StoryEditorOCM
DubrovnikKAKAV PARADOKS

Dubrovački vijećnici odlučivat će o cijeni Du Carda, no ne i o njezinoj prodaji na zidinama iako su one gradsko vlasništvo

Piše MRK
22. prosinca 2021. - 07:31

Izjednačavanje cijene ulaznice za zidine sa cijenom DU Carda, od 1.siječnja 2022., predloženo je za raspravu na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak. Po predloženom cjeniku dnevna DU Card, kartica s nizom pogodnosti za posjetitelje Grada koja uključuje i ulaznicu na zidine, koštat će 250 kuna, trodnevna 300, a tjedna 350 kuna.

Hoće li u raspravi biti i prodaja DU Carda na zidinama koja je i bila sporna za Društvo prijatelja dubrovačke starine, zasad nije uvršteno kao prijedlog dnevnog reda  Način prodaje ostavljen je, stoji u materijalima za Gradsko vijeće, na naknadno rješavanje gradonačelniku iako su proteklih tjedana oko ovih prijedloga pale teške riječi između gradonačelnika Mata Frankovića i predsjednice Društva prijatelja dubrovačke starine Renate Andjus. DPDS je naime, na sjednici Maloga vijeća i prije prijedloga iz gradske uprave utvrdio kako oni neće prodavati DU Card, već da ostaju pri svojim ulaznicama koje izdaje Društvo.

Prihodi DU Carda vlastiti su prihodi proračuna Grada Dubrovnika, u koji inače DPDS po aktualnom ugovoru za upravljanje zidinama isplaćuje  60 posto prihoda od ulaznica. U Društvu tvrde kako po zakonu ne smiju prodavati Du Card na ulazima, nego samo vlastite  ulaznice, a gradonačelnik ih je podsjetio kako je Grad Dubrovnik vlasnik zidina. Upravo je to bio razlog da Andjus povede raspravu o tome gdje ide tih 60 posto neto zarade od ulaznica na zidine? Je li Grad Dubrovnik obnovio ijedan spomenik?– pitala je Andjus.

Sada kada je gradski prijedlog izjednačavanja cijene ulaznice na zidine i DU Carda stigao na Gradsko vijeće predsjednica Andjus kaže  kako se razgovori o DuCardu još vode: - Mi nismo ni u Gradskom vijeću niti sam ja gradonačelnik koji predlaže dnevni red,  no o prodaji DU Carda ćemo imati još razgovora pa tek onda mogu reći nešto o tome -  kaže predsjednica DPDS-a. Da će tome biti tako potvrđuje i prijedlog zaključka koji je bez rješavanja ovog pitanja upućen na Gradsko vijeće iz Odjela za kulturu.

image
Dubrovački gradsko vijećnici odlučivati će o novoj cijeni Dubrovačke kartice

 Zato i Mario Kristić, vijećnik  Mosta ne očekuje većih  problema oko rasprave o cijeni na sjednici Gradskog vijeća,  budući da nju kaže on, nitko nije niti osporavao. – Ono što je bilo sporno jest hoće li DPDS prodavati DU Card, a toga u prijedlozima nema. Smatram i kako je sva rasprava o tome bila sasvim nepotrebna i da se sve trebalo riješiti  ranije dogovorom, a očekujem da će se na taj način uskoro i riješiti – kaže Maro Kristić.

Do sada inače nije bilo prijepora oko uključivanja gradskih zidina u ponudu Dubrovačke kartice. Društvo  vodi preciznu evidenciju o tome pa kada gosti dođu s DU Cardom, Društvo prijatelja mu izda “besplatnu” ulaznicu s kojom ulazi na zidine.

Nije ovo međutim, niti prvi puta da između Grada i DPDS postoje trzavice oko ugovornog odnosa i raspolaganja novcem koji se ostvaruje od zidina. Najžešćih sukoba pa i intervencija policije na ulazima u zidine bilo je za vrijeme gradonačelnika Andra Vlahušića zbog čega je Sabor donio i Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika koji je podrazumijevao i ukidanje ugovora između Grada i DPDS-a o upravljanju i gospodarenju zidinama. Ustavni sud je, nakon što je Društvo pokrenulo postupak ustavnosti Zakona, ukinuo članak koji se odnosi na gospodarenje zidinama. Odnose Grada i DPDS-a po dolasku na vlast izgladio je aktualni gradonačelnik Mato Franković, pa se sada dio novca od ulaznica za zidine uplaćuje Zavodu za obnovu Dubrovnika.

18. travanj 2024 08:03