StoryEditorOCM
DubrovnikSIMULACIJA RADA GRADSKOG VIJEĆA

Dubrovački mladi pokazali potencijal za aktivno građanstvo

Piše Katarina Capor Foto: Maro Bošnjak
24. listopada 2017. - 00:04

Dana 23.10.2017. u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika održana je simulacija sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika  u kojoj su sudjelovali dubrovački studenti i učenici Pomorsko-tehničke škole, Turističke i ugostiteljske škole te Gimnazije Dubrovnik.

U simulaciji je sudjelovalo 29 “vijećnika“, 4 studenta Sveučilišta Libertas kao predstavnici zainteresirane javnosti te 6 gradskih službenika.

Tijekom trajanja sjednice,  mladi vijećnici bavili su se realnim temama koje su detektirali kao teme od interesa tijekom triju interaktivnih pripremnih radionica koje je osmislio i facilitirao Marko Giljača, županijski vijećnik u Skupštini Dubrovačko- neretvanske županije, uz bivše i sadašnje gradske vijećnike Ivana Vigjena, Ljuba Nikolića te Gordana Špera.

Tijekom 4 sata trajanja sjednice, među vjećničkim  pitanjima su se našle teme: pristup javnim uslugama za osobe sa invaliditetom, pitanje pitke vode i oborinskih voda, gradskog i prigradskog prijevoza, davanja potpore lagalizaciji marihuane te pitanje koncesije za tvrđavu Imperijal sa tvrtkom Razvoj Golf.  Na vjećnička pitanja odgovarali su aktualni gradonačelnik gdin. Mato Franković , predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika gdin. Marko Potrebica te privremeni pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo gdin. Miho Katičić.

Tijekom sjednice problematizirale su se i teme  gužve na gradskim prometnicama i potreba rasterećenja stare gradske jezgre, potrebe ulaganja u sportsku infrastrukturu, uređenja parka Gradac te obogaćivanja kulturnih i zabavnih sadržaja namijenjenih mladima.

O kvaliteti rada ovih mladih ljudi, osim pohvala od strane aktualnog predsjednika Gradskog vijeća,  govori i produljenje predviđenog rada ove simulaciju za više od 1 sata tijekom koje su se mogli čuti argumentirani stavovi, neopterećeni političkim diskursom koji iz prve ruke prepoznaju nedovoljno zastupljena mišljenja mladih u društvu.

Stoga, ovakvi oblici aktivnosti te različiti oblici interakcije između mladih, civilnog društva , obrazovnog sustava i formalne vlasti, temelji su stvaranja društva aktivnih građana.  Iako ovom simulacijom završavaju projektne aktivnosti projekta DUMAS, projektni tim ohrabren povratnim informacijama svih uključenih osjeća inspiraciju ali na neki način i obvezu kreiranja sličnih edukativnih sadržaja u budućnosti.
Udruga Bonsai se zahvaljuje svima koji su pomogli i omogućili realiziranje ove simulacije.

Ova simulacija dio je projekta DUMAS - DUbrovački Mladi Aktivno Sudjeluju s ciljem podizanja znanja, motivacije i vještina mladih dubrovčana za aktivno građanstvo kojeg provodi Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai u partnerstvu s Gradom Dubrovnikom, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
 

24. travanj 2024 10:08