StoryEditorOCM
DubrovnikSvi naši prvaši

Dubrovčani su se prisjetili prvih dana u školi: ‘ Bilo je ležerno i bez stresa, a neki su se i prvi put zaljubili...

Piše GB, bLu
25. rujna 2022. - 12:03

Miro Drašković, direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika

image

Miro Drašković

Bozo Radic/

U prvi razred sam krenuo u “donju” školu u Cavtatu (postojala je, naravno i “gornja” u koju su išli viši razredi). Škola je bila smještena u starome dijelu Cavtata, u tradicionalnoj kući i imala lijepu kortu i šetnicu na više razina na kojima bi se redovno igrali na kantuna. U generaciji je bilo puno prijatelja iz susjedstva, tako da smo u školu svi krenuli ležerno i bez velikih stresova.

U OŠ Cavtat nas je prvi dan dočekala naša razrednica, gospođa Tereza Viđen, učiteljica koja nas je pratila i budno bdijela nad nama sljedeće 4 godine.

Dosta je godina od toga prošlo, ali se još uvijek veliki dio ekipe redovno sastaje jednom godišnje, uz pjesmu i večericu.

 

Valter Kožul, znanstvenik i umjetnik

image

Valter Kožul

Crpix/

Moj prvi dan škole bio je u Osnovnoj školi Lapad. Generacija sam prvašića koja je došla u tek izgrađenu školu na Glavici. Prvi dan me je doveo pokojni djed koji me je i čekao nakon škole, a koliko se mogu sjetiti, vodio me je i dočekivao čitavo prvo polugodište.

Roditelji su radili pa su se baba i djed brinuli za mene. Prvi dan me je bilo strah hoću li pronaći razred. Nova škola i ulazak kroz garderobu škole a pored kabine s dežurnim u kojoj nije bilo nikoga. U razredu sam sjeo u predzadnju klupu i virio prema učiteljici. Draga, pokojna Ivanka Šoletić. Mislim da sam prve dane na čistu sreću pronalazio razred i izlaz iz škole koji je bio lakši jer sam samo slijedio rijeku klinaca. Imam negdje i fotografiju ispred škole za koju nisam siguran je li od prvog dana, ali na slici izgledam kao malo mršavo crno dijete iz Etiopije.

 

Sanja Putica, Voditeljica odnosa s investitorima i javnošću Atlantske plovidbe d.d.

image

Sanja Putica

Tonci Plazibat/Cropix

Jasno se i danas sjećam svog prvog školskog dana. Krenula sam u prvi razred u Osnovnoj školi Cavtat, a učiteljica mi je bila gospođa Luce Kovačević. I danas sam joj zahvalna na svim vrijednostima koje nam je usadila, od savjesnog rada i učenja do osnovnih ljudskih vrijednosti.

U razredu su sa mnom bile i dotadašnje prijateljice iz vrtića, s kojima sam i danas bliska i s kojima rado dijelim sve školske uspomene. Svakako, ne pamtim kako je prvi dan škole bio stresan, više se sjećam pozitivne treme i predstavljanja u razredu, fotografiranja u klupi, školske torbe i rasporeda sjedenja.

Prvi dan škole veliki je dan i za učenike i za roditelje, a ja ga se s veseljem i danas sjećam.

Srđan Gjivoje, glazbenik

image

Srđan Gjivoje

Cropix/

Moj prvi razred je bio u "Centru" ulica iza bivše pastičerije od Šikića 1954-te. Razrednica koja me je vodila kroz prve 4 godine osnovne škole je bila predivna i super draga gdja Ana Blaškovic. Bila je odličan pedagog i zahvaljujući njoj to su bile moje jedine 4 godine školovanja u kojima sam imo sve petice!!!

U mom prvom razredu sam doživio i moju prvu ljubav. Bila je to dječačka ljubav koje se jedino iskazivala u mojoj fantaziji. Ime djevojčice znam i danas a zna i ona da mi je bila prva ljubav s mojih 6 godina. Moja donjuanska aktivnost u to vrijeme je bilo da tu curicu krasne bjonde ričane kose plavih oči pratim do Zvonika, kao ono idem vidjet koji film igra danas. Kad bi ona zamknula ispod volta, stanovala je negdje na Pločama, ja bi se okrenuo put doma Iza Roka. Nisam imo koradja pristupit joj i nudit ispraćaj do volta...

25. travanj 2024 09:32