StoryEditorOCM
DubrovnikKORONA NIŠTA NE MIJENJA|

Dr. Marijo Bekić: Ne trebamo zvati umirovljene liječnike, sestre i tehničare da nam pomognu u bolnici, oni već godinama rade i nakon umirovljenja!

Piše Maja Rilović Koprivec
30. listopada 2020. - 20:43
- Mi se za ovu situaciju pripremamo godinama - reći će u šali ravnatelj dubrovačke Opće bolnice dr. Marijo Bekić, nakon što je Hrvatska liječnička komora objavila poziv umirovljenim članovima da se ponovno profesionalno angažiraju u zdravstvenim ustanovama zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije.


Dubrovačka bolnica po mnogočemu je specifična, udaljena od kliničkih centara, odvojena granicom od ostatka Hrvatske, gravitiraju joj udaljeni naseljeni otoci, a gotovo je pravilo da njeni umirovljeni liječnici specijalisti nastavljaju rad u Općoj bolnici i nakon umirovljenja, ili rade u nekoj od privatnih poliklinika u Dubrovniku. Pandemija koronavirusa po tom pitanju nije donijela novosti.

image
Opća bolnica Dubrovnik
Tonći Plazibat/HANZA Media


- Imamo u bolnici ne samo umirovljene liječnike nego i umirovljene medicinske sestre. U bolnici radi čak šesnaest umirovljenih liječnika i četiri medicinske sestre te također i umirovljene njegovateljice. Ponovno zapošljavanje umirovljenika što se traži sada zbog koronavirusa mi već imamo godinama. Zato sadašnja situacija kod nas nije donijela osjetnih promjena, mada su neki drugi sustavi u Hrvatskoj koji su imali relativno sigurnu situaciju kada su kadrovi u pitanju, ovo osjetili više nego mi. Kada bi se tim sustavima oduzeli i vanjski specijalizanti završili bi priču, no to je pitanje preustroja zdravstva i drugih stvari za koje nisam nadležan, nego da organiziram rad u našoj ustanovi – kaže dr. Bekić. Zaista su rijetki umirovljeni liječnici nastanjeni u Dubrovačko neretvanskoj županiji koji nisu nastavili rad, kaže nam i ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan. Gotovo da i nemamo više koga pozvati, a tko je sposoban raditi, slaže se s Bekićem.

image
Marijo Bekić


- Dobro je naravno da se angažiraju svi liječnici koji osjete potrebu odazvati se pozivu, no treba znati kako je tu riječ o riskantnoj skupini – dodaje Bekić. - Prosječan umirovljenik star je oko 70 godina, jer svi u zdravstvu rade do pune starosne mirovine od 65 godina, zbog čega ih je posljednjih godina dosta ostalo raditi u bolnici i nakon umirovljenja. Međutim, pitanje je i koliko je riskantno takve ljude izlagati virusu, staviti ih na prvu liniju rada s Covid pozitivnim pacijentima iako je pozitivno dakako da ih se zaposli sukladno preporukama epidemiologa – govori dr. Bekić. Dubrovačka bolnica liječnike koji su u deficitarnim strukama i ranije je zbog nedostatka kadra uvijek molila da ostanu raditi, pa nije sada nije posebno trebala pozivati umirovljene kolege za povratak u bolnicu. – Sve ovisi o procjeni, zasad smo 'zatvorili' priču jer imamo i sekundarni odjel gdje je bila angažirana i Poliklinika Glavić i vidjet ćemo dalje hoće li biti potrebe da pozovemo na rad i one koji su se ranije stavili na raspolaganje – kaže ravnatelj dubrovačke bolnice.

image
Opća bolnica Dubrovnik
Tonći Plazibat/HANZA Media


Opća bolnica Dubrovnik u zadnje vrijeme najviše problema imaju s zapošljavanjem pedijatara i ginekologa, a redovito objavljuje natječaje, često za ista radna mjesta i uzaludno. U Narodnim novinama u pravilu se oglašava bolnica i druge zdravstvene ustanove iz Dubrovačko neretvanske županije, a osim liječnika stalno se traže i medicinske sestre.

Unatoč tome i pandemiji dijagnostička i terapijska aktivnost redovito se provodi, kao i operacije. Osim, umirovljenih kolega koji rade, u nedostatku medicinskog kadra za dubrovačku bolnicu iznimno je važan angažman gostujućih liječnika, u čemu posebnu podršku daje Županija a kako bi se stanovništvu županije osigurala dostupnost liječničkih usluga.
19. travanj 2024 11:38