika samo turizma se nije pokazala u potpunosti održivom i treba razmišljati i o cjelogodišnjim aktivnostima. Sam pad broja zaraženih i otvaranje terasa može također utjecati optimistično na birače, kao i najave ipak puno jače sezone, ako se korona do lokalnih izbora skroz primiri. Korona nas je izbavila iz kolotečine – one koji su se u tome snašli, birači će nagraditi.

image
Krešimir Macan, politički analitičar
Dv

Kako komentirate dosadašnju kampanju za lokalne izbore?

Pa sve su kampanje, kako zbog korone, ali i nešto kasnijih priprema i manje novaca, slabije vidljive. Sve se više-manje obavlja putem društvenih mreža i nešto putem plakata, portala i novina. Raspisivanjem izbora će se sve dodatno rasplamsati, a oni koji već sad rade u finoj su prednosti.

Hoće li se prema vašim procjenama uspjeh HDZ preliti i na lokalnu razinu?

Velike su razlike od parlamentarnih do lokalnih izbora, ali dobar rejting HDZ na nacionalnoj razini uvijek je vjetar u leđa lokalno. Recimo Dubrovnik nema Možemo!, ali ima Srđ je naš pa će i njima ovaj rast Možemo! dati krila. Puno je primjera gdje gradovi drugačije glasaju na lokalnim, a drugačije na svim ostalim izborima. Tu je Dubrovnik iznimka – čvrsta utvrda HDZ-a. Ako se ne varam, jedan je od malog broja gradova u kojima je bivša predsjednica odnijela pobjedu.

image
Krešimir Macan, politički analitičar
Dv

Ima li Božo Petrov, Mostov kandidat za župana, šanse u našoj županiji s obzirom na podršku koju Nikola Dobroslavić ima i činjenicu da nema potporu ni u Metkoviću. Je li Petrovu ovo dobar politički potez?

Uvijek imate šanse dok ste u utrci. Utrke za župane su dodatno nezahvalne za izazivače jer su županije rijetko naseljen teren koji vas tek treba upoznati, mimo velikih sredina, i to je veliki posao koji se treba obaviti u kratko vrijeme. Zato su aktualni župani uvijek u prednosti jer ih birači poznaju i ako su odradili i korektan mandat, najčešće dobivaju priliku da nastave s radom. Nekad idete u trku samo da dodatno provučete listu za Županijsku skupštinu i tako postanete važan igrač za formiranje većine.

Na političkoj sceni pred izbore pojavljuju se i neka nova, politici nepoznata, imena, javnosti iznenađujuća. Primjerice, dubrovački ugostitelj Maro Hajdarhodžić najavio je kandidaturu za župana, Ivica Roko, dubrovački karićar poznatiji kao Roko iz Zamasline natjecao bi se za vijećnika u Gradskom vijeću. Može li se dogoditi da prođu i tzv. politički anonimusi jer ljudima je takvo nešto simpatično i fora?

Pa u malim sredinama i ne treba tako puno glasova do tih 5 posto je zadnji put 2017. u Dubrovniku iznosilo samo 900 glasova. Ako imate toliko poznatih, možda nije nemoguće da i prođete bez velike pompe i kampanje, samo stiskanjem ruku. Birači vole podržati nova lica, ako za njih u prvom redu čuju na vrijeme.

Milanović vs. Plenković

Tijekom uskršnjih blagdana odmorili smo se malo od prepucavanja na relaciji Milanović-Plenković. Možemo li očekivati duže zatišje ili s obzirom na približavanje lokalnih izbora slijedi nastavak osebujne polemike?


Uvijek ćete pred bilo koje izbore imati takve rasprave, slučajno ili namjerno pokrenute, pa se tada zbog izbora ton pojačava. Ova zadnja tema se ipak tiče potrebne reforme pravosuđa i vjerujem da su je birači shvatili ozbiljno, tako da ćemo zasigurno gledati nastavke sve dok ne bude izabran novi predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda.

16. travanj 2024 15:02