StoryEditor
DubrovnikČAROLIJA BOŽIĆA|

Dubrovački anđeli, njih 2021, donose poruke ohrabrenja i nade za nadolazeću godinu

Piše Kristina Filičić
20. prosinca 2020. - 12:47
Učenici Osnovne škole Marina GetaldićaCROPIX
'Kad smo hrabri sve možemo', 'S radošću sve ružno će proći', 'Znam da nije lako, ali sve se može kada je kraj tebe tvoj prijatelj'... želje su i poruke ohrabrenja dubrovačke dječice zapisane na poleđini prekrasnih anđela otisnutih na papiru.
O čemu je zapravo riječ? Božićna art radionica koja traje od 12.12. do Badnjaka, dakle 12 dana, zamišljena je tako da njezini sudionici bojaju i po želji dekoriraju anđele u 12 oblika, različitih ali podjednako lijepih, po predlošcima akademske slikarice Stefanie Hudspeth. Potom na poleđini ispišu riječi koje za njih ili onome kome su namijenjene imaju smisao i značenje. Cilj - do Badnjeg dana izraditi 2021 anđela sa lijepim željama i porukama za nadolazeću godinu, a koji će se naći kao dekoracija na božićnim jelkama, biti ukras na nečijem poklonu ili jednostavno biti najiskreniji dar voljenoj osobi.

image
Tea Batinić vlasnica galerije Artur i glasnogovornica udruge Dart
CROPIX


Hoće li uspjeti, ne sumnjamo jer znamo organizatore - galerija ‘Artur’, obrt ‘Dubrovnik tours & art’ i udruga DART. Glasnogovornica udruge Tea Batinić već je navikla Dubrovčane da njezina mašta granica nema. Ta poduzetnica, turistička vodička, ma jednostavno dijete Grada, originalne ideje niže jednu za drugom. Covidu usprkos, tokalo se prilagodit svim mjerama i pravilima koje nam pandemija nameće i osmisliti nešto što će u ovo blagdansko vrijeme, drugačije od onih na koje smo navikli, zagrijati srca i razbuditi duh Božića. ‘Show must go on’ reći će Tea kojoj i u ovom nepredvidivom vremenu ideja ne manjka. Pa su tako članovi DART-a bili jedini u Gradu koji su kolendavali za sv. Nikolu, prigodom već tradicionalnog programa dijeljenja sjemena i razmjene sadnica. Ovaj put u điru je bilo sjeme ljute chilli papričice. Kolendom su čestitali i svetu Lucu uz prikle i bibitu, u portu u Gradu, pod voltima Ulaza od Pontegdje se moglo okupiti dvadesetak članova udruge uz poštivanje epidemioloških mijera.
 

DA SE NE ZATRE TRADICIJA


- To je jedna vrsta moje igre gdje nastojim da se ne zatre ovo sve Bogom dano, a što smo dobili rođenjem u ovom gradu. Ovo sve činim izazvana neprimjerenim novotarijama, uglavnom vlastitim sredstvima, i uz podršku brojnih suradnika ostvare se divni programi. Veselimo se svakom od njih. Koliko god mene sve to inspirava, išće energiju i u organizaciji i u realizaciji pa nakon svakog događaja obećam mužu više neću ništa činjet. A onda on umre od smijeha – iskreno će Tea ne skidajući osmijeh s lica unatoč teškoj južini pa nastavlja o smislu ove božićne radionice:

image
Marina Vrenko Bajurin, Sonja Mostahinić, Vladimir Šarić, Marija Šiljeg i Tea Batinić
CROPIX


- Mi smo k'o djeca rasli tako što smo jedni drugima crtali crteže, pisali spomenare pa tauspomena traje sto godina. Ideja je da dijete a i oni malo veći nauče da ne treba sve kupovat, da se može izraziti svoju želju na malom anđelu koji nas čuva cijelu godinu. Ideja je da tako personaliozirani anđeli budu po dubrovačkim kućama, na poklonima i da svaki nosi svoju želju i da nas fokusiraju na lijepe stvari, na budućnost, na rješenje problema, na ispunjenje želja. Naša je želja da mi u aktivnom umjetničkom programu kroz to oslikavanje anđela obnovimo lijepu tradiciju da jedni drugima izrađujemo poklone. Jer poklon nije u vrijednosti kupljenog nego u žaru, ideji i trudu jedne osobe za drugu. Jako je važno to plasirati djeci, učiti ih tome.

NAJZDRAVIJA BAKA

‘Draga bako, želim ti najljepši Božić ove godine. Ova godina je jako čudna to ti znaš pa se dobro čuvaj. Želim da budeš najzdravija baka na svijetu’ želja je jedne malene devetogodišnje Dubrovkinje koju je zapisala na poleđini anđela ukrašenog baš onako kako ga ona vidi svojim dječjim očima.
 

 

STRANCI U RADIONICI


Radionica uključuje rad u školama posredstvom profesora, članove udruge ali i sve zainteresirane za čaroliju božićne radosti kroz oslikavanje anđela.

- Stefanie je izradila 12 anđela za 12 mjeseci. Na svakom je njen potpis. Mi smo ih multiplicirali na kartončinima u bojama i distribuirali po školama. Svi koji žele mogu svratit u galeriju po predloške anđela a može im se poslati mailom, isprintaju ih i ukrašavaju po želji. Dovoljno je poslati zahtjev na mail adresu udrugadart@gmail.com pa pozivamo sve ljude dobre volje da sudjeluju – ističe Tea Batinić objašnjavajući kako je osmišljeno održavanje radionice budući da su na snazi epidemiološke mjere a prostor galerije Artur je malen za bilo kakvo pa i najmanje okupljanje.

image
Tea Batinić i Marija Šiljeg
CROPIX


- Želja nam je da se što više ljudi uključi, da se uključi cijeli Dubrovnik. Nećete vjerovati uključuju se čak i stranci. Ovo malo turista što dođe do grada u zimi, čak i u ovoj koroni, otkrije nas jer nas je samo malo otvorenih, dođu do galerije i kad vidu što mi činimo kažu da će i oni – kroz osmijeh će glasnogovornicaDART-a koja danas broji 67 volontera, udruge koja je proizašla iz nepresušnih ideja galerije Artur.

Na Badnjak, kada završava radionica ukrašavanja anđela, akademska slikarica Stefanie Hudspeth izradit će Malog Isusa kojeg će pozicionirati na dnu božićnog duba s 12 anđela u prostoru galerije. Također, Malog Isusa poslat će svim školama koje su sudjelovale u radionici. Trenutno su to dubrovačke škole Marin Getaldić, Marin Držić, Orašac i Šipan te zagrebačka škola 'Vladimir Nazor'. Radionica ukrašavanja anđela bojama i dobrim željama 'zapošljava dječju maštu, koncentrira njihove želje na poleđini anđela'. Potvrđuju to i ostale voditeljice radionice: Marina Vrenko Bajurin, Snježana Viteškić i Marija Šiljeg, kojima uz njihove poslove, angažman u udruzi dođe nešto poput slobodne aktivnosti.

image
Tajnica udruge Dart Marija Šiljeg
CROPIX


- Radionica je divna ideja. Bilo bi lijepo da je možemo proširiti i više. Mislim da ispunja odnosno popunjava rupu što nam je nastala u cijeloj ovoj situaciji. Trudimo se nešto učinit, ali svi bi se zajedno trebali trudit malo više – poručuje predsjednica udruge Marina Vrenko Bajurin, a tajnica udruge Marija Šiljeg ujedno i profesorica u OŠ Marina Držića će:
- Ovakve radinice koje potiču zajedništvo, kreativnost, pogotovo kod djece nas vesele. Ovo je sve volonterski, činimo veselje i nama i drugim ljudima. Učenici u školi znaju za ovu ideju i kad im podijelim anđele nadam se da će pozitivno reagirati. Ukrašene anđele s porukom će poslije ili staviti na bor u školi ili nositi doma za nekog svog bliskog. Kako oni žele.

ŽIČANI MEĐED
- Jedi me da ovaj grad na ulazu ima velikog žičanog međeda kojeg kučki i mački zapišavaju gdje se djeca dolaze slikavat jer ih majke dovode da se tu slikavaju a nemamo simbol Božića – Maloga Isusa, Bambina. Nigdje ne piše 'Čestit Božić' u Dubrovniku gdje je davno Božić postao više nego religiozna proslava. Ne čuvaju se ti običaji. Ideja je bila da očuvamo našu tradiciju, u smislu da festižamo svaki događaj u godini, od sv. Kate, sv. Nikole, sv. Luce do Božića – poručuje Tea Batinić iz galerije Artur.
 

 

ANĐEO U ŠKOLSKOJ TORBI


U OŠ Marina Getaldića učiteljica Snježana Viteškić sa svojim je trećašima već započela s oslikavanjem anđela. Djeca su se oduševila a zanimljivo je, kaže, bilo čuti njihove priče poput one 'svaki dan kad idem u školu spremim svog anđela čuvara u torbu'. - Nastojimo u razredu održati dobro raspoloženje, dobre misli da se osjeti toplina Božića iako je predbožićno vrijeme drugačije nego prije, da se djeca osjećaju sigurno u vremenu punom straha i iščekivanja. Ideja o anđelima koji nam donose svjetlo, koji su glasnici dobrog svakako je dobrodošla, baš smo zagrijali srca. Htjeli bismo ih napraviti stotinjak. Ukrasit ćemo svoju jelku, darovati baki, djedu za ovaj jedan neobičan Božić koji nam dolazi – kaže Snježana pa spominje kako su dječica prošli tjedan pisala sv. Nikoli a u pismima dječje želje su većinom bile iste - da nestane virus, da se ponovno družimo i da se vrati normalan život.

image
Voditeljice radionice Snježana Viteškić i Marija Šiljeg
CROPIX


Što će se sve naći na poleđini 2021 anđela teško je znati. No sigurno je, biti će to pregrš dobrih želja i zasigurno svaka od njih nekome će zagrijati srce u ovo novonormalno adventsko vrijeme.Valja još istaknuti, program će uključiti radove na temu anđela dvanaest akademskih slikara koji će svaki dan pojedinačno biti postavljeni na fb stranici udruge. Sve završava na Badnji dan postavljanjem bambina u središte duba ukrašenog anđelima Stefanie Hudspet i kolektivnom izložbom dvanaest sudionika: Josip Škerlj, Cinzia Ghigliano, Petra Farac, Petra Held Potočnjak, Maja Kovačević, Ivana Jovanović Trostman, Josipa Vlašić, Dubravka Bratoš, Sandra Sekulić, Robert Kralj, Ivuša Mladošić, Stephen Murry Latham.

image
Izlog pozamanterije 'Vlaho Slijepi'
CROPIX


TEK ČETIRI IZLOGA
Ogorčena izgledom izloga u povijesnoj jezgri, Tea Batinić vodi nas do svoje pozamanterije 'Vlaho Slijepi' čiji je izlog, jedan od rijetkih unutar zidina okićen u blagdanskom ozračju i to originalno u duhu korona vremena – kapica, čizmica i zaštitna maskica u kompletu.
- Sramota je da su u Dubrovniku samo četiri izloga osvjetljena i ukrašena za Božić. Bio je rat ali mi smo oslikavali izloge. Nevjerojatno je da privatnik koji čuča solde iz ovoga grada nema osjećaj da makar ostavi svjetlo u izlogu a da ne govorim da bi mogao stavit jedan simbol Božića ili Nove Godine – poručuje ova Dubrovkinja.
 


 
loading...

Izdvojeno

18. siječanj 2021 03:03