StoryEditorOCM
DubrovnikPUNO PUTNIKA, MALO RADNIKA

Dubrovački Libertas angažirao privatne kontrolore da hvataju ‘švercere‘ sa nevažećim pokazima! No zna se dogoditi da im ‘tehnika‘ zakaže

Piše Silvia Rudinović
20. srpnja 2022. - 21:45

Tragom informacije kako je dubrovački javni gradski prijevoznik uposlio vanjske suradnike - kontrolore karata, koji korisnicima oduzimaju godišnje pokaze zbog pogreške u aplikaciji pri skeniranju abonamenata, zatražen je odgovor Libertasa Dubrovnik.

- Kako bi popratio potrebe za kontrolom povećanog, ljetnog voznog reda, Libertas Dubrovnik d.o.o. je zbog broja ljudi koji su na raspolaganju na radnom mjestu kontrolor angažirao vanjske suradnike koji obavljaju kontrolu pokaza. Naime, svega su dva do tri aktivna interna kontrolora, a putem vanjske usluge aktivni su još jedan ili dvojica. Nadalje, zbog pomanjkanja internih kontrolora, i u godinama prije koronvirusa bila je praksa angažirati vanjske suradnike kao kontrolore – objašnjavaju iz Libertasa.

Upitani, jesu li što je s godišnjim pokazima i je li točno da ih skener ne prepoznaje te jesu li dobili pritužbe korisnika usluga o oduzimanju godišnjeg pokaza zbog pogreške u sustavu provjere, iz gradskog poduzeća navode kako se provjera valjanosti pokaza obavlja putem pametnog telefona koji je opremljen aplikacijom. Tvrde da aplikacija koju je razvila IT služba Libertasa prepoznaje sve vrste pokaza.

- Prilikom korištenja, kao i pri svakoj aplikaciji, moguća je pojava bugova, no u odnosu na broj skeniranih pokaza, broj slučajeva buga je zanemariv i mjeri se u promilima. Svaki uočeni bug se ekspresno ukloni i ispravi. I vanjski kontrolori, kao i kontrolori Libertasa, opremljeni su istom aplikacijom – objašanjavaju.

Svaki korisnik usluga javnog gradskog prijevoznika obavezan je imati valjanu voznu kartu kako bi koristio uslugu prijevoza, bilo da je to pojedinačna vozna karta ili abonamenat. Procedura je, kako navode,  sljedeća: ako korisnik nema valjanu voznu kartu, odnosno u konkretnom slučaju ima neproduženi abonamenat, kontrolor upućuje putnika kupiti voznu katu kod vozača, a ako korisnik nema valjan abonamenat i k tome odbija kupiti voznu kartu, kontrolor upućuje putnika da napusti vozilo. Predmet kontrole su sve vrste karata i pojedinačne i abonamenti.

Inače, Libertas godišnje preveze 4.5 milijuna putnika, ukupno je 13.568 pokaza i, prema podacima iz prosinca 2021.,  7.954 cjelogodišnjih abonamenata.

21. travanj 2024 09:14