StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON ODLUKE O ‘FREEDOM DAYU‘

Dubrovački trgovci i ugostitelji nakon dvije godine odahnuli: "Epidemiološke mjere nikad nisu imale smisla! Dobro su se više sjetili ukinuti ih! Što su dosad čekali?!"

Piše Lorita Vierda
7. travnja 2022. - 16:56

Ukidanje gotovo svih epidemioloških mjera odnosno stavljanje odluka Stožera van snage danas je dočekano kao dan oslobođenja u Hrvatskoj, zemlji koja, kao vjerojatno i većina svijeta, dvije godine otežano dahće pod maskama.

I to sad, kad se vratila stara dobra gripa, a netragom nestala korona, građanima koji su dvije godine muku mučili s ulaskom u bilo koji zatvoreni prostor jer su - zaboravili masku zaista znači jednu vrstu oslobođenja od mjera koje su jako represivne ali ih se nažalost uspjelo naviknuti da su iznimno dobre za njihovo zdravlje.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Što bi na to rekla bila koja blagajnica koja cijelo radno vrijeme (a sve su redom radile kao navijene tijekom cijele pandemije) nosi smrdljivu, vruću, neugodnu tkaninu obično nepoznatog porijekla na gotovo cijelom licu? Vjerojatno će ih od sreće i s gustom tutnuti u smeće, a potom u apoteku, po nekakav preparat koji će im smanjiti rane, akne, prišteve i ogrebotine koje su im maske napravile. Da skratimo, vraća se ona stara, dobra - ako kišeš i kašlješ stavi ruku na usta, a ako si prehlađen - kloni se drugih ljudi.

U butigama se, koliko smo shvatili od ministara Beroša i Božinovića, više ne moraju nositi maske niti držati distancu među kupcima, a i dubrovački trgovci, suosjećajući sa svojim djelatnicima ali i kupcima, dočekali su odluku kao melem na ranu.

image

Trgovac Ivo Brbora komentirao je ukidanje maski u butigama

Cropix

- Bolje da su se više ukinule ove maske. Znate, nije lako cijelo radno vrijeme ljudima provesti pod tim maskama, kad nije lako disati, nije lako ništa. Čim ukidanje mjera stupi na snagu odahnut ćemo. Dobro je da smo ovo dočekali, bit će lakše svima skupa, i trgovcima i kupcima" - mišljenja je prekaljeni dubrovački trgovac Ivo Brbora, vlasnik jedne od najpopularnijih malih butiga u gradu, trgovine Semafori popularno zvane Brbora.

Ugostitelji su također došli na svoje, baš kao i korisnici njihovih usluga, a njima, za reć pravo, u pandemijsko vrijeme nije bilo lako, zbog čega su često prozivali Stožer i Vladu zbog mjera koje, po njima, nisu imale nikakva smisla. Osobito kad se radilo o zatvaranju kafića i restorana, a sad će, kako stvari stoje od subote ujutro, vratiti stolove i stolice na svoja stara mjesta bez metra u ruci i ukloniti dezinfekcijska sredstva sa šanka, kao i natpise da se zabranjeno zadržavati za šankom te da u objektu može biti točno određeni broj ljudi.

image

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić

 

Tonći Plazibat/Cropix

- Na ovo ukidanje imam samo jedan ali bitan komentar: što su dosad čekali?! Dobro su se sjetili! Govorim o tim nesretnim mjerama ima godinu i pol dana. Nikad epidemiološke mjere nisu imale smisla. Ukidanje mjera došlo je s velikim zakašnjenjem, ali na dobrobit svih nas" - komentirao je današnju odluku Nacionalnog stožera predsjednik udruge dubrovačkih ugostitelja Ante Vlašić.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić nije iznenađen ukidanjem mjera.

-  S obzirom na sve manji broj  novooboljelih i hospitaliziranih, bilo je za očekivati da će Stožer donijeti ovakvu odluku. Vrijeme je sve sunčanije i ljudi sve više borave na otvorenome, tako da nema više potrebe za onakvim mjerama kakve smo dosad imali.  U zdravstvenim i socijalnim ustanovama ništa se ne mijenja, jer su to ustanove visokog rizika - zaključio je ravnatelj OBD.

 

 

24. travanj 2024 19:11