StoryEditorOCM
DubrovnikZNAKOVIT TREND |

DUBROVČANI POHRLILI NA NEKRETNINE I GROBNICE U SUSJEDSTVU Skupa stanogradnja i još skuplji život tjeraju u Trebinje, kupuje se sve što se može

Piše Ahmet Kalajdžić
14. siječnja 2021. - 07:29

Iako se o tome malo zna, u susjednom BiH gradu Trebinju samo tijekom posljednje tri godine Dubrovčani su postali vlasnici najmanje stotinu nekretnina. Trebinjci nas uvjeravaju kako su naši sugrađani kupovali sve što su mogli, i novogradnju i stare stanove.

Trebinjci su svjesni kako su zbog blizine turističkog Dubrovnika najskuplji stanovi u Republici Srpskoj BiH upravo u njihovu gradu. Cijenom im teško mogu konkurirati i stanovi u Banja Luci kao administrativnom središtu RS BiH.

image
Vodstvo općine Trrebinje bilo je prinuđeno uzeti kredit kako bi pokrpali proračunsku rupu usljed izostanka rente od HE na Trebišnjici
Čitatelj

Štoviše, trebinjske cijene stanogradnje usporedive su samo s cijenama novogradnji ili stanova u centru Sarajeva.

- Skuplji smo i od Istočnog Sarajeva, a svi ostali znatno jeftiniji. Prodaja je zbog korona krize nešto posustala tijekom 2020. godine, ali se pravi prodajni boom dogodio 2019. godine. Vama je to bila rekordna turistička sezona te su višak novca neki Dubrovčani odlučili uložiti u kupovinu stana na području Trebinja. Gospari su kupovali sve za što se ukazala dobra prilika, najviše stanove u širem središtu grada. Ovisno o očuvanosti i žurnosti prodaje, cijene tih stanova i danas se kreću od 800 do 1.300 KM po "kvadratu". A uz maksimalno ulaganje od 450 do 500 KM po četvornom metru, ti su stanovi postajali luksuzni objekti kakve uopće nije problem iznajmiti.

'Kvadrat' ispod 900 eura

- U Trebinju postoje dvije specializirane tvrtke za adaptaciju starih stanova, vrlo pouzdane i profesionalne. I nakon što su zbog potražnje postali skuplji, cijene meštara su još prihvatljive i Trebinjcima, a kamoli Dubrovčanima. Tako su cijene obrtničkih radova za keramičare do 15 KM/m2 a primjerice za fasadere, uključujući i materijal, prosječno 40 do 43 KM po "kvadratu" vanjske fasade uz uporabu stiropora i baumit- sustava izolacije. Povoljne cijene su i ličilaca, staklara i bravarije, tako da stanovi brzo postaju kao novi. Najčešći je dogovor: vaš materijal, naša dnevnica 100 KM! Konačna je cijena obnovljenog stana prosječno 1.400 do 1.700 KM, što nije više od 850 eura po kvadratu. Gospari uz čašu pića, proslavljajući kupovinu ili završetak radova, često kažu kako za jedan stan u Gradu mogu kupiti tri ili čak četiri u Trebinju- ispričao nam je iskusni građevinar koji je osobno radio na preuređenjima i dobro je upućen u poslove stanogradnje.

Kupuju se i grobnice!

Osim kuća i stanova, trebinjske kolege otkrivaju nam kako Dubrovčani tamo sve više kupuju i grobna mjesta! Uvjeravaju nas da je na novom groblju Banjevci vlasnicima grobnica već postalo petnaestak umirovljenika iz Hrvatske:

- Kupuju građani svih nacionalnosti, a pravi razlog i tu je cijena. Direktora pogrebnog poduzeća uvjeravaju kako će na novom groblju Dubac grobno mjesto koštati 6.000 eura, dok se na drugdje ne može naći ispod 30 tisuća eura. U Trebinju pak cijena grobnice zajedno sa spomenikom ne prelazi 4.000 eura! Zbog skupog života u Dubrovniku neki su govorili kako bi doseljenjem u Trebinje mogli pristojno živjeti od hrvatske mirovine.

- Mnogi ipak kupuju potpuno nove stanove, a najčešće uz kružni tok na južnom ulazu iz smjera Dubrovnika, gdje je cijena četvornog metra 2.000 KM. Posebno se traže stanovi u naselju uz bivšu vojarnu JNA i prostor negdašnje tvrtke za proizvodnju stolarije "Šipad- Luč", od centra Trebinja udaljen samo 600 metara. To je kao da idete šetnicom od Pošte Lapad do hotela Kompas. Najskuplja novogradnja od 2.700 KM po četvornom metru je prostor sjevernog austrougarskog logora i bivšeg skladišta poduzeća Travunija, dok su najjeftiniji stanovi na lokacija Mokri dolovi s istočne strane stadiona Leotara. Cijena novih stanova tamo je samo 1.800 KM/m2 - priča drugi sugovornik koji je također molio anonimnost.

image
Ljeti je ispred ovih stanova više dubrovačkih, nego vozila iz cijele BiH
Ahmet Kalajdžić

Otvorene brojne agencije

Od trebinjskih kolega novinara doznajemo da su posljedice skupih stanova višestruke: stanovi su nedostupni mladima, a novi vlasnici ih iznajmljuju turistima i ne nude u dugoročni najam podstanarima koji bolji standard traže na radu u EU:

- Mnogi biraju i Dubrovnik. Kažu, i on je EU, a tvrde da je i povoljnije jer im hrvatske gazde većinom daju hranu i smještaj te svu zaradu troše u RS BiH. Ostaje im i više nego da rade u "staroj EU". Cilj mnogih je kupiti stan ili pokrenuti posao. Njihov je odlazak utjecao na veću potražnju radne snage i posljedični rast plaća na jugoistoku BiH, ali i još veću nedostupnost stanova za mlade bračne parove. Za vodstvo općine Trebinje prvo rješenje je izbor jedne poslovne banke koja će uz povoljnih 3 posto kamatana rok do 25 godina odobravati kredite do 150 tisuća KM. Druga opcija je gradnja namjenskih zgrada za mlade: općina je darovala parcele i odrekla se naknade za uređenje građevinskog zemljišta te će kvadrat biti samo 1250 KM. U širem centru grada se planira i gradnja luksuznih stanova za liječnike koji kažu da bi, da nije Dubrovnika, još ostali zadnja rupa na svirali.
Iz Trebinja doznajemo i kako su se zbog većeg broja takvih stanova- apartmana za turiste otvorile brojne turističke i agencije za održavanje stanova za iznajmljivanje po u BiH popularnom sustavu "stan na dan":

image
Naselje Luč u kojem su Dubrovčani vlasnici više od 80 stanova
Ahmet Kalajdžić

- Unatoč koroni, ovog je ljeta Trebinje kao nikada bilo puno turista. Zbog situacije u Crnoj Gori, gdje nisu mogli ući bez skupog PCR-testa, čim su se nakon lockdowna otvorile BiH-granice, u Trebinje su na kupanje u Aqua park Grad sunca, gradsko kupalište Bregovi ili izletiše Jazina, dolazili brojni gosti iz Srbije! Ostajali bi i14 do 15 dana, a profitirale su turističke agencije koje nisu bile nikad brojnije: iz Trebinja su autobusima odlazili na jednodnevne izlete u Mostar, Počitelj, Mogorjelo, Radimlju, vodopad Kravice ili Međugorje. Dio ih je osobnim vozilima išao u Dubrovnik ili Srebreno i Kupare. Sve je bilo pristojno popunjeno, ali sredinom kolovoza, kad je Slava grada posvećena preobraženju Gospodnjem, u Trebinju i okolici nije bilo slobodnog ležaja. Ljetne cijene najma bile su visokih 50 do 60 eura dnevno, a bili su popunjeni svi apartmani u vlasništvu Dubrovčana.

image
Stanovi se grade, ali sve više za Dubrovčane
Ahmet Kalajdžić
Luč je apsolutni hit

Trebinjci nas uvjeravaju kako je popunjenost stanova i apartmana u vlasništvu Dubrovčana bila izvrsna. Posebno u naselju Luč, gdje je u više šestokatnica izgrađeno blizu 400 stanova:

- Samo tu Dubrovčani imaju najmanje 80 stanova. Zbog ekstra potražnje ovog su ljeta mnogi vlasnici dolazili u nenajavljeni nadzor te je bilo dana s više automobila s dubrovačkim nego ukupno vozila s BiH i svim ostalim registracijama! Goste ovdje privlače mogućnošću besplatnog otkaza rezervacije ili plaćanjem u objektu umjesto kreditnom karticom. Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto su Konzum i još neke hrvatske i tvrtke iz Srbije tu kupile poslovni prostor - kažu domaćini.

24. travanj 2024 14:45