StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON PAUZE ZBOG KORONE

Dubrovački srednjoškolci i njihovi roditelji morat će dublje posegnuti u špag: cijena ‘stolice‘ za maturalne zabave je i do tri puta skuplja pa neke škole odustaju

Piše Bruno Lucić
28. siječnja 2023. - 06:42

Nakon tri godine, dubrovački srednjoškolci će s profesorima i roditeljima na maturalnim zabavama moći proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja kao prije korone. Međutim, u samo par godina se puno toga promijenilo – najviše cijena. Potvrđuju to i ravnatelji dubrovačkih srednjih škola.

Sezonu maturalnih zabava otvara Obrtnička i tehnička škola.

image

Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik

Božo Radić/Cropix

- Došlo je do znatnog poskupljenja. Nismo još definitivno sve cijene, još treba platiti glazbu, hostese i večere gostima... Sigurno je stolica poskupjela do 50 posto, kaže ravnatelj Dinko Mandić.

U Turističkoj i ugostiteljskoj školi maturanti će sljedeći mjesec doći na svoje.

- Mi smo u organizaciji maturalne zabave, imamo definirano vrijeme i mjesto. Naravno da je poskupjelo, suvišno je pitati je li poskupjelo u zadnje dvije i pol godine, a stolica bi trebala biti negdje oko 47, 48 eura. Okvirno poskupljenje je oko 30 do 35 posto u odnosu na maturalnu zabavu prije pandemije. Uspjeli smo sve riješiti, nakon godina pandemije vratit ćemo se staroj tradiciji. Lani smo imali nešto što nije bilo maturalna zabava - za maturante napravili zajedničku večeru, a ovo će biti prava maturalna zabava kakva je bila i prije, vjerojatno ćemo imati negdje između 550 i 600 uzvanika, kaže ravnatelj TUŠ-a, Antun Perušina.

U Medicinskoj školi će ipak prekinuti ‘tradiciju‘.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Nećemo imati klasičnu maturalnu zabavu, učenici će na kraju godine sami organizirati večere, to je postalo popularno u zadnjih par godina tako da maturalnih zabava nema. Vjerojatno su tako odlučili iz više razloga: cijene, troškova... To se pretvorilo u svadbe tako da učenike apsolutno razumijem. Učenici su bili protiv maturalne zabave i ne mogu im nametati nešto što ne žele, to je njihova stvar i njihov novac. Da su izrazili želju za maturalnom, organizirali bismo im, a ovako ne žele i to je to, kaže ravnateljica Marijana Kulić.

Njezina kolegica, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Suzana Đurđević, potvrđuje kako će ‘četvrtaši‘ imati maturalnu.

- Cijena večere je 45 eura, imali smo iznos u kunama, a sad preračunato u eurima je to malo manje od 45 eura. Koliko će nam troškovi iznositi, to još ne znam reći jer smo u tijeku s organizacijom. Učenici su potaknuli ovaj način maturalne zabave, a inače smo imali ljetne zabave koje su nam bile lakše, jednostavnije, praktičnije, ali učenici su željeli da se vratimo na klasičnu zabavu, poštujemo volju učenika, ali mogu reći da je to veliki zalogaj u ovim vremenima, iskreno će Đurđević.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik prije Uskrsa neće organizirati maturalnu zabavu, ali jasno je već sad – to neće biti jeftino.

- Vjerojatno će to biti krajem travnja, što i kako – nismo još odlučili. Prema nekim ponudama hotelskih kuća za ono što nama treba točno tri puta je cijena skuplja nego inače i zasad tražimo povoljnije varijante. Svakako, planiramo je održati. Još ne znamo koliko će to sve skupa koštati pa ne možemo precizirati koliki je interes maturanata. Uvijek smo imali veliki interes pa ćemo vidjeti, dodaje ravnatelj Antonio Lučić.

19. travanj 2024 18:21