StoryEditorOCM
DubrovnikPISMO IZ SAD-a

DUBROVČANI NA FESTI U NEW YORKU 1971. Para da će dvije prave ženske, a ne 'mantenute', biti nominirane za festanjule

Piše PSD.
3. veljače 2020. - 20:46

Iako su sve oči uperene na proslavu 1048. Feste svetoga Vlaha, mi smo napravili mali vremeplov pa povodom 70. Rođendana našeg tjednika zavirili u naše stare brojeve. Pronašli smo jedno „Pismo iz New Yorka“ koje otkriva kako je najavljen program Feste koju su Dubrovčani organizirali u SAD-u. Pismo je objavljeno 20. siječnja 1971. u 1057. broju Dubrovačkog vjesnika.

Po starom običaju Dubrovčani u New Yorku naći će se na okupu prigodom Dubrovačke večere sv. Vlaha i ove godine.

„Club Dubrovnik, Inc“, osnovan 1941. Godine, slavit će ovoga puta svoju 30-godišnjicu i s obzirom na to festa će biti bolja i veća, te i posjeta brojnija.

Dugogodišnji tajnik Kluba, kap. Tonči Radoš, skupa s ostalima iz uprave Kluba rezervirali su za tu svrhu salu u „Dubrovnik Restaurantu“ usred grada New Yorka, kojeg posjećuju mnogobrojni naši iseljenici iz svih strana Amerike i Jugoslavije.

Ovoga će puta festu otvorit naš stari mužikant Pero Džodžo sa trumbetom, a onda će „president Kluba“, dr. Jozo Pupator, obučen od dužda „odhrdat peču dirljive parlate“, ko i lani. Naš član, pirotehničar gospar Pero Rubini đa je spravio rokete, ferale, bengale i lumine, a Toni Borovina (zvani Sinatra) pun ambicijoni, kiti već salu balunima i bandjerama, za figuru.
 

Kašjer Kluba Karlo Capurso, ima dover da od svijeh inkaša solde za večeru unaprijed, kao i da šporka makarunada bude „come che si deve“.

Dotur Dudi primio se dovera i funkcionat će kao sanitetski, ako bi koga uhiitla mala snaga i dijelit će aspirine onima koji ih budu trebali.

Meštar Simo Zadjelović deklamovat će po užanci njegovu staru „Upala mi romjenčica“, a član odbora, kap. Ljubo Papa, će zatijem otpjevat jednu bugarsku šansonu uz pratnju ambicioznog pianiste Luka Bona.

Zatim dolazi na red Pjevački zbor kojim dirigira Pan Franci Slavik, a leturin će mu održat stari tamburaš John Obuljen. Oba su bivši festanjuli i nedavno su posjetili Dubrovnik.

Famozni šansonijer Marko Novosel u monturi od Kumeka divertiškat će prisutne za vrijeme večere. Počet će s „Marijanom“ koju su „Dubrovački trubaduri“ izvadili iz naftaline, a finut će sa „Kukavicom“ koju sad trubaduri vade iz salamure za novi hit.

Za trombunjere su izabrani stari militari kanunjeri Frano Bona i Niko Kosović, naravno obučeni u tradicionalnim monturama od trombunjera, a ne u pelerinama.

Dotur Mato imat će čast najavit prisutnima novu lijepu novitat, tj. da su Jugobanka i famozni Genex spravni zgradit mukte NOVI DUBROVAČKI OŠPEDO, ma jedino ako isti ima bit u Cavtatu, jer da su više siti motela i hotela. Dopo tanto,. Tako neće trebat činit koletu.

Meštar Ante Jerić, Trpanjac, govorit će kao eksperto o manipulacijama sa munitama u faraonovo doba.
Kap. Mita Andrijašević dovesti će apozito po duzine svojih kučaka za gvardiju da nam ne bi koga kindapili te burne noći usred Navijorke, u toj konfuzijoni.

Cavtat i Trsteno reprezentat će dr. Maroje Ligorio, zvani „Galeb“, obučen u fraku. Dabome, bit će i tombula po staroj užanci. Terno dobija župsku lijericu, a činkvina modernu peruku, rego od gospođe Olge. Za tombulu je imensi zgoditak od 10 kartela Jugo Lutrije, gdje je sikura dobit: jedan konavoski stađonani pršut, rego našeg poznatog mecene kap. Đanka Bendiša, te još i rego od Dubrovačkog podruma - 1 botilja „Barun Trenk“ konjaka i 1 galun Muške vode.

Za kontentat svijeh kap. Neno Luetić stavit će te večeri primorsku nošnju sa žutim pasom, a bivši dugogodišnji president Kluba gospar Ivo Beasić obuć će se od Konavljanina, tradicije radi.

Stonski bariton Pjero Pjerotić, ako bude pri glasu, zakantat će koju opernu ariju. Već je počeo kuru slanih srdjela za očistit grlo.

Kap. Iso Danon, koji uvijek dođe na festu, reprezentat će B-H Republiku i zakantat će nam „Crven fesić mamo“, a kap. Nino Tonković neće nam moći doći, jer da mu je pukla nova dentjera po Karmelu učinjena.

Kap. Lujo Kalčić najavio je dolazak i da je kupio nove tirake za festu. Finalmente!

Ivo Goga iz Texasa radi biznisa ne može doć, ma da će poslat Klubu par kašeta gambora na rego za mezu iza ponoći. Vederemo?

Stari balarini Mitar Kovačević, Niko Kelez, H. Agostini i Pepo Mustapić balat će nam moderna kola i poskočice.

Kap. Stefi Bjelovučić spjegat će nam u detalje značenje Krize u Wall Streetu i uticaj solada i financija na mentalnu depresiju.

Iza ponoća stavit ćemo svi maske i dominale, pa se imađinat da smo na Veljunu u gradu. Samo što nećemo imati palaka za delikatese, a Peskarija je previše daleko. Ali baremo ćedu na ti način oni puni žuča imat okazijoni da ofenđaju i strapacaju sve one čije face ne vole, a takih nema malo. Dabome, ko svudje.

Dakle, kako vidite život naših Dubrovčana u New Yorku nije previše monoton, barem taj jedan dan u godini kad slave festu sv. Vlaha.

Da bi pokazali kako i oni finalmente vjeruju u jednakost ženskih prava (tj. pravih žena, ne mantenuta) para da će ovoga puta dvije ženske bit nominirane za festanjule. Tako ćedu finalmente fermat brontulat i njorgetat. To bi značilo korak naprijed u ženskim odnosima, relacijama i komplikacijama. Amen.

Cijelu festu prenašat će za Yugoslav Radio i Televiziju gospar Vjeko Radović, diretur programa, sa direktnim prenosom preko nebeskih i zemaljskih satelita. Asistit će ga Vice Skvičimaro, harmonikaš, koji će ujedno vršit funcion pumpjera te večeri i gasit ako se koja stvar slučajno upali. On je za te stvari adat.

Sa feste bit će poslati pozdravni telegrami meštru Matu, kap. V. Batiniću, Ljetnim igrama, Njarnjasima i Društvu staretirana u Gradu.

Svi prisutni toj festi dobit će na rego po jean broj revije „Dubrovački horizonti“ da imaju što legat ove zime, a i da bi se pretplatili., te poslali koji fjorin u fond izdavačima u Zagrebu. To bi bili dobro investirani soldi.

Fotografije sa ovogodišnje feste vidjet ćete uskoro u „Dubrovačkom vjesniku“ - u kolurima.

                                                                                                                                  Civitas Ragusinus

Vezane vijesti


ŠTO JE KIDALO MREŽE U VELIKOM MOLUNTU? Među ribarima se proširila priča o zloduhu nastradalog pomorca koji je probuđen iz vječnog mira
MISTERIJ S NEKOLIKO ZAPLETA I OBRATA Traži se vlasnik 19 tona švicarskog maslaca uskladištenog u Komolcu
KRALJICA ELIZABETA II. U GRADU Dočekana na Pilama, zadržala se u Dvoru, obišla je zidine, Pomorski muzej i ljekarnu Male braće, Dubrovčani je srdačno pozdravili na Stradunu
ZIMSKI RAZGOVORI U GRADSKOJ KAVANI 'Svi se tužimo na njega: selo, skupoća - idemo svi iz Dubrovnika, svejedno kuda i gdje. A ipak, kada vlak polazi iz Gruža, nema u njemu ni jednog Dubrovčanina'​
AKCIJA 'MIR I DOBRO' IZ 1971. U stanu u Šipčinama spavali s engleskim bombama iz Drugog svjetskog rata, samo pukom srećom izbjegnuta tragedija
Majka s djetetom uletila u Dječji vrtić u Gružu te išamarala dječake i djevojčice
U noći s ponedjeljka na utorak na području grada uhićena 24 "čupavca"
ĐIVULINOV NOVOGODIŠNJI RAZGOVOR IZ 1968. U 'Triješću' za doček učinjena čudesa, a u gradu jadno i nevoljno 'izšćerana' Stara, a dočekana Nova

23. travanj 2024 15:14