StoryEditorOCM
DubrovnikPROMJENA VALUTE

Dubrovčani u redovima pred bankama i bankomatima: Svi ćemo doma pronaći neki euro, život ide dalje, ali sve je prilično traljavo organizirano

Piše Ahmet Kalajdžić
30. prosinca 2022. - 20:44

Novogodišnji ”monetarni skok” s kune na euro te silne promjene koje posljedično slijede već su stvorile redove na šalterima pošti i banaka, a sami spomen onog što dolazi mnogima stvara istinsku nervozu i nesigurnost. Sve to je bio povod da sugrađane pitamo kako gledaju na planirani rok prilagodbe, jesu li barem za prvih nekoliko sati ali i dana 2023. godine imali dovoljno vremena opskrbiti se s dovoljno kovanica i novčanica eura jer, kako je najavljeno, POS-kartice za bezgotovinsko plaćanje neće raditi. Kako god, predstojeća promjena valute mnogim je sugrađanima stvorila neželjeni stres, a već cijeli tjedan gužve su ne samo pred šalterima, nego i ispred poslovnica svih banaka. Pročitajte što o svemu tome misle naši sugrađani:

image

poduzetnik Mislav Bilić

Ahmet Kalajdžić/

Poduzetnik Mislav Bilić:- Banke gledaju svoje interese i malo brinu čekaju li građani-klijenti vanka, dio službenika je nervozan, dio bankomata ne radi i malo tko zna kad će proraditi i sve govori da ćemo se morati snaći. Mislim da se Zemlja neće prestati vrtiti i da ćemo svi doma naći neki euro, život ide dalje ali je sve je prilično traljavo organizirano. Ne brinem se previše ali su poduzetnici u velikom problemu jer kusur moraju vraćati u eurima a problem je blagajnički minimum. Nastat će brojni problemi, nastat će gubitci i najpametnije bi bilo prvih 15 dana uopće ne raditi, iako si to mnogi ne smiju dozvoliti jer ovise o prometu.

image

Odgajateljica Franica Dujmović

Ahmet Kalajdžić/

Odgajateljica Franica Dujmović:- Pripremila sam se i za početak mjeseca imam dovoljno i kuna i eura, kako u novčanicama taklo i u kovanicama. Naime, često putujem te doma uvijek ostavim nešto. Ne znam kako će stariji sugrađani, ali mislim da oni čak više paze nego mlađi. Znam da POS-uređaji i bankomati neće raditi neko vrijeme te sam se pripremila, prvi tjedan u godini se i inače manje troši, osigurala sam spenzu. Moramo biti odgovorni!

image

poduzetnica Aleksandra Bilić

Ahmet Kalajdžić/

Poduzetnica Aleksandra Bilić:- Mislim da svemu treba pristupiti bez previše panike: tko može nek‘ ide na godišnji odmor, a pažnju trebamo posvetiti starijim osobama koje mogu na razne načine biti opljačkane ako ne paze na konverzije. Trebamo pretrpiti dva-tri dana dok ne prorade kartice i njima plaćati. Za sve bi bila bolja opcija mogućeg plaćanja i kunama i eurima tijekom cijelog siječnja, a s kovanicama sam se već prije par mjeseci opskrbila te mislim da smo svi trebali misliti glavom i pravodobno se pripremiti.

image

učiteljica Nikolin Mihalj

Ahmet Kalajdžić/

Učiteljica Nikolina Mihalj:- Tko se želio, imao je dovoljno vremena pripremiti se za promjenu valute i sve ono što slijedi a ostali, među kojima sam i ja, još uvijek ne! I ja očekujem probleme prvih dana s adekvatnim vraćanjem kusura, ali snaći ćemo se. Mislim da svi imamo nešto sitno kovanica i novčanica, svakako dovoljno za prvi tjedan godine. Snaći ćemo se, ali iako je svaki pojedinac „svijet za sebe, mislim da će starijima biti teže. Iako, u odnosu na radno aktivne građane koji su stalno u gužvi, oni više vremena provode uz TV-aparate te su imali i više vremena informirati se o promjenama koje dolaze.

image

instalater Miroslav Topalović

Ahmet Kalajdžić/

Instalater i bivši konobar Miroslav Topalović:- Mislim da je država trebala produljiti prijelazni rok s kuna na eure! Zašto samo 15 dana, a ne cijeli mjesec pa i dva? Ovako slijede stres pa i panika. Iskreno, nisu mi jasni ni građani jer će kune u eure moći mijenjati cijelu godinu. Država nam dosta novca troši na ludosti, a ne na prave informacije koje bi ljudi trebali znati. I zašto stres u novogodišnjoj noći kad bi trebali uživati? Osobno sam se za prvih nekoliko dana iduće godine pravodobno opskrbio s dovoljno eura, pa i u kovanicama. Preživjet ćemo, ali je sve nepotrebno stresno!

image

bivši gradski vijećnik Slobodan Vukotić

Ahmet Kalajdžić/

Bivši gradski vijećnik Slobodan Vukotić:- Mislim da nismo bili spremni ni za EU, još manje sad za euro! Za promjene koje slijede posebno nisu spremni stariji sugrađani, a najteža će biti prilagodba onima koji žive u ruralnim područjima u kojima su samo manje trgovine. Možda se, do uhodavanja, ponovno uvedu ”upisi u zadaće”? Mnogi nisu spremni za promjene i prelazak s kune na koju su navikli. Imali smo dovoljno vremena za pripremu, ali je upitno koliko su to učinile pošte, banke i ostale institucije. Tek sad će biti nedostatak kovanica i bit ćemo nezadovoljniji s zaokruživanjem cijena jer je više prostora za manipulaciju i stvaranje viška u registar-kasi. Poznavajući naš mental

22. travanj 2024 13:04