StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.

| DUBROVAČKE POLITIČARKE O ŽENSKOM POREZU Sramota je da se kod nas uloške i tampone oporezuje kao luksuz!

Piše Gabrijela Bijelić
18. travnja 2021. - 12:09

Kenija ih je još 2011. potpuno oslobodila od poreza. U Škotskoj su od lani besplatne, a u Hrvatskoj su bile i ostaju – luksuz. Iako čak 10 posto građanki RH ne može priuštiti higijenske potrepštine koje se kod nas oporezuju s vrtoglavih 25 posto, što je među najvišim poreznim stopama u svijetu, Vlada RH netom je odbacila prijedlog saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš da se PDV na tampone i uloške smanji na 5 posto.

Zašto ne može gratis?

Treba li ustrajati na uvođenju tzv. ženskog poreza na neophodne menstrualne potrepštine, pitali smo neke od sudionica svibanjskih lokalnih izbora:

image
Kandidatkinja za zamjenicu dubrovačkog gradonačelnika Platforme 'Dubrovnik naš Grad' Nataša Gabričević
Božo Radić/Cropix


- Sve incijative koje idu u smjeru poticanja rodne ravnopravnosti svakako zaslužuju pohvalu. Rezultati istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da gotovo svaka deseta žena ne može priuštiti sebi higijenske potrepštine dok ih trećina zbog financija nema dovoljno ili ih ne može kupiti. To je potaknulo ravnateljicu jedne škole u Varaždinu da u školi osigura besplatne higijenske potrepštine za učenice. Vlada kroz nacionalnu strategiju mora omogućiti svakoj djevojci i ženi gratis higijenske proizvode. Za početak bi ih u svim školama i sveučilištima trebalo dijeliti besplatno – smatra Nataša Gabričević, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika iz Platforme Dubrovnik – naš grad.


Glas protiv 'menstrualnog siromaštva' diže i Anita Bonačić Obradović, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika dubrovačkog SDP-a.

image
Anita Bonačić Obradović, SDP-ova kandidatkinja za zamjenicu dubrovačkog gradonačelnika
Privatni Arhiv


- Ulošci i tamponi osnovne su životne i higijenske potrepštine žena koje zbog bioloških predispozicija imaju povećane troškove, što naš porezni sustav tretira kao luksuz, a ne kao osnovnu životnu potrebu. Prijedlog upućen u saborsku proceduru trebao je biti nadstranačka tema koja bi barem u tom segmentu ispravljala diskriminaciju nad ženama, koje čine pola populacije – napominje Bonačić Obradović.

Više žena, više troškova

Podsjeća na važeću Europsku direktivu koja državama članicama EU preporučuje sniženje tog poreza.
- Pozitivnih primjera u EU ima, od smanjenja cijena, do besplatnih higijenskih menstrualnih potrepštine ili automata za higijenske uloške i tampone. Olakšice ne treba izmišljati, nego preuzeti i pokazati da smo zemlja koja ne podržava, već prepoznaje i dokida diskriminaciju – kaže Bonačić Obradović.
Za kandidatkinju Dubrovačkog demokratskog sabora za dubrovačko-neretvansku županicu Terezinu Orlić ženski porez nije populizam, nego nasušna potreba:

image
Terezina Orlić, kandidatkinja DDS-a za dubrobvačko-neretvansku županicu
Cropix


- Svaka inicijativa koja može rasteretiti kućni budžet ima moju podršku. Niže cijene ženskih higijenskih potrepština važne bi bile posebno u kućanstvima s tri ili četiri žene, jer su takva u ovoj krizi stvarno 'nafrknula'. Mjesečno sigurno moraju izdvojiti 400 kuna, pa bi im svaka ušteđena kuna dobro došla. Uvjerena sam da bi se našlo fiskalnog prostora za tako malu stavku – naglašava Terezina Orlić.
Ivani Šepak, Dustrinoj kandidatkinji za dogradonačelnicu inicijativa zvuči fantastično:

image
Ivana Šepak, kandidatkinja Dustre za zamjenicu gradonačelnika Dubrovnika
Tonci Plazibat/Cropix


- Bilo bi odlično da mi žene ušparamo barem na higijenskim potrepštinama jer je poznato da volimo potrošit' na raznorazne proizvode koji nam baš uvijek i ne trebaju. Volimo se raspojasati...a opet, posebno me brine kad pročitam da neke djevojčice ne mogu na nastavu jer nemaju novca za uloške. Mislim da ova saborska inicijativa nije bila ni populistička ni predizborna, nego se jednostavno potrefilo da dolazi u trenutku kad diljem svijeta žene sve hrabrije istupaju u traženju svojih prava. Počelo je u Americi s #MeeToo i već je postalo trend. Prije ili kasnije dogodit će se i nama – uvjerena je Šepak.

Žaklina Marević (HDZ) - A potrepštine za muškarce?

Moguće uvođenje ženskog poreza komentirala je i dubrovačko-neretvanska županica iz vladajućeg HDZ-a, Žaklina Marević:

- Isticanje potreba u smanjenu poreza na nešto što u sebi podrazumijeva podijele prema spolu ne smatram prihvatljivom. Kao žena, smanjene poreza na ženske higijenske potrepštine smatram poželjnim i prihvatljivim, ali mislim da se o tom ne može odlučivati partikularno. Postoje i higijenske potrepštine za muškarce koje bi trebalo uzeti u obzir.
Vjerujem da država visinu poreza i smanjenje porezne stope na određene proizvode donesi promišljeno, poput smanjenog poreza na dječje pelene, pojedine prehrambene proizvode, kao i lijekove bez recepta, te da su određene promjene u sustavu moguće. U to smo se uvjerili početkom godine kad je porezna reforma donijela mnoge olakšice građanima bez obzira na spol – podsjeća Marević.

image
Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević
Rogotin.hr
18. travanj 2024 23:57