StoryEditorOCM
DubrovnikRASELJENI

Doznali smo koliko se ukrajinskih državljana prijavilo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji od početka ruske invazije na tu zemlju i koje su upute policije

Piše Silvia Rudinović
16. ožujka 2022. - 16:28

Od 25. veljače do 16. ožujka, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kratkotrajni boravak prijavila su 173 državljana Ukrajine, i to na području Dubrovnika (131 osoba), Metkovića (10), Postaje granične policije Gruda (16), Policijske postaje Korčula (15) i u Pločama (1). Svi su smješteni u privatnom aranžmanu.

image

Ilustracija

Matija Djanjesic/Cropix

Ukoliko raseljene osobe iz Ukrajine nemaju organiziran vlastiti smještaj, po dolasku na granični prijelaz dobit će informacije o smještaju u najbližem prihvatnom smještaju, napominju iz Policijske uprave. Boravak u prihvatnim smještajima je kratkotrajan i ograničen, u pravilu na 48 sati. Nakon toga upućuje ih se u kolektivni smještaj, a trenutačno su tri takva u Hrvatskoj: u Varaždinu, Osijeku i Gospiću.

image

Mala dvorana Arene Varaždin za prihvat izbjeglica iz ratom zahvacene Ukrajine

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ako imaju organizirani vlastiti smještaj, nakon što se smjeste trebaju se obratiti najbližem uredu Crvenog križa gdje će dobiti sve potrebne informacije. Svoj boravak moraju prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili postaji. 

Republika Hrvatska odobrila je privremenu zaštitu sljedećim kategorijama raseljenih osoba, koje su napustile Ukrajinu od 24. veljače 2022. godine:

- državljanima Ukrajine i članovima njihovih obitelji,

- osobama bez državljanstva i državljanima ostalih trećih zemalja, koji su u Ukrajini uživali međunarodnu ili istovjetnu nacionalnu zaštitu i članovima njihovih obitelji koji su u Ukrajini imali odobren boravak na dan 24. veljače 2022. godine,

- državljanima ostalih trećih zemalja koji su u Ukrajini imali važeći stalni boravak na dan 24. veljače 2022. godine sukladno ukrajinskim propisima i koji se ne mogu vratiti u svoju zemlju ili regiju podrijetla u sigurnim i trajnim uvjetima.

image

Tisuce izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine prelaze poljsku granicu na graničnom prijelazu Medyka odakle putuju dalje prema zapadu

Tom Dubravec/ Cropix

Također je osigurana privremena zaštita te pristup svim pravima koja proizlaze iz navedenog statusa sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i raseljenim državljanima Ukrajine i članovima njihovih obitelji koji su neposredno prije 24. veljače napustili Ukrajinu zbog sigurnosne situacije te se zbog oružanog sukoba ne mogu vratiti u svoju zemlju.

18. travanj 2024 20:24