StoryEditorOCM
DubrovnikSTIGAO OŠTAR ODGOVOR |

DUBROVAČKI HDZ ODGOVORIO ‘SRĐEVCIMA‘: Branite Babin kuk, a nedavno ste Mali Stradun željeli dodatno urbanizirati po želji vaših nalogodavaca

Piše DV
29. kolovoza 2021. - 09:17

Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Dubrovnik odgovorio je na prozivke 'srđevaca' koje nazivaju još jednim pokušajem manipulacije, laži i prevara 'Srđevaca'.

- Kad čovjek pomisli da ne mogu niže, oni nam dokažu da mogu. Lažima i prevarama ne dobiva se povjerenje naših sugrađana, a jeftini populizam kratkog je vijeka dragi 'Srđevci'. Teško je vjerovati da Vi ne znate iščitati urbanističke dokumente jer jako dobro ste čitali kada ste Mali Stradun željeli dodatno urbanizirati i omogućiti sve ono što su Vam nalogodavci rekli. Podsjetit ćemo, tada Vas je i Igor Legaz nazvao izdajnicima. Nije to tako davno bilo, a Vi vjerojatno mislite da su ljudi to sve skupa zaboravili. Vi, jedini borci za javno dobro, jedini borci za javne površine do prve prilike, a zapravo jeftini licemjeri bez pokrića - pišu iz dubrovačkog HDZ-a i nastavljaju:

- Ne želimo da u javnosti ostane bilo koji zarez nejasan vezano za prijedlog točaka koje su upućene na Gradsko vijeće, a kojima se pokreće procedura izmjena UPU-a, GUP-a i PPU-a u odnosu na nekoliko planova. Dug je put od pokretanja procedure do usvajanja, što možete vidjeti i na primjeru usvajanja UPU Komolac za kojeg je procedura pokrenuta prije gotovo dvije godine i jedan od važnih segmenata Izmjena i dopuna je JAVNA RASPRAVA na kojoj mogu sudjelovati svi naši sugrađani. No krenimo redom.

Veća i detaljnija kontrola samog postupka u kojem javnost i bilo koji drugi zainteresirani subjekat, kroz redovnu procedure donošenja plana, ima pravo sudjelovati te ga sukladno zakonu može inicirati, upravo je prednost objedinjenog postupka Izmjena i dopuna PPU-a, GUP-a i UPU-a za određeni prostor u odnosu na redovnu proceduru donošenja sveobuhvatnih Izmjena i dopuna GUP-a.

U Odluci o izradi Izmjena i dopuna, a vezanih za prostor Babin kuk nigdje se ne navodi što će se točno i gdje će se točno graditi jer to će pokazati sama izrada Plana, a za čije potrebe je izrađena i Krajobrazna studija kojom su već unaprijed definirani svi predjeli te smjernice koja su područja najvrjednija i potrebno ih je očuvati, a Odlukom je posebno upozoreno kako je potrebno obratiti pažnju na visinu eventualnih novih građevina te uklapanja u prirodno mjerilo te da broj novih smještajnih kapaciteta ne smije prelaziti ukupni broj postojećih smještajnih kapaciteta.

Upravo vodeći se brigom za dobrobit građana jedan od ciljeva Izmjena i dopuna planova kao i stav struke jest da se u postupku planiranja odlučno i nepopustljivo inzistira da se na području Baninog kuka ostvari javni interes u vidu parkovnih i rekreativnih površina koje će biti pristupačne svim građanima.

Vezano za Vaše primjedbe koje se odnose na UPU Radeljević Libertas ne vidimo kako i na koji način Vi vidite pogodovanje investitoru kada se ovim izmjenama postrožuje gradnja i smanjuje katnost koja je po starom UPU-u 35 metara, a mi je usklađujemo sa novim GUP-om koji je visinu ograničio na 22 metra. Nadalje, kad se uzmu ostala pravila donesena prethodnim Izmjenama i dopunama GUP-a grada Dubrovnika jasno je da gradnja objekta na tom području neće moći biti veća od 16 metara visine, dakle duplo manje od prethodno dozvoljenih 35 metara.

Upravo postroživanje uvjeta gradnje, točnije smanjivanje maksimalne visine građevine te usklađivanje s brojem potrebnih parkirno-garažnih mjesta ono je što se želi postići ovim Izmjenama i dopunama te stavljanjem van snage dijela obuhvata UPU Radeljević.

Stoga dragi 'Srđevci', navedene Odluke upravo imaju za cilj transparentnost postupka kao i definiranje jasnih kriterija.

Mi ćemo nastaviti svakodnevno raditi marljivo i odgovorno na dobrobiti Grada i njegovih građana za razliku od Vas koji se vodite politikantstvom i borite se za javno dobro do prve prilike ili upute - zaključuju iz GO HDZ Dubrovnik.

19. travanj 2024 18:23