StoryEditorOCM
DubrovnikPODIJELJENA MIŠLJENJA

Dubrovački Englezi o krunidbi engleskog kralja Charlesa III.: ‘Ne plaćaju porez, žive na račun naroda i stvorili su nepotrebni trošak! Ali, ima tu nekog šarma...‘

Piše Gabrijela Bijelić
12. svibnja 2023. - 20:55

Osim usputnog spominjanja protivnika monarhije koji su prosvjedovali s natpisima ‘Not my King!’, izravni prijenos krunidbe novog britanskog kralja Charlesa III. ničim nije odavao dojam razjedinjenosti nacije kad je posrijedi odnos prema kraljevskoj obitelji. Različitost mišljenja, međutim, itekako je prisutna, čak i među našim sugrađanima engleskih korijena.

Njemačka familija, bez veze

Marc van Bloemen ne taji da je veliki antirojalist:

- Nisam gledao krunidbu! Nije mi padalo na pamet! Da cijela ta kraljevska familija sutra pođe k vragu, ne bi me bila briga. Osjećaju se nešto kao privilegiranima, a ne plaćaju porez, žive na račun naroda koji često nema za platiti ni grijanje. Oduvijek su bili paraziti, a u današnjem svijetu pogotovo. Svi živimo u nekoj tobožnjoj demokraciji, a nitko te ne pita želiš li uopće monarhiju.

Do nekakvih promjena svakako bi trebalo doći u 21. stoljeću. Kad je Oliver Cromwell u 17. stoljeću zbacio kralja i nakratko proglasio republiku, u Parlamentu je bilo glasanje o tome kakav bi oblik vladavine Englezima više odgovarao.

image

Marc Van Bloemen: Da cijela ta familija dođe k vragu, ne bi me bilo briga Božo Radić/Cropix

Bozo Radic/Cropix

Upravo Dubrovnik je tad istaknut kao pozitivan primjer, ali su zastupnici kraljevine za samo jedan glas preglasali republikance. Da nisu, danas se ova njemačka familija koja ni s čim nema veze, ne bi ovako razbacivala – negoduje van Bloemen i nastavlja kritizirati:

- Koliko su samo nepotrebnog troška stvorili, a taj Charles neće biti samo kralj nego i crkveni poglavar! I tome se protivim, ali ja sam i inače protiv svega i svačega – šali se naš Marc koji je još kao desetogodišnjak s obitelji doselio u Grad koji mu je u međuvremenu prirastao srcu toliko da je u rodnoj Engleskoj u zadnjih 30 godina bio možda desetak dana:

- Lijepo je malo promijeniti okruženje, ali ja ipak više volim toplije krajeve. A i od Hrvatske imam još štošta za otkriti – zaključuje dubrovački Englez protivnik Monarhije.

Ispekla Victoria sponge cake

Na drugoj je strani spektra Annie Svilokos Williams. Elafitska nevjesta s uzbuđenjem je odgledala subotnju ceremoniju u društvu trogodišnjeg sina.

- Smatrala sam da je to za njega važno jer, iako živimo u Hrvatskoj, imali smo priliku zajedno svjedočiti važnom dijelu povijesti zemlje koju zovemo svojim drugim domom.

image

Annie Svilokos Williams: Osjećam se pomalo kao rojalist Privatni Arhiv

Privatni Arhiv/

Uživali smo gledati sve te različite aspekte krunidbe. Moja je obitelj u Engleskoj imala veliku proslavu, a mi smo ovdje istaknuli naše vlastito Union Jack znamenje. Ispekla sam i tradicionalni Victoria sponge cake (kolač sličan našem pandišpanju op.a.).

Raduje me što mi Britanci znamo kako napraviti party. Priznajem da se ja pomalo osjećam kao rojalist. Imala sam sreće da sam s obitelji bila pozvana na kraljičinu vrtnu zabavu u Buckinghamsku palaču 2017., bilo je to nezaboravno iskustvo - kaže Annie koja zbog dva mala sina u obitelji više nije toliko aktivna u turizmu, ali suprugu pomaže oko brodskih tura. Živi na na relaciji između Dubrovnika i Bury st. Edmundsa u Suffolku.

 

20. travanj 2024 06:55