StoryEditorOCM
DubrovnikAko ovo preživi, sve će!

Dubrovački Brazilac Emerson De Souza Cruz ‘trese‘ se od petka i utakmice Hrvatska-Brazil: "Osigurao sam pojačanje za Brazil, ali isto bih volio da dobije Hrvatska!"

Piše Lorita Vierda
8. prosinca 2022. - 09:38
Dubrovački Brazilac, bivši nogometaš i kolega s DUTV-a Emerson De Souza Cruz navija i za Brazil i za HrvatskuPrivatni Album/

Nije mu lako na ovom Svjetskom prvenstvu, ali navikao je i na gore pa će se nekako, nada se, provući i kroz ovo prvenstvo. Dubrovački Brazilac, naš kolega s DUTV-a Emerson de Souza Cruz našao se u nezavidnoj situaciji: Brazilac je, a živi u Hrvatskoj, još k tome u Konavlima, bivši je nogometaš koji taj sport i inače prati, a mora se odlučiti za koga će navijati. Kako u Dubrovniku nema pretjerano njegovih sunarodnjaka, na sve se načine pokušava s njima spojiti kako bi imao društvo u navijanju. Kad igra Brazil, sve se zna: sve je puno navijačkih rekvizita u žuto-zelenim bojama, urliče se, pjeva, hvata za glavu,... A kad igra Hrvatska – isto tako.

image

Dubrovački Brazilac, bivši nogometaš i kolega s DUTV-a Emerson De Souza Cruz navija i za Brazil i za Hrvatsku

Privatni Album/

-Pa ne mogu lagati, ja sam Brazilac i to je to, naravno da uvijek navijam za Brazil. Ali navijam i za Hrvatsku. Ma nemoj me pitat‘ kako...” - veselo objašnjava Emerson koji se, eto, opet infarktnom utakmicom Hrvatske, što je izgleda postao naš potpis, našao u za njega najgorem mogućem scenariju. Petak, 16 sati, svi već znamo, počinje utakmica između Hrvatske i Brazila. Sve je moguće, to smo već stoput ponovili, hrvatska reprezentacija dokazala, a Emerson će osjetiti na svojoj koži rezultat, kakav god on bio. Ako dobije Brazil, obitelj, prijatelji, susjedi i suradnici urokljivo će ga gledati sve do idućeg Svjetskog prvenstva. Ako dobije Hrvatska, ona će, kaže, biti strašno sretan, a u isto vrijeme i jako tužan.

-Gledaj, žena mi navija za Hrvatsku, djeca mi navijaju za Hrvatsku. A kad Hrvatska igra, samo da nije protiv Brazila, i ja navijam za Hrvatsku, evo ne znam više ni sam, pomiješalo mi se sve, ali tako navijam. Imam sve navijačke rekvizite, majice, zastavice i to, a što će biti u petak – ne bih prognozirao, znam da meni neće biti lako!” - govori Emerson.

image

Dubrovački Brazilac, bivši nogometaš i kolega s DUTV-a Emerson De Souza Cruz navija i za Brazil i za Hrvatsku

Privatni Album/

Na pitanje kako izgleda to navijanje, odgovara kako se zbog za njega nezgodne situacije dobro pripremio, s posebnim rekvizitom, iako će ipak morati paziti što govori i kako navija. I tu je donekle ublažio situaciju.

-Ovako, pripremio sam se dobro. U izradi je poseban navijački rekvizit, samo za mene – navijačka majica, pola u bojama Brazila, pola u bojama Hrvatske. To sam riješio, a i još sam nešto pametno napravio. Ovu ključnu utakmicu Hrvatske i Brazila gledat ćemo u moje Brazilke Priscille doma, znate je iz Večere za 5, tako da ću biti malo sigurniji.” - smije se Emerson koji kaže kako ne bi dobro prošao da gleda utakmicu doma u Konavlima, pa sve i da ne navija za Brazil, a oko njega ljuto navijačko tijelo koje ga je prije toliko godina prihvatilo kao svoga Konavljanina, pa da sad dovede sve u pitanje. Svađaju se supružnici De Souza Cruz kad navijaju, to je, kaže neizbježno.

image

Dubrovački Brazilac, bivši nogometaš i kolega s DUTV-a Emerson De Souza Cruz navija i za Brazil i za Hrvatsku

Privatni Album/

-Pa moja se žena uglavnom svađa sa mnom, kaže mi da kako mogu navijati za Brazil, kad sam ja Hrvat, i da nisam više Brazilac. A što ću, moram i to otrpjeti. Tako da ću u petak imati pojačanje, a i dogovaramo se jednu stvar, ako Brazil bude u finalu, svi Brazilci iz Hrvatske doći će tu utakmicu gledati u Dubrovnik!” - najavljuje Emerson potencijalnu zabavu. Za kraj, bez previše šale, iskreno kaže:

-Znaš, najiskrenije bih volio da Hrvatska dobije utakmicu, jedva čekam obući svoju posebnu majicu”- kaže Emerson.

Držali bismo i mi fige za Brazil zbog njega, ali ipak ćemo odigrati na Hrvatsku, na kako su nas ono opisali ‘ najsporiju reprezentaciju na svijetu‘. Mi ćemo ipak navijati za posljednje romantike u nogometu koji će polako, kao pred penziju, doskakutati do pobjede. I dosad su ih podcjenjivali i dokazivali su suprotno. Držimo fige da tako bude i ovaj put.

19. travanj 2024 04:29