StoryEditorOCM
DubrovnikNOVA ODLUKA

Dubrovački student Toni Jurić o povećanju studentske satnice: Pozdravljam to, ali pitanje je hoće li svi poslodavci htjeti isplaćivati ‘povišicu‘, to bi trebalo bolje regulirati

Piše Bruno Lucić
14. prosinca 2021. - 11:45

Početak nove 2022. godine donosi dobre vijesti za sve studente koji tijekom školovanja rade putem student-servisa. Naime, od 1. siječnja minimalna studentska satnica s 26,56 porast će na 29,30 kuna. Studentska satnica je vezana uz prosječnu plaću, a izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće podijeli sa 160.

Vlada je krajem studenog donijela odluku da minimalna bruto plaća od početka nove godine poraste s 4250 na 4687,50 kuna. Ravnatelj dubrovačkog Studentskog centra Marko Potrebica prokomentirao je ovu izmjenu.

image
Ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica
Tonći Plazibat/Cropix

- Sukladno odredbama Zakona u studentskom radu, došlo je do automatskog usklađenja studentske satnice s rastom minimalne plaće u Republici Hrvatskoj i novi je izračun utvrdila Vlada na svojoj sjednici, odnosno, iznos od 29,30 kuna. S obzirom da je uobičajena satnica tijekom ljetnih mjeseci već sad bila 30 kuna, mislim da se za studente neće ništa posebno promijeniti, osim što je, naravno, dobro da minimalne satnice rastu zbog onih koji su mislili najnižom satnicom platiti studente, više to neće biti u mogućnosti, komentirao je Potrebica.

Student završne godine diplomskog studija „Mediji”, član Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku te novinar UNIDU radija Toni Jurić također se osvrnuo na rast satnice.

- Podržavam i pozdravljam povećanje studentske satnice na 29,30 kuna i pohvalno je da se za vrijeme mog studiranja povećala od nekih 18 kuna do 29 kuna u svega nekoliko godina, to je veliki korak naprijed. Naravno, to bi trebalo sagledati i s druge strane jer postoji problem koji me brine: hoće li svi poslodavci htjeti isplaćivati iznos minimalne satnice koji će se, kad se sve zbroji, popeti na 5 tisuća kuna. To bi za neke poslodavce mogao biti problem, pa bi se moglo dogoditi da se oni sa studentima dogovore za manje novce, a da rade i dalje i više sati nego što su plaćeni, što će biti veliki problem koji bi trebalo kontrolirati. Naravno, na to bi trebalo obratiti malo veću pozornost i puno više o tome pričati jer je to nešto što sam već načuo u svome gradu Splitu. Generalno, to je veliki korak naprijed, samo traži više regulacije, a trebat će i pripaziti na to da se to ispoštuje, ističe Jurić, otkrivajući koliko su poslodavci poštovali dosadašnju minimalnu stanicu:

image
Ilustracija
Ante Čizmić/Cropix

- Još se sjećam kad je minimalna satnica bila 18 kuna, poslodavcu nije bio problem dati 20 kuna. Pa kad je bila 22, 23 kuna, zaokružili bi to na 25 i sad su tih 25,26 zaokružili na 28 i stvarno tu nije bilo problema, ali smatram da će nekima biti problem to sada zaokružiti na 30 kuna, ovisno, naravno, od industrije do industrije, do struke do struke. Ali, problem je što nisu svi poslodavci spremni na to povećanje plaća jer studentski minimalac prati minimalac koji ide radnicima koji imaju ugovor. Studentski ugovori su puno pogodniji ljudima zbog manjih doprinosa državi, a čini mi se da bi se ljudi mogli više okrenuti traženju potpisivanja običnog, a ne studentskog ugovora, zabrinut je student.

Korona je zadala poteškoće studentima koji traže posao.

- Godine 2020. situacija je bila malo kritična, tko je mogao naći posao, mogao ga je naći na mjesec ili dva dana. Ali, mislim da je ove godine u svim gradovima u Dalmaciji bilo i više nego dovoljno posla. Dapače, tražilo se stvarno dosta ljudi. Mogu reći iz primjera Splita: svatko tko je htio raditi, našao je posao, a isto je bilo i s prijateljima u Dubrovniku. Znači, tko je spreman raditi može naći posao, naravno, tako je bilo i prije: trebaš se izboriti za sebe, da te plate pošteno i da to zaradiš, zaključuje Jurić.

06. prosinac 2022 17:43