StoryEditorOCM
DubrovnikSKOK CIJENA SE ODRAZIO I NA STUDENTSKI ŽIVOT

Dubrovački studenti koji studiraju izvan grada muku muče sa poskupljenjem stanova, provjerili smo cijene: ‘Jadan ti je ‘ko živi u iznajmljenom stanu i još nema cimera!‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
21. rujna 2022. - 19:56

Cijene su sve veće, pa tako i najamnina stanova. Osjetili su to dobro studenti koji studiraju u drugim gradovima. Kontaktirali smo neke od njih, jer u odnosu na lani moraju plaćati puno veće cijene najmova stana i režija.

DOMOVI

I dosad im nije bilo lako, a sad je još teže, kaže naša sugovornica, mlada Dubrovkinja koja studira pravo u Zagrebu.

- Nema dvosobnog stana - soba plus dnevni boravak - ispod 500 eura mjesečno. Plus režije, naravno - kaže.

- Ovisi i o tome na što se stan grije, na struju ili na plin. A te iznose ćemo saznati kad počne sezona grijanja - nije optimistična. - Dosta stanova se iznajmljuje preko raznih agencija, pa ako i imaš sreće pronaći iole ok stan, trebaš toj agenciji platiti uslugu. A stanodavci često traže i jednu mjesečnu stanarinu kao polog - kaže naša sugovornica. - Teško je naći normalan stan, a da ti odgovara i cijena i lokacija. Dom je najisplativija varijanta, ali ga je dosta teško dobiti.

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix

Njezina prijateljica i kolegica s faksa odlučila se za privatni dom, kakvih je u Zagrebu sve više. To je, nakon državnih domova, najjeftinija opcija, čak i ako se uzmu u obzir jednokrevetne sobe jer se režije ne plaćaju, nego su uračunate u cijenu doma.

U privatnom smještaju, čak i s cimerom, studenti moraju izdvojiti najmanje 1500 do 2000 kuna plus režije, što dosta poskupljuje stvar.

Bez cimera sve je još puno teže - samački studentski život na taj način košta i više od 4000 kuna mjesečno, kažu naši sugovornici, posebno ako je stan starije gradnje pa prozori propuštaju toplinu, a stan još traži i ulaganja koja vam stanodavac, ako je ‘zaguljen‘, ne priznaje u troškove najma. Podstanarsko tržište u Hrvatskoj je i inače nesređeno, pa se najčešće ne zna ‘tko pije, a tko plaća‘, jer svi koriste nered u praksi. Tu, naravno, prednjače stanodavci jer oni najmoprimcima postavljaju svoja pravila.

RADE DA BI STUDIRALI

Zbog svih tih troškova studenti, čiji su roditelji većinom ljudi s prosječnim primanjima, a ona su u Hrvatskoj tragična, često pribjegavaju honorarnim poslovima. Tako pomažu roditeljima financirati njihov studij u drugim gradovima. Pronađu neki studentski posao tipa konobarenje, šank, call centar, trgovine, dostavljačka služba. Slobodno vrijeme između predavanja i ispita na taj način iskoriste za popunjavanje studentskog proračuna, što im ne ostavlja puno slobodnog vremena. Onima lošijeg imovinskog stanja nimalo.

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix

Studenti koji studiraju neki jezik pred kraj fakulteta nađu si posao prevođenja ili se honorarno zaposle u školi stranih jezika. No, kad počnu raditi, kažu da se osjećaju kao da od studentskog života ‘nije baš puno ostalo‘, ali većina ih nema izbora.

- Privatno stanovanje je za jednog studenta bez primanja, blago rečeno, užas - slažu se studenti u Zagrebu.

- Imaš onoliko para koliko su ti roditelji voljni i sposobni dati. Ako su prosječni, neće ti baš moći puno dati jer je stanovanje skupo. Preporuka je pronaći cimera ili više njih. Osim što dijelite troškove, dijelite i kućne poslove, a imate i društvo. Ako imate sreće, cimeri vam postanu kao braća, dijelite dobro i zlo - mišljenja su.

Dvosobni i trosobni stanovi površine 40 do 80 m2 iznajmljuju se po cijeni od 400 do 800 eura, a u Zagrebu su najtraženiji oni koji su u blizini raznih fakulteta ili su dobro povezani s njima. Najmodavci često od budućih stanara zahtijevaju polog od jedne mjesečne najamnine kako bi osigurali svoju imovinu i zaštitili se od eventualnog ranijeg otkazivanja stana.

NE SMIJEM NI MISLITI

Jedan student, koji je pri kraju studiranja, iznosi svoje iskustvo života u iznajmljenom stanu:

- Plaćam oko 300 eura sve, s režijama. Imam cimera, pa mi je puno lakše podijeliti sve troškove. U stanu smo koji plaćamo povoljno s obzirom na lokaciju. Stan nam je oko 3000 kuna, ali režije su nam ogromne. Čak i sad preko ljeta, dok cimera nije bilo, a ja radio po cijele dane, režije su nam bile oko tisuću kuna. Preko zime bude i puno više kada počnu stizati obračuni, a što će sada biti kad je sve poskupilo, ne smijem ni misliti - kaže.

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Dosta bolja opcija zbog troškova je dobiti mjesto u državnom domu, ali to je za mnoge nemoguća misija. U privatnim studentskim domovima cijene se kreću oko 1700 do 2500 kuna sa svim režijama, pa i hranom.

Javili su nam se i članovi Udruge studenata Dubrovnika Libertas. Ivana kaže da ne zna kako se kreću cijene najma stanova jer je ona u domu.

- Cijene su zasad iste sve, tako da još nikakvu promjenu nisam osjetila. Osim kafa, i sve po kafićima.

Nina dodaje da je i ona u domu.

- Srećom, studenti su se žalili na poskupljenje doma pa na kraju nisu digli cijene, a i cijene u menzi su ostale iste.

Domenika je malo bolje upućena u cijene najma stanova po Zagrebu:

- Znam da svi gazde dižu cijene, znam da je sve jako poskupilo, nema stana ispod 500-tinjak eura. Najbolje prolaze oni koji su već nekoliko godina kod istih gazda pa im zadrže iste cijene - rekla je.

19. travanj 2024 13:35