StoryEditor
DubrovnikKonačno završen sudski spor

Dubrovački orkestar se vraća ‘doma‘! Rektorat Sveučilišta mora iseliti iz ljetnikovca Crijević-Pucić

Piše Silvia Rudinović
21. lipnja 2022. - 09:20

Dubrovački simfonijski orkestar iz Slanice se vraća u ljetnikovac Crijević-Pucić najkasnije ove jeseni. Konačno je završen sudski spor temeljem kojega je Sveučilište u Dubrovniku dobilo rok od 15 dana od primitka presude za iseljenje Rektorata iz ljetnikovca te su pod prijetnjom ovrhe dužni predati DSO-u zgradu i pripadajuća zemljišta u posjed.

- Točna je informacija kako je Sveučilište dobilo rok za iseljenje te će oni, koliko sam upoznata, postupati po presudi. Voljni su izaći, što svakako i moraju učiniti prema odluci suda, ali su molili za malo produljenje roka. Nije sve u 15 dana, Orkestar ionako već ima predviđeni plan i program nastupa za ovo ljeto, ali kad to sve završi, mislim da bi se to u jesenskom roku trebalo riješiti. Tu je i Grad Dubrovnik, kao osnivač DSO-a i produžena ruka djelovanja. Revelin nije rješenje za sviranje ni čuvanje vrijednih instrumenata – kaže Nikolina Pozniak, predsjednica Upravnog vijeća Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

image

Ljetnikovac Crijević-Pucić u kojem je Rektorat Sveučilišta u Dubrovniku

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Upravo bi se ovaj tjedan trebali sastati predstavnici DSO-a, Grada Dubrovnika i Sveučilišta, doznajemo od Pozniak, radi dogovora oko roka iseljenja.

- Prepiska oko zgrade Crijević-Pucić, koja odavno pripada Orkestru, traje jako dugo. Istina je da Sveučilište koristi zgradu bez naknade i nekog sporazumnog rješenja. Imaju novi kampus i sad se samo trebaju reorganizirati, vjerujem da imaju dovoljno prostora – izjavljuje Pozniak.

Upitana, doživljava li se povratak Orkestra u taj prostor kao konačno rješenje za održavanje koncerata s obzirom na višegodišnje apele umjetnika i ljubitelja umjetnosti kako je Dubrovniku neophodna moderna koncertna dvorana, sugovornica odgovara: „Budimo realni, ovdje se ne možemo baviti drvnom industrijom, gradimo se upravo na kulturi i turizmu i stoga je koncertna dvorana nužna. Revelin nije taj prostor, Crijević-Pucić je super za njihove potrebe, mini-koncerte i dodatni sadržaj poput glazbenih večeri u vrtu, a koncertna dvorana je svakako potrebna i sad treba vidjeti moguće modele financiranja. Hoće li to biti 80 posto europskih sredstava za kulturu ili nekakva opcija s Gradom Dubrovnikom i Sveučilištem, to treba vidjeti“.

image

Ljetnikovac Crijević-Pucić u kojem je Rektorat Sveučilišta u Dubrovniku

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Ugovor o korištenju ljetnikovca Crijević-Pucić istekao je još 2015. godine, ali se Rektorat otada nije dao iseliti iz zgrade od tisuću četvornih metara s dvorištem i preko dvije tisuće kvadrata šume. Sveučilište je zgradu preuzelo 2004. na rok od deset godina bez plaćanja zakupnine, uz jednogodišnje produljenje. Nakon isteka toga roka, DSO je pokrenuo tužbu radi predaje ljetnikovca i pripadajućih zemljišta u posjed i već prvostupanjskom presudom Trgovačkog suda u Dubrovniku naloženo je iseljenje Rektorata, no Sveučilište je uložilo žalbu pa je predmet završio pred Visokim trgovačkim sudom.

image

Ljetnikovac Crijević-Pucić u kojem je Rektorat Sveučilišta u Dubrovniku

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Sveučilište je dobilo 15 dana za iseljenje od primitka presude. Kako se doznaje u DSO-u, oni su presudu dobili 7. lipnja. Sveučilište tužitelju mora nadoknaditi i 17.500 kuna sudskih troškova.  Iz sveučilišnog Ureda za odnose s javnostima javljaju kako su "rektor i prorektori na putu pa neće, nažalost, moći odgovoriti ovih dana".

16. kolovoz 2022 23:03