StoryEditorOCM
DubrovnikO KONTROLAMA HZZO-A

Dubrovački obiteljski liječnici: ‘Kada je ijedan bolnički liječnik kažnjen jer je propisao lijek mimo smjernica, a to se stalno događa? Tko njih pita za bolovanja?‘

Piše Silvia Rudinović
16. studenog 2022. - 07:30
”Ne sjećam se da je ikada ijedan bolnički liječnik kažnjen jer je propisao lijek mimo smjernica, a to se stalno događa”, kaže dr. Mario ČurlinNikola Vilic/Cropix

Ordinacije obiteljske medicine neprestano su i natprosječno kontrolirani dio zdravstvenog sustava. Čak 87 posto kontrola Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u 2020. godini provedeno u ordinacijama obiteljske medicine. Samo 0,6 posto ukupnog broja kontrola provedeno je u općim bolnicama.

- Obiteljska medicina je dugo godina zanemarivana i sad za posljedicu imamo činjenicu da nitko ne želi odabrati tu specijalizaciju. Na natječaj za četiri specijalizacije u našoj županiji, nitko se nije javio. Zašto? Nemamo godišnjih odmora ni prava na bolovanje, jer nas u Dubrovniku nema tko zamijeniti. Mijenjamo jedan drugoga, ali najviše dva dana jer svi imamo ‘velike‘ ambulante. Stanje je jednako u čitavoj državi. Kad god se govori o reformi zdravstva, svi lamentiraju o obiteljskoj medicini a konkretni koraci nikad nisu učinjeni – kaže dr. Mario Čurlin.

Pritom, napominje sugovornik, primarna zdravstvena zaštita jedina u zdravstvenom sustavu nije gubitaš.

- Imamo smjernice i određenu količinu lijekova i bolovanja koje možemo propisati svojim pacijentima te sustavni nadzor. Ako kolega u bolnici propiše neki lijek, bez obzira što nije ispoštovao smjernice, nas se za to kažnjava. Dugo sam u sustavu, a ne sjećam se da je ikada ijedan bolnički liječnik kažnjen jer je propisao lijek mimo smjernica, a to se stalno događa. Oni znaju za lijekove, a ne znaju ni da postoje smjernice – napominje dr. Čurlin i dodaje kako obiteljska medicina u Dubrovniku trenutačno počiva na entuzijazmu umirovljenika koji po dvije, tri godine produljuju svoj radni vijek.

image

‘Kad se govori o listama čekanja, na neke pretrage mi ne možemo utjecati, kao što su MR ni CT. To ovisi isključivo o bolničkom sustavu‘

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

U skupinu liječnika koji su već jednom nogom u mirovini je dubrovački liječnik Mithad Ćerimagić koji razmišlja o umirovljenu za godinu dana.

- Čekam sina za završi medicinu i preuzme ordinaciju, ako bude htio. Zna i on da je to teško, da si 24 sata na raspolaganju. Mobitel mi zvoni i u ponoć. Mi smo administratori i hitna i sve izvan hitne službe! Da nemam vrhunsku iskusnu medicinsku sestru, ne bih se mogao toliko baviti pacijentima – govori dr. Ćerimagić - Ukoliko se nastavi ovakav trend, mnogi će osiguranici uistinu ostati bez odabranog liječnika obiteljske medicine. Jako malo mladih liječnika želi tu specijalizaciju, jer znaju koje je to ludilo. O tome mogu govoriti s obzirom na 41 godinu radnog staža u obiteljskoj medicini.

Novčana kazna u bolnici

Kao član KoHOM-a podržava njihova nastojanja da ukažu na nelogičnosti pri izradi izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ako se radi na reformi zdravstva, onda se i liječnike obiteljske medicine treba pitati mišljenje. Kao i dr. Čurlin, ukazuje na neravnomjernost u kontrolama HZZO-a.

- Ne mogu reći nešto protiv HZZO-a. Istina, kontrole za radnog vremena smetaju jer smo u gužvi s pacijentima, ali i oni samo rade svoj posao. Međutim, ne pitaju psihijatra zašto je nekome produženo bolovanje godinu dana, mene pitaju za to bolovanje. Koliko znam, bolničke liječnike se nikako ne kontrolira. Od svih bolovanja u mojoj ordinaciji, ja dajem možda 25 posto, a sve ostalo bolnički liječnici specijalisti. Imamo ograničenja u kojima točno piše koliko mjesečno možemo propisati bolovanja, antibiotika, laboratorijskih pretraga i ako prekoračimo limit, od glavarine se oduzima iznos kazne od 500, tisuću kuna,... Sve se lomi preko nas - upozorava Ćerimagić.

image

Dubrovački liječnik dr. Mithad Ćerimgić: Od svih bolovanja u mojoj ordinaciji, ja dajem možda 25 posto, a sve ostalo bolnički liječnici specijalisti

Božo Radić/cropix/

Od početka ove godine do 31. listopada, Odjel za vanjski nadzor i kontrolu na području Područne službe Dubrovnik provodio je kontrole privremene nesposobnosti za rad u 217 ordinacija opće, obiteljske medicine u kojima je pregledao 430 osiguranika.  Iz HZZO-a navode kako nisu izricane mjere liječnicima. Na specijalističko-konzilijarnoj razini zdravstvene zaštite, provedene su  samo tri kontrole Opće bolnice Dubrovnik u kojima su izrečene dvije mjere opomene i jedna mjera opomene i novčane kazne u iznosu od 10.531 kuna. Provedena je i jedna redovna sveobuhvatna kontrola isporučitelja ortopedskih pomagala u kojoj je izrečena mjera opomene.

‘Pretrage se gomilaju kad pacijent uđe u bolnički sustav‘

Ministarstvo zdravstva ovih je dana bolnicama u Hrvatskoj uputilo dopis u kojemu im ukazuju na potrebu kontrole radnog vremena kako bi se stalo u red listama čekanja. „Problem leži na razini primarne zdravstvene zaštite zbog čega liječnici nisu krivi, na njih je pritisak jer dolaze oni koji uopće ne trebaju dolaziti”, komentirao je ovu temu dr. Mario Wokaunn, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik.

- Jedini smo dio zdravstvenog sustava koji je kontinuirano dostupan, tako je bilo čak i u COVID-u, u ambulanti, elektroničkom poštom, telefonom pa i na osobne brojeve. Kad se govori o listama čekanja, na neke pretrage mi ne možemo utjecati, kao što su MR ni CT. To ovisi isključivo o bolničkom sustavu. Brinemo o svojim pacijentima, ne pravimo gužvu niti šaljemo na pretrage koje nam nisu dostupne. Kad pacijent uđe u bolnički sustav, onda se te pretrage samo gomilaju – komentira dr. Čurlin.

22. travanj 2024 18:40