StoryEditorOCM
DubrovnikNa valu poskupljenja

Domovi za umirovljenike u cijeloj Hrvatskoj dižu cijene! Saznali smo hoće li ‘krešiti‘ i u Dubrovniku, poslovično skupom gradu

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
31. siječnja 2023. - 21:19

Nedavno su mediji bili preplavljeni informacijama da će svi domovi za starije poskupjeti barem 20 posto jer je većina ustanova već u dugovima i ne može plaćati dobavljače, a prijete im i obustavom robe.

Državni domovi, upozoravaju ravnatelji po cijeloj zemlji, više ne mogu izdržati inflaciju i poskupljenja.

Raspitali smo se kakva je situacija u Dubrovniku u domovima pod ingerencijom Županije. Riječ je o dva doma, Domu za starije i nemoćne Dubrovnik te Domus Christiju.

Županiji smo poslali upit na koji smo dobili sljedeći odgovor:

- Cijene u domovima za starije kreiraju se sukladno troškovima usluga koje se pružaju korisnicima navedenih ustanova.

Naše pitanje je bilo hoće li i koliko poskupjeti boravak u domovima za starije pod ingerencijom Županije. Iz odgovora se ne da iščitati ni hoće li, a kamoli koliko će - ako će - poskupjeti domovi. Pitanje je bilo jednostavno i jasno, a odgovor je teško i nepotrebno opisati.

 

Možda bi

 

Mirjana Vujnović, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Domus Christi, rekla nam je da kod njih još nije nastupilo poskupljenje:

- Možda bi i trebalo poskupjeti jer znam da su po Hrvatskoj domovi svi poskupjeli, osim kod nas. Mi smo jedan od jeftinijih domova u Hrvatskoj. Kod nas se cijene kreću od 398 do 550 eura. Za jednokrevetnu sobu naš korisnik plaća 398 eura, za dvokrevetnu 368 i za trokrevetnu 345 eura, s time da postoje i dodaci za nepokretne i ljude koji trebaju dodatnu njegu. Najveći je dodatak 125 eura, to je za ljude koji su potpuno ovisni o pomoći. Najviša cijena je kod nas 550 eura mjesečno.

image

Ravnateljica Doma ‘Domus Christi‘ Mirjana Vujnović

Tonči Plazibat/Cropix

Što se tiče poskupljenja, ravnateljica očekuje da će i njih morati zahvatiti:

- Imamo samo za osnovno, Županija nam odobri nekakve investicije, ali teško se premosti. Znamo kolike su danas cijene grijanja, struje, hrane... Svi su domovi poskupjeli još u listopadu i studenom prošle godine, i to po 20 posto - istaknula je Mirjana Vujnović.

Ravnateljica Doma za starije osobe Dubrovnik Marina Sambrailo nije nam se javila na poziv, pa ćemo njezin odgovor naknadno objaviti. Kako neslužbeno doznajemo, ni u tom domu nisu korigirali cijene zbog poskupljenja energenata i hrane, kao što su učinili drugi domovi po Hrvatskoj.

17. travanj 2024 18:49