StoryEditorOCM
DubrovnikPIŠI, BRIŠI...

Dubrovački zidovi postala su platna uličnim ‘umjetnicima‘, provjerili smo je li samo ministar Paladina platio kaznu ali i koliko Grad zaračunava pituravanje po kvadratu

Piše Gabrijela Bijelić
5. svibnja 2022. - 17:40

Gruški grafit zbog kojega je ministar državne imovine Ivan Paladina po službenoj dužnosti platio 2000 kuna, pa se na rješenje gradskog Komunalnog redarstva brže bolje požalio, nije jedini 'ukras' dubrovačkih javnih površina koje godinama služe kao poligon grafiterima i drugim umjetnicima za iscrtavanje likova i ispisivanje poruka različitog, nerijetko uvredljivog, sadržaja. No, ako je suditi po brojnosti sankcija, autori zidnih čičkarija mogu biti mirni:

- Komunalno redarstvo je tijekom 2021. i 2022. godine za 10 osoba izreklo novčane kazne zbog neobrisanih grafita, a najčešće su grafitima ispisani vanjski zidovi javnih objekata, ogradni zidovi i vanjski HEP-ovi ormarići za struju – ističu iz dubrovačke gradske uprave.

image

Zbog spornog grafita na državnoj zgradi ministru Paladini naplaćena je kazna

Tonći Plazibat/Cropix

- Komunalni redari Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika provode Odluku o komunalnom redu na području Grada Dubrovnika koja propisuje postupanje po slučajevima iscrtanih grafita. Po saznanju o navedenim slučajevima komunalni redari su tijekom 2021. i 2022. godine u 98 slučajeva,  rješavajući u postupku po službenoj dužnosti sukladno Odluci o komunalnom redu Grada Dubrovnika, proveli upravni postupak temeljem Zakona o općem upravnom postupku. U upravnom postupku donijeli su rješenje kojim se vlasnicima objekata gdje se grafiti nalaze, nalaže uklanjanje grafita dajući im razuman rok za uklanjanje – navode i dodaju kako u slučaju da osoba kojoj je rješenje izdano ne postupi kako je od nje zatraženo, izriče joj se novčana kazna, s novim vremenskim rokom za izvršenjem obveze.

image

Grafiti se nalaze svuda po Dubrovniku, ponajviše u Mokošici

Cropix

U slučaju famoznog grafita 'Novinari crvi', riječ je o napisu na pročelju zgrade u državnom vlasništvu, a kako ni i nakon osam opomena grafit nije obrisan, novčano je kažnjen ministar Paladina kao odgovorna osoba resora koji skrbi o imovini RH.

- Postupak se ponavlja sve dok osoba ne izvrši obvezu određenu rješenjem te se novčana kazna može izricati više puta, a sukladno članku Zakona o općem upravnom postupku, gdje su propisani i iznosi novčanih kazni koje za fizičke osobe iznose do dvije godišnje bruto plaće, odnosno 10 godišnjih bruto plaća za pravnu osobu. Žalba na rješenje o novčanoj kazni ne odgađa izvršenje rješenja – izvijestili su iz Grada Dubrovnika i dodali kako se u većini slučajeva, najprije izriče minimalna novčana kazna, a svakim ponovnim izricanjem novčane kazne ona se udvostručuje.

Pojavu grafita u većini slučajeva prijavljuju tajnici gradskih kotara, odnosno mjesnih odbora, a uklanjanje se obavlja putem ugovornog izvođača radova na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina. Odluka o komunalnom redu inače navodi da ''Vanjski dijelovi zgrada u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba, u dijelu koji je vidljiv s površine javne namjene, moraju biti održavani i uredni."

Bojanje po 'kvadratu'

A kakva je sama metoda uklanjanja ispisanih i išaranih 'djela' na javnim površinama?

- Već godinama Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za promet, uklanja grafite neprimjerenog sadržaja sa zidova na javnim prometnim površinama. Najviše uklanjanja obavljeno je na području naselja Nova Mokošica, u ulicama Bartola Kašića i Vinogradarska, no i drugdje po Gradu. Cijena bojanja grafita po metru kvadratnom iznosi 75 kuna, bez PDV-a – istaknuli su lani cjenik iz Grada Dubrovnika.

19. travanj 2024 21:17