StoryEditorOCM
DubrovnikPAO IM PROMET 97 POSTO|

DUBROVAČKI JAVNI ZAHODI: Manje turista, manje velikih i malih potreba!

Piše Gabrijela Bijelić
2. rujna 2020. - 19:45
Nakon silaska s broda za Elafite, jedan je strani turist prošlog tjedna zbog mnogo popijene vode osjetio da mu je sila i pohitao prema kućici s natpisom javni WC. Zatekao je zaključana vrata pa je malu potrebu ni kriv ni dužan morao obaviti u grmlju gruškog parka. Nekoliko sati kasnije, kad se već smrklo, Lapađani su nam dojavili kako zbog zaključanog javnog klozeta na placi 'nekoliko stranaca zapišava zidove i nasade'.

image
Božo Radić/Hanza media


Slaba posjećenost


Što se ove sezone događa s javnim WC-ima koji za male i velike potrebe nisu dostupni kao nekad, raspitali smo se u Čistoći. U gradskom društvu koje skrbi o javnim WC-ima na području Dubrovnika potvrdili su da je od ove srijede proradio javni zahod u Gružu. Iako 'najprozivaniji', nije gruški WC jedini među toaletima imao neuobičajen orar, a razlog višetjedne nedostupnosti klozeta nije bio tehničke, već epidemiološke naravi. Nedostatak turista u korona krizi odrazio se i na slabu posjećenost nužnika, među kojima su neki prinudno skratili radno vrijeme ili donedavno nisu ni otvarali.

U gradskom društvu Čistoća koje skrbi o javnim WC-ima na području Dubrovnika potvrđuju nam da je pad turističkog prometa učinio svoje:

image
Božo Radić/Hanza media


- Broj korisnika javnih zahoda u prvih je šest mjeseci 2020. bio za 97 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. Bolje objašnjenje smanjenja broja korisnika daje sljedeća usporedba: tijekom travnja, svibnja i lipnja 2020. u javne zahode je ušlo oko 2500 korisnika, broj koji se tijekom 2019. ostvarivao u 48- satnom periodu – govori nam direktor Čistoće Marko Iveković i objašnjava kako su u Čistoći odlučivali o radnom vremenu pojedinih lokacija javnih zahoda. Kod odlučivanja su se prvenstveno rukovodili preporukama Stožera civilne zaštite o pojačanom čišćenju i dezinfekciji prostora javnih zahoda radi sprečavanja širenja zaraze Covid- 19 virusom:

- Tu smo u obvezi redovno organizirati čišćenje prostora iza svakog korisnika, što jednostavno nismo mogli operativno organizirati na svim lokacijama – kaže nam sugovornik.
 

Trsteno i Kalamota pod ključem


- Mreža javnih zahoda u gradu Dubrovniku sastoji se od 6 jedinica: Peskarija, Pile ispod Platana, Pile ispod Minčete, Ploče, Gruž i Lapad. Naplata korištenja se obavlja na 4 mjesta, Peskarija, Ploče i dvije pozicije na Pilama i iznosi 7 kuna dok je korištenje ostalih javnih zahoda besplatno. Trenutačno su otvoreni javni zahodi na Peskariji i Pile ispod Minčete te je njihovo radno vrijeme od 7 ujutro do ponoći – tumači nam direktor Iveković i otkriva kako osim za klozete na užegradskom području Društvo upravlja i javnim zahodima koji su otvoreni tijekom turističke. Riječ je o WC-ima Štikovica, Šulić, Danče, Trsteno i Kalamota od kojih su trenutno otvoreni Štikovica, Šulić i Danče te su besplatni za korisnike.

image
Božo Radić/Hanza media


- Prateći situaciju s povećanjem broja gostiju u Gradu u kolovozu te potrebe naših sugrađana pa smo od 19.kolovoza otvorili  i javni zahod u Gružu, čije je radno vrijeme svaki dan od 8 do 14 sati, a subotom od 8 do podne. Nedjeljom je  zatvoren zbog poštovanja preporuka Stožera civilne zaštite o potrebi pojačanog čišćenja i dezinficiranja prostora iza svakog korisnika – objasnio je Mako Iveković.

Inače, društvo Čistoća prosječno ulaže u održavanje javnih zahoda i unapređenje kvalitete usluga oko 200 tisuća kuna godišnje. Na poslovima čišćenja i održavanja javnih zahoda angažirano je deset djelatnika, dok se naplata provodi putem automatskih barijera, veli direktor Čistoće Mario Iveković.
 
19. travanj 2024 02:10