
‘Finuli su Mare bali‘, kazali bi Dubrovčani nakon dva izuzteno uspješna dana 2. dubrovačkog festivala vina i delicija ‘ Vinski podrum‘ kojeg su u Lazaretima organizirali Slobodna Dalmacija i Dubrovački vjesnik.
Najbolje što Hrvatska ima među vinima, a kako je kazao glavnu urednik Dubrovačkog vjesnika Jadran Kapor ‘vino nije samo još jedno piće, ono je naše kulturno nasljeđe, dio naše kulture življenja‘, predstavljeno na, ove godine, izuzetno posjećenom ‘Vinskom podrumu‘ koji se otvorio upravo na dan zaljubljenih Valentinovo. Kako je ljubav prema vinima na jugu Hrvatske neosporna činjenica, tajming drugog po redu festivala bio je pogodak ‘u sridu‘.
No ‘poklopilo‘ se još nešto, za vinare još važnije! Naime, festival vina i delicija održao se uoči početka turističke sezone, upravo kada ugostitelji i hotelijeri slažu svoje vinske karte pa im je izbor onog što će se naći na njima bio itekako olakšan degustacijom i izravnim razgovorima i dogovorima s vinarima koji su se okupili u Lazaretima. A osim nepcem, izbor su mogli suziti i na brojnim ekskluzivnim predavanjima i radionicama na kojima su predstavljena najnovija istraživanja i saznanja iz svijeta vina.
Stvar prestiža
A drevni Lazareti, inače prva karantena u svijetu nekada je sprečavala da u Dubrovnik uđu bolesni, kao i prošle godine i ovaj put služili li su da u Grad uđe najbolje od najboljeg što se na tržištu vina nudi. Za turističku industriju dubrovačkog područja i samog Dubrovnika kao ekskluzivne turističke destinacije u kojoj ljetuju najpoznatiji hollywoodski glumci, imena s Forbesove liste najbogatijih i okrunjene glave, to je itekako važno. To potvrđuju i vinari ali i proizvođači sira koji su došli u Lazareta iako inače ne sudjeluju na ovakvim festivalima i sajmovima jer im, kako na kažu, ‘ prodaja ide dobro‘. Njihova vina i sirevi na trpezama dubrovačkih restorana nisu pitanje novca, već prestiža. - Prvi put smo na ovom festivalu u Dubrovniku, a dugo nismo išli na festivale jer nam prodaja jako dobro ide – kazao je Marko Petrović koji je u Lazaretima predstavio sireve obiteljske sirane iz Pakova sela. Konavoka Renata Bratoš donijela je svoja autohtona vina od sorte dubrovačka malvasija, vinarije Bratoš vina. - Mi ne kupujemo grožđe, prerađujemo samo ono grožđe koje sami uzgojimo. Proizvedemo svega desetak tisuća boca vina, tako da inače ne idemo po izložbenim sajmovima - ističe konavoska vinarka. A što su o ponuđenom izboru u Lazaretima kazali oni najvažniji, kupci? - Vina su super, ima dosta novih stvari. Vidi se da idemo naprijed u vinarstvu, da se ljudi trude, a važno je da budemo što dostupniji našim gostima – ocjena je Anite i Kenana iz jednog vinskog bara.
Tradicija
Da je Dubrovački festival vina i delicija ‘ Vinski podrum‘ ono što je Dubrovniku nedostajalo potvrdio je i sam gradonačelnik Mato Franković, čija se obitelj i sama bavi proizvodnjom vina na Pelješcu. - Smatram ga bitnim i kao mjesto susreta vinara i ugostitelja jer nama na ponos ide kad uzmemo vinsku kartu i vidimo da u njoj stoje vinari s ovog područja. Dobro je kad jedni druge podržavamo i dobro je kad radimo na kvaliteti i međusobno se natječemo u postizanju što bolje i veće kvalitete hrvatskog juga – poručio je okupljenim vinarima i ugostiteljima dubrovački gradonačelnik, dok je župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić potvrdio ono što je sada već jasno: ‘Lani smo imali prvo izdanje Festivala, bilo je dobro, a ove mi se godine još je i bolje.Sada se vidi da će to postati tradicija, a ova regija to apsolutno zaslužuje.‘ Stoga, adio vam i vidimo se dogodine!
Bend DU not worry zagrijao atmosferu u Lazaretima. Pogledajte kako je bilo
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....