StoryEditorOCM
DubrovnikČetvrta obljetnica tragedije u HE Dubrovnik

Doris Košta: Bila sam u Auschwitzu, ali me znatno više dojmilo mjesto tragedije u Platu. Žao mi je što nisam našla nekog da snimi film, ali nitko se ne želi zamjeriti HEP-u

Piše Ahmet Kalajdžić
10. siječnja 2023. - 07:29

Danas se navršava četvrta obljetnica tragedije u Hidroelektrani Dubrovnik koja je uzela tri mlada života. Pune četiri godine obitelji poginulih zaposlenika HE Davora Pozniaka, Mata Maškarića i Ivice Zvrka još čekaju pravdu. Pred Vijećem Županijskog suda u Dubrovniku 7. veljače zakazan je početak sudskog kaznenog postupka u kojemu će se na optuženičkoj klupi naći za incident osumnjičeni Mato Mišković, Nikola Rukavina, Željko Starman, Ivica Nujić i Miljenko Vučić te tvrtka HEP proizvodnja.

’Velika suđenja’ nagriza vrijeme

Poznata splitska odvjetnica Doris Košta koja zastupa oštećene obitelji na skorom suđenju, za Dubrovački kaže:

- Imamo potvrđenu optužnicu i termin početka suđenja. Nažalost, s obzirom da znam što se stavlja na teret okrivljenicima među kojima je i HEP, mogu očekivati da će se održati prvo ročište a potom će se preostala dva odgoditi jer će, zasigurno, netko od okrivljenika priložiti dokaz odnosno ispriku. To je uobičajeno kod ‘velikih suđenja’ s više optuženih kad oni dogovaraju određene “makinacije”. U svakom kaznenom predmetu, posebno u ovom koji je zbog teških posljedica senzibilizirao javnost, ključno je vrijeme. Ono čini svoje! Žao mi je što nisam uspjela pronaći nekog filmskog ili TV producenta, da se uđe u podzemlje hidroelektrane i vidi gdje se dogodila tragedija. Bila sam u Auschwitzu, ali me od njega znatno više dojmilo mjesto tragedije u utrobi Plata. Žao mi je što nisam uspjela naći nekog da o svemu snimi film, ali nitko ne želi protiv države niti protiv institucija! Nitko se ne želi zamjeriti Hrvatskoj elektroprivredi - negoduje odvjetnica Košta koja je uvjerena da pogon u Platu ni danas ne bi radio kad bi neka državna inspekcija savjesno napravila izvid sigurnosnih uvjeta u podzemlju HE.

image

Odvjetnica Doris Košta

Vojko BaŠIĆ/Cropix

Vojko Basic/Cropix

- Zapravo se ova tragedija ne bi ni dogodila da su državne institucije odradile svoj posao! Tu spada i policija koja servisira pravosuđe i utvrđuje jesu li ispunjeni uvjeti protupožarne zaštite! Da su to obavili, bez sumje do požara ne bi ni došlo. A da ne kažem da je Ured državne uprave za graditeljstvo dopustio nekoj instituciji dobivanje uporabne dozvole temeljem izgrađenosti objekta i da imaju mišljenje Ministarstva da ono što su radili ne spada u rekonstrukciju, to je tragedija! Postavlja se pitanje koliko u Dubrovniku i diljem Hrvatske imamo takvih objekata? - pita se naša sugovornica.

image

Hidroelektrana Dubrovnik u Platu dio je sustava sliva Trebišnjice

Cropix/

Optuženih je premalo

Ponavljajući kako ne očekuje da će se na prvom ročištu pojaviti svi optuženi, što je uvjet za početak sudskog kaznenog postupka, Košta ponavlja kako među optuženima nisu svi koji bi trebali:

- I dalje smatram da su određene odgovorne osobe za izdavanje dozvola iz policije i Ureda državne uprave trebale biti među optuženicima! To ni malo ne umanjuje niti ekskulpira od odgovornosti ovih koji su optuženi! Očekujem da će, ako se dogodi nešto što će otkloniti početak ročišta suđenja, nova ročišta biti zakazana već u ožujku te da ćemo već do svibnja imati prvu, odnosno nepravomoćnu presudu - predviđa Košta.

Županijski sud u Dubrovniku je, podsjetimo, u lipnju 2021., gotovo dvije i pol godine nakon nesreće, potvrdio optužnicu za tragediju u Hidroelektrani Plat protiv okrivljenih fizičkih osoba i pravne osobe za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i kazneno djela za nehaj. Osim obitelji poginulih Davora Pozniaka, Mata Maškarića i Ivice Zvrka, pravdu očekuje i sedam djelatnika koji su tijekom havarije u HE Dubrovnik pretrpjeli teške, po život opasne, ozljede.

image

Spomen ploča koju su obitelji postavile poginulima u Platu

Bozo Radic/Cropix

Podsjetimo, 10. siječnja 2019. godine u tragediji u Platu planuo je požar koji je ubrzo izmaknuo kontroli. Zaposlenici su iz strojarnice jedva izašli s teškim, po život opasnim ozljedama, zbog gustog dima punog kemikalija dok su trojica stradalih ostala zaglavljena pokušavajući iskontrolirati požar i spasiti glavu, no nažalost su podlegli ozljedama.

23. rujan 2023 09:00