StoryEditorOCM
DubrovnikBILI SMO NA ‘TESTIRANJU‘ MORA

Dolores Grilec iz Zavoda za javno zdravstvo: ‘Za onečišćenja smo krivi sami‘. Cijela stambena zgrada u Dubrovniku priključila se na sustav oborinske odvodnje pa su fekalije otjecale u more ispod hotela Libertas!

Piše Silvia Rudinović
24. svibnja 2022. - 17:56

Sa sezonom kupanja krenulo je uzorkovanje mora koje se svake godine provodi u 14-dnevnim ciklusima od sredine svibnja do početka listopada. Odlukom Županijske skupštine, ove godine će se nadzirati 121 točka na vrlo zahtjevom području Dubrovačko-neretvanske županije punom otoka. Novost na popisu ove godine je plaža u Brijesti gdje se intenzivno odvijaju radovi na Pelješkom mostu i pristupnim cestama te se očekuje povećan broj kupača, a s liste je u ovoj sezoni izostavljena plaža Zaglavak u Trsteniku gdje se godinama samo potvrđivao izvrstan nalaz, a točka nema mnogo kupača.

image

Još uvijek imamo septičkih jama i crpnih stanica u blizini kupališta koje predstavljaju rizik

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Izvrsna kakvoća!

Na zagađenje mora svi su jako osjetljivi, a malo tko je spreman odreći se makar dijela blagodati suvremenog života radi očuvanja ekosustava. Da čovjek ne povjeruje, ali danas postoje ljudi koji čitavu stambenu zgradu usred grada spoje na sustav odvodnje oborinskih voda pa se njihove fekalije slijevaju na javna kupališta. Srećom, to su pojedinačni slučajevi. More u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 97 ili 98 posto slučajeva na godišnjoj razini je izvrsne kakvoće!

image

Tijekom sezone kupanja 2022. redovito uzorkovanje mora obavljat će se na 121 kupalištu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Hrvatska Uredba o kakvoći mora za kupanje usklađena je s europskom direktivom i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Analiziraju se indikatori fekalnog onečišćenja: Escherichia coli i intestinalni enterokok baš kao što se to radi u čitavoj Europi. Nisu to neke najopasnije bakterije, one su odabrane jer se mogu brzo, jednostavno i jeftino odrediti u laboratoriju, a nisu opasne po zdravlje analitičara. Analiza za E. coli je gotova nakon 24, a intestinalni enterokok nakon 48 sati. Ukoliko postoje indikatori fekalnog onečišćenja u uzorku, to znači da će biti i drugih bakterija te grupe. Neki će reći da je to dugo razdoblje, a valja znati da se rezultati analize za salmonelu čekaju 10 dana – objašnjava Dolores Grilec, dipl. ing. kemije, voditeljica Odjela za okoliš u Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

image

Dolores Grilec, dipl. ing. kemije, voditeljica Odjela za okoliš u Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Prvo ovogodišnje uzorkovanje krenulo je 16. svibnja, odrađeno je pola posla i dosad su gotovo sva mjesta za kupanje ocijenjena najvišom ocjenom. Izuzeci sa zadovoljavajućom ocjenom su kupalište Ispod zidina u Korčuli i Ušće u Pločama, a ocjenu dobar ima plaža Hotela Odisej na Mljetu.

- More je kod nas vrlo visoke kakvoće, a svake godine imamo neku plažu na kojoj se dogodi onečišćenje. U prošloj kupališnoj sezoni smo imali dvije plaže na kojima se dogodilo onečišćenje zbog radova na infrastrukturi, Ispod zidina na Korčuli te u Staroj Mokošici gdje je to potrajalo cijelu sezonu pa je tamo čak određena i zabrana kupanja zbog procjene rizika za zdravlje ljudi. Nadamo da će se upravo izgradnjom tih novih sustava otpadnih voda izbjeći budući problemi. U prošloj sezoni smo imali i kratkotrajno jednodnevno onečišćenje neutvrđenog uzroka pred plažom hotela Dubrovnik President. U  prošlim pretpandemijskim sezonama intenzivnijeg turizma imali smo slučajeve malih brodova koji su ispuštali otpadne vode. Srećom, more je takav recipijent da u njemu bakterije ne mogu dugo preživjeti zbog utjecaja sunca, struja, vjetra, čak i konfiguracije morskog dna – navodi Grilec.

image

Mihaela Bjelokosić, sanitarna tehničarka Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, uzima uzorak mora na plaži Vis II

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Spojili se na oborinsku odvodnju

Informacije o kakvoći mora itekako su čitane, kaže sugovornica, pa objašnjava kako se objavljuju pojedinačne ocjene nakon svakog uzorkovanja, zatim godišnje i potom konačne ocjene koje predstavljaju skup ocjena prikupljenih u četiri sezone kupanja. Zbog toga jedno onečišćenje može narušiti sliku kupališta. Imamo primjer plaže u Uvali Lapad koja je zbog jednog propusta ili dječje igre, četiri godine označena crvenom bojom. Podsjećamo, do onečišćenja u Uvali 2020. je došlo nakon jake kiša koja je otvorila šaht a mladići potom u njega ubacili stalak za bicikle čime se začepila odvodnja. Onečišćenje u koločepskom akvatoriju nije bilo rezultat dječje igre. U takvim slučajevima služba svakodnevno uzorkuje more radi zaštite kupača, a to nije uvijek jednostavno ni jeftino, te obavještava inspekciju koja utvrđuje uzrok onečišćenja.

image

Mihaela Bjelokosić, sanitarna tehničarka Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, uzima uzorak mora na plaži Vis II

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Jedna cijela stambena zgrada u Dubrovniku priključila se na sustav oborinske odvodnje pa su fekalije u intervalima otjecale u more ispod hotela Libertas. Sličan primjer su nekretnine u Ulici branitelja Dubrovnika koje su se također na nelegalan način priključile na oborinsku odvodnju, a fekalije su otjecale u Pile. Posljedica tog neodgovornog ponašanja je ugrožavanje zdravlja kupača. Kako je objavljeno te 2018. godine, liječnica iz KBC-a Sestre milosrdnice prijavila je slučaj pacijenta, instruktora kajaka u Pilama, s hemolitično-uremičnim sindromom uzrokovanim escherichijom coli. Vodovod Dubrovnik provjerio je i potvrdio kako kolektor i crpna stanica javne odvodnje uredno rade, a istodobno analiza mora u Pilama ukazivala je na onečišćenje. Suradnjom uključenih institucija otkriven je uzrok i otada tamo više nije bilo takvih incidenata. Među ružnije slike i opasnija onečišćenja u proteklom razdoblju spada istjecanje fekalija u more iza Petke zbog kvara na pročistaču otpadnih voda Lapad.

- Pred nama je aglomeracija i izgradnja čitavog sustava odvodnje otpadnih voda Dubrovnika pa se možemo nadati kako ćemo sve manje imati takvih teškoća. Još uvijek imamo septičkih jama i crpnih stanica u blizini kupališta koje predstavljaju rizik i upravo se zbog toga provodi monitoring mora. Sama prisutnost bakterija ne znači da ćete se razboljeti kupanjem u moru. To ovisi o imunitetu, količini bakterija, dugotrajnosti boravka u moru – kaže sugovornica.

image

Mihaela Bjelokosić i Dolores Grilec iz Odjela za okoliš Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Cvjetanje mora

Jesu li plićaci opasni za širenje bolesti među djecom?

- U literaturi postoji podatak da bakterije umiru osam puta brže na suncu. Sunčevo zračenje i toplina imaju najveći utjecaj na uništavanje bakterija. Iskustvo nam je pokazalo da se bolesti često mogu širiti na plaži, ali ne od kupanja nego kontaktom među djecom, kao u vrtiću ili na igralištu – odgovara Grilec.

Upravo u ovo doba godine uobičajeno je cvjetanje mora, iako je u prethodnim sezonama bilo i jesenskih cvatnji.

- Cvjetanje mora je sve prisutnija pojava i traje sve dulje. Događa se kad se ostvare određeni uvjeti u moru. Mora biti dovoljan unos hranjivih soli, dušika i fosfora, koje najčešće dolaze s kišama ili s hranjivim tvarima iz otpadnih voda, te povoljna temperatura za razvoj fitoplanktona. Cvjetanje mora je proliferacija fitoplanktona koje se očituje kao nakupina sluzi i mjehurića – komentira sugovornica, a upitana, je li cvjetanje mora, kojega kupači temeljem vizualnog dojma često pomiješaju s fekalnim onečišćenjem, opasno za zdravlje, Grilec kaže: „Više puta smo u kristalno čistom moru našli bakterije. Na fakultetu su me učili da se ne treba bojati onoga što ima okus, boju i miris. Cvjetanje mora je prirodna pojava koja je neopasna po zdravlje ljudi. Ipak, neugledna je i utječe na ekosustav, pa onda posredno i na čovjeka, a mi mislimo da se klimatske promjene i globalno zatopljenje događaju drugdje“. Ne treba se bojati svake pjene. Da oko zna zavarati, pokazuje i podatak da je ova služba lani primila četiri dojave o onečišćenju mora, ali nijedna nije potvrđena laboratorijskim analizama.

image

More u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 97 ili 98 posto slučajeva na godišnjoj razini je izvrsne kakvoće!

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo provjerava i kakvoću vode u preko stotinu bazena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Učestalija ispitivanja na 5 plaža

U suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, četiri priobalna zavoda za javno zdravstvo, među njima i ovaj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, rade na projektu Eurobath kojim će doprinijeti izmjenama europske direktive o kakvoći vode za kupanje. U sklopu tog projekta, Odjel za okoliš od prošle sezone provodi učestalija ispitivanja na dva pilot područja i tri kontrolne plaže. Među pilot plaže na kojima se svakog tjedna rade analize su kupališta ispod hotela Libertas Rixos, zbog ranijih onečišćenja, i Danče, gdje su se kupači žalili kako poslijepodne imaju lošiju kakvoću mora nego ujutro. Uzorci se uzimaju ujutro i popodne na četiri lokacije istog kupališta. Tri kontrolne plaže uključene u projekt su kupalište pred hotelima Neptun, Argentina i President, gdje su dosadašnji uzorci redovito bili izvrsne kakvoće.

19. travanj 2024 19:15