StoryEditorOCM
DubrovnikPROSLAVA 30.GODINA DUBROVAČKOG HDZ-a

DUBRAVKA ŠUICA Željezna zavjesa nam nije bila kao kod država Varšavskog pakta, ali da su u Hrvatskoj bile 'svilene koltrine', osnivači HDZ-a ne bi se morali skrivati

10. studenog 2019. - 15:23
Nastavak proslave 30. obljetnice od osnutka dubrovačkog HDZ-a odvio se u Kazalištu Marina Držića.

Čelik dubrovačkog ogranka stranke Mato Franković kazao je kako je potrebna bila iznimna hrabrost osnivačima HDZ-a u Dubrovniku kojom se željelo ostvariti stoljetni san - neovisna i slobodna Hrvatska.

Podsjetio je i na neke propuste u prošlosti stranke, na pojedince koji su ukaljali ime stranke, te još jednom poručio kako cilj nije raditi za vlastitu korist, već za bolje društvo.

Osvrčući se na svoj mandat, kazao je kako je aktivno 58 projekata, kako je danima u Dubrovniku kišovito a voda je za piće, te kako je cilj stranke da Hrvatska bude još bolja.

Citirajući refren pjesme Ibrice Jusića 'Ne dajte da vas zavedu', dubrovački gradonačelnik je biračima poručio da se ne daju zavesti onima koji su iz SAD-a na televizoru gledali ratna zbivanja. Kritičarima s krajnje desnice koji tvrde da članovi HDZ-a nisu dovoljno veliki Hrvati, odgovorio je kako su u HDZ-u 'mali Hrvati velikog srca'.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić kazao je kako su članovi HDZ-a članovi najsnažnije i najponosnije hrvatske stranke i trebaju biti ponosni na projekt dr. Franja Tuđmana, osnivanje slobodne i demokratske hrvatske države.

Poručio je župan kako smo za stolom tamo gdje smo pripadali i gdje smo željeli biti, aludirajući na EU i NATO. Pohvalio je on dubrovački HDZ, te dao podršku predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović za koju je rekao da je 'bolja od svojih protukandidata za nekoliko kopalja'.

Eurozastupnica i kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica pohvalila je aktualnu gradsku upravu. Izrazila je veselje, rekavši kako stranka ide u dobrom smjeru. Ocijenila je kako je sve što radi Franković sa svojim timom radi savršeno, te da izvrsno vodi Grad.

Podcrtala je kako je HDZ stranka desnoga centra i kako bi sve drugo bilo ekstremno, populizam i nešto što nije dobro.

Komentirala je kako na političkoj sceni vlada populizam, možda čak i kod nekih članova HDZ-a. Izjavila je kako njezina buduća funkcija izgledne europske povjerenice nije bila njezina namjera, niti njezina karijeristička želja, nego se to tako dogodilo.
Uz suradnju ministrice kulture, najavila je i borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti.

Na kraju je Šuica kazala kako je zaista postojala Željezna zavjesa, ne ona kao u državama Varšavskog pakta, ali da su u Hrvatskoj bile 'svilene koltrine', osnivači HDZ-a ne bi se morali skrivati od vlasti kako bi osnovali stranku ključnu u oslobođenju od komunističkog jarma.

Potom se okupljenima obratila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je naglasila kako pored misije i vrijednosti, stranku čine i ljudi.

Pohvalila je sadašnju Vladu na čelu s premijerom Androjem Plenkovićem, ali i aktualno gradsko vodstvo u Dubrovniku. Požalila se ipak kako sve stranke, od ljevice do desnice, napadaju HDZ, ali je i prokomentirala slogan i program predsjedničkog kandidata SDP-a Zorana Milanovića 'Normalno.', kazavši kako njoj nije normalno raditi podjelena na MI i ONI, da se smanjuju plaće u školstvu... svima koji članovima HDZ-a drže predavanje o domoljublju, poručila je kako su to 'prazne priče i kako se takvi bave podjelama i strašenjem ljudi'.


Predsjednik ŽO HDZ-a i predsjedik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić prenio je premijerove pozdrave, rekavši kako čelnik stranke iznimno cijeni sve što je dubrovački ogranak stranke dosad postigao i što postiže.

Objasnio je kako se malo koja županija  Hrvatskoj može pohvaliti s tri ministra u Vladi, tri državna tajnika, ali i budućom potpredsjednicom Europske komisije.

Iznio je Bačić i brojke rekavši kako na razini Dubrovačko-neretvanske županije članstvo HDZ-a broji 6 tisuća, a na razini Grad Dubrovnika 1500 članova. Priznao je kako je dosad bilo 'posrtaja' unutar strranke, ali da su iz svega toga izvukli pouku te tako danas imaju najdemokratskiji Statut od svih stranaka:

- Sve što je dobro za Hrvatsku, dobro je i za HDZ, interes HDZ-a ne smije biti ispred interesa Hrvatske. Isto tako mogu reći kako je sve što je dobro za Dubrovnik, dobro i za dubrovački HDZ. Siguran sam da je dr. Franjo Tuđman živ, da bi vodio Vladu kao i Andrej Plenković - jasan je bio Bačić, rekavši kako nikad u povijesti Hrvatske nije bio tako brz rast BDP-a, uz realno i apsolutno smanjenje javnog duga.

Govoreći o Zakonu o blagdanima i spomen-danima u RH, kazao je kako Dan državnosti kao jedan od najvažnijih u Hrvatskoj, treba obilježavati 30. svibnja.

U glazbenom dijelu programa nastupili su klapa Ragusavecchia, Pučki pjevači Grada Dubrovnika, te Ibrica Jusić.

Kao podsjetnik na prošlost dubrovačkog ogranka stranke prikazan je kratki film.

Zanimljivo je kako na pozornici nije bilo biste prvog hrvatskog predsjednika dr Franja Tuđmana, kako je to uobičajeno na skupovima HDZ-a.
20. travanj 2024 06:25