StoryEditorOCM
DubrovnikNije ozbiljno kao u Osijeku, ali...

Dubrovčane ovih dana intenzivno grickaju komarci, evo što je Sanitatova DDD dosad poduzela protiv letećih napasti i kakav im je plan za ljeto

Piše Gabrijela Bijelić
30. svibnja 2023. - 19:23

Dok se Osječani ovih dana s komarcima razračunavaju zračnim snagama, borba s letećim napastima koje su s porastom temperature aktivirale, traje i na dubrovačkom području gdje sve više građana i turista primjećuje ‘zračne napade‘ letećih napasti. Jesu li i kakve akcije poduzeli u prevenciji legla komaraca, raspitali smo se u Sanitatu:

image
Goran Sebelic/Cropix

- Kao i svake godine, Sanitatova služba deratizacije, dezinfekcije i deratizacije (DDD) u okviru suzbijanja komaraca provodi larvicidnu i adulticidnu dezinsekciju. Prva se odnosi na suzbijanje razvoja ličinki, a druga na suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru. Prema našem kalendaru, larvicidna se dezinsekcija provodi u pet navrata i to u mjesecima travnju, svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu. Drugi turnus larvicidne dezinsekcije započeo je 16. svibnja za područja Gruža i Nuncijate – objašnjavaju iz Sanitata i dodaju kako su ovu metodu do 26. svibnja primijenili i za područja Lapada, Gorice Svetoga Vlaha i Montovjerne, te područja Pile -Kono. Odrađene su nadalje i Ploče, Sveti Jakov i povijesna jezgra, park Gradac, Danče i Sustjepan, a potom i Komolac, Rožat i Mokošica. U ovoj turi zadnja su na rasporedu za larvicidnu dezinsekciju bila područja Lozice, Štikovice, Velikog i Malog Zatona.

- Adulticidna dezinsekcija će se provesti u mjesecu srpnju i kolovozu a javnost će se kao i do sada obavijestiti o rasporedu provođenja – izvijestili su iz Sanitata. Na odgovor koliki iznos iz proračuna se potroši na borbu s komarcima još čekamo. U međuvremenu vrijedi spomenuti da se dezinsekcija provodi sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a Grad Dubrovnik prijašnjih je godina za navedene poslove koji se najčešće obavljaju u ranim jutarnjim satima, od 2 do 6 ujutro, izdvajao petstotinjak tisuća kuna po sezoni.

image
/Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju kako s javnozdravstvenog značaja komarci predstavljaju dvostruku nevolju.

- Prvi razlog je uznemiravanje ljudi pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, posebice kad su komarci u velikom broju, zbog čega su poznati kao molestanti ili napasnici. Drugi, još važniji razlog, je njihova sposobnost prenošenja uzročnika brojnih i vrlo opasnih zaraznih bolesti. Bolesti koje prenose komarci spadaju u skupinu vektorskih zaraznih bolesti. To znači da se uzročnik bolesti određeno vrijeme nalazi u komarcu – vektoru, koji ga ubodom prenosi na čovjeka - ističe se na web stranici Zavoda za javno zdravstvo, odakle svake godine upozoravaju građanstvo da prestane ‘uzgajati‘ komarce ostavljanjem vode u posudama, teglama i lokvama oko kuća i vrt.

Krvlju se inače hrane jedino ženke komaraca, jer im trebaju bjelančevine za stvaranje jajašaca.

Na svijetu postoji oko 3000 vrsta komaraca od čega ih stotinjak prenosi zarazne bolesti.

Repelenti sve skuplji

Ubode komaraca može se spriječiti nošenjem prikladne odjeće i obuće, dugih rukava, dugih hlača i čarapa, te instaliranjem mrežica (komarica) na prozorima i vratima i boravkom u zatvorenim klimatiziranim prostorima.

Najefikasnije sredstvo su, dakako, repelenti koji se nanose na kožu a odbijaju kukce, no prosječna im je cijena porasla na 10 i više eura. Pravilno korišteni repelenti štite od uboda komaraca do 4 sata, a od uboda krpelja do 6 sati. Kod uboda komarca javlja se svrbež, no treba izbjegavati grebenje jer može doći do mikroozljeda koje se mogu inficirati.

 

18. travanj 2024 07:04