StoryEditorOCM
DubrovnikPRESSICA O OMBLI |

DUBROVAČKI ‘MOSTOVCI‘ UPOZORAVAJU NA DEVASTACIJE I ONEČIŠĆENJE Rijeka dubrovačka više sliči na Divlji zapad nego na zaštićeni krajobraz!

Piše Bruno Lucić
12. srpnja 2021. - 11:57

Članovi dubrovačkog MOST-a održali su konferenciju za medije na temu devastacije obale i onečišćenja Rijeke dubrovačke zbog ilegalnih preljeva fekalnih voda kao posljedica izvođenja radova od strane investitora Vodovod Dubrovnik.

Maro Kristić je kazao kako Rijeka dubrovačka nosi status zaštićenog krajobraza te je rekao da to sada više liči na 'Divlji zapad'. Most nema ništa protiv radova koji će poboljšati kvalitetu života. Kristić je naveo kako se radovi ne odvijaju po kvalitetnim stručnim nadzorom.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Antonia Knežević kazala je kako se s aspekta kanalizacijskog sustava Rijeke dubrovačke radi o višegodišnjoj problematici, pokušali su to riješiti s Vodovodom Dubrovnik, ali bezuspješno. Dodala je kako je zbog radova devastiran put uz Rijeku dubrovačku, 'ulupane' su ogromne količine betona, novi betonski zid nema pravog temelja, s aspekta građevinske struke nije rađeno po zanatu. Pozvala je direktora Vodovoda Lukšu Matušića da prezentira glavni projekt za Staru Mokošicu, on to nije to napravio, a pozvala je i gradonačelnika na očitovanje.

Drugi problem su propusti odnosno zabetonirani propusti oborinske odvodnje, a Knežević je naglasila kako su postavljene puno manje cijevi. Navela je kako je Matušić kazao kako su za onečišćenje kanalizacijom odgovorni podjedinici i njihove septičke jame. Knežević je kazala kako je glavni problem, problem fekalnog kolektora koji je potkapacitiran jer baštine, nasade, voćnjake plave fekalije. Uvjerena je kako se sustav neredovito održava, ukazivala je na ilegalno spojenu odvodnju za oborinske vode što dovodi do toga da iz šahtova fekalije u vodoskocima pršte.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Podsjetila je kako su prije 15-ak dana imali situaciju da je napravljen ispust u Rijeku dubrovačku te da se dva dana izlijevala kanalizacija, a da se nitko nije osvrnuo ni ispričao. Podcrtala je da je stanovnike trebalo upozoriti i da je Rijeka toliko zagađena da se djeca ne usude kupati i da ih se vodi na plaže udaljene 15 kilometara. Poručila je kako ovo nije problem pojedinca, već fekalnog kolektora. 

Zapitala se što je s kanalizacijom ACI Marine i Libertasa čija se upravna zgrada nalazi u Komolcu? Izjavila je da postoje taložnici, ali se zapitala što je s ostalim sadržajem, s otpadnim vodama? Zapitala se koliko se često pale crpne stanice u Donjem Obuljenom i Sustjepanu? Izrazila je sumnju da se ne pale. 

Zaključila je da je neophodno da dođe do dogovora, stanovnici Stare Mokošici su ogorčeni, a pozvala je Matušića i gradonačelnika Mata Frankovića da se hitno riješe ovi problemi te je kazala da bi zbog eventualne obustave sredstava bilo jako štetno da ovaj problem dođe do europske javnosti. 

image
Tonći Plazibat/Cropix

Josip Mikuš podsjetio je da je Rijeka dubrovačka najstariji zaštićeni krajobraz koji ima svoje specifičnosti, jedinstveni je to primjer estuarija na Mediteranu. Nije mu jasno kako su se ovakve stvari mogle događati, nitko nije protiv uređenja, a rekao je da na tom području živi nekoliko zaštićenih endemskih vrsta, primjerice, riječna kornjača. Komentirao je kako očito 'nemamo osjetljivost' te da ne treba dizati paniku zbog crvenouhih kornjača s Graca jer se radi o invazivnoj vrsti. 

Na prozivke Mosta iz Vodovoda Dubrovnik poručili su kako neće komentirati za njih paušalne ocjene nestručnih osoba već će sve podatke javno obznaniti na konferenciji za medije u četvrtak.

- Tada će novinari i javnost moći dobiti sve odgovore u vezi izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, najavljuju iz Vodovoda.

19. travanj 2024 04:12